Pogácsa – pagáče, pogača, pogacha, погача, μπουγάτσα – słowo pochodzi z łacińskiego Panis focacius, czyli chleb ( Panis ) pieczony na ognisku lub kominku. To rodzaj chleba pieczonego w popiele z kominka, a potem w piecu. Znane w dorzeczu Karpat, na Bałkanach, w Grecji i w Turcji. Były wypiekane na zakwasie lub na drożdżach zwykle z mąki pszennej, ale także z dodatkiem żytniej i różnych ziaren. Każde miejsce, gdzie wypieka się pogácsa tworzy własną wersję i wiele odmian tego wypieku, dlatego występuje on w różnych teksturach i smakach. Niektóre pogača są małe, inne znacznie większe. Niektóre mają kruchą konsystencję przypominającą scones, podczas gdy inne są bardziej delikatne jak świeża bułka lub rogalik.
Do ciasta można dodawać wiele różnych składników – do środka lub posypać na wierzchu przed pieczeniem: średnio twarde świeże sery , starzony suchy twardy ser, wieprzowinę, kapustę , czarny pieprz, gorącą lub słodką paprykę, czosnek, czerwoną cebulę, kminek, nasiona sezamu, nasiona słonecznika lub maku .
Pogača jest czasem podawana na gorąco jako przekąska i jako chleb. Gorąca pogača wypełniona kwaśną śmietaną lub twarogiem i serem feta w Turcji i Bułgarii jest uważana za szczególnie smaczną specjalność.
Pogača z gruyerem
200 g mąki krupczatki bio
300 g mąki białej orkiszowej bio
125 ml mleka
100 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
2 jajka
20 g świeżych drożdży bio
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżki soli
100 g sera Gruyère
1 jajko i 100 g Gruyère do posypania
Gruyère ścieramy na tarce. Mleko lekko podgrzewamy – powinno być tylko letnie, wsypujemy cukier – mieszamy łyżeczką, dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 10 minut – w tym czasie drożdże powinny zacząć pracować. Do misy miksera wsypujemy mąki, sól, jajka, śmietanę i zaczyn drożdżowy. Miksujemy do połączenia składników i dodajemy miękkie masło. Miksujemy aż ciasto będzie odchodzić od miski, będzie gładkie i elastyczne – 10 minut. Dodajemy 100 g startego sera i krótko mieszamy. Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia – aż podwoi objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Wyjmujemy ciasto na podsypany mąką blat, zagniatamy ręcznie i wałkujemy na grubość 2 cm. Nożem nacinamy ciasto w kratkę i wykrawamy szklanką koła. Pozostałe z wykrawania ciasto ponownie wałkujemy i postępujemy tak samo. Smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem i posypujemy gruyerem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 -25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Pogácsa przechowujemy w papierowej torbie. Można je też zamrozić, a potem odgrzać w piekarniku.
Pogača piekłam w ramach wydarzenia Wypiekanie na śniadanie razem z:
Moje małe czarowanie
Justyna Wojciechowska zdjęcie z FB
Tajemnice smaku
Dorcia w kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
Jaśminowa kuchnia
Bardzo apetyczne. Mimo zjedzonego śniadania przełykam głośno ślinę – ale bym zjadła;-)
Marzena, dziękuję, są pyszne!
I łatwo je upieczesz.
Taka bułęczka na śniadanie do skarb 🙂
Ervisha, idealna na śniadanie!
Dziękuje Aniu że jednak udało Ci się upiec bułeczki 🙂 Są super 🙂
Lista współpieczących dziś wieczorem do pobrania u mnie na blogu 🙂
Dorota,
udało się i bułeczki są pyszne.
Pozdrawiam!
Fantastyczne!
Pati, dokładnie tak!
Wow, ale śniadanie musiało być pyszne 🙂
Pełnia Smaków,
było! Dziękuję.
Jakie pyszne bułki!!! Śliczne.
Dziękuję Alu.
I polecam!
Także tak…jakby tu sięgnąć przez monitor i podkraść kilka?….Jest sposób??
Aniu, one tak pachną, ze aż ślinka cieknie po brodzie!
Małgosiu,
niestety nikt tego jeszcze nie przeskoczył…
Dziękuję za miły odbiór. I polecam upiec!
Wyglądają pysznie! Nie to co zwykłe, sklepowe gratuluję przepisu
Sylwia,
domowe zawsze pyszne!
Dziękuję.
bardzo chętnie bym spróbowała! 🙂
Aga, w takim razie przepis jest niżej!
Wygląda smakowicie. Na pewno zrobie sobie takie.
Oby tak dalej 🙂
Whatnex,
dziękuję i życzę smacznego!
to ja kradnę wieczorową porą:)
Magdalena, bardzo proszę!
Świetna opcja na bułeczki śniadaniowe. Fajny pomysł że można dodać ulubione dodatki. Ja bym spróbował ze szpinakiem lub pikantnym chorizo
Paweł,
bułki bardzo udane.
Chorizo to już nie ten rejon, ale jak się ktoś uprze…
to ja tylko dorzucę, że włoska focaccia, czy francuskie fougasse są z tego samego pieca 😉 A przepis jak zwykle wklejam do notatnika 😉
Wawrzyniec, miłego wypieku!
świetne przepisy. Chętnie polecam znajomym
Wawro, dziękuję i smacznego!