(…)Pierwsza miłość układa życie na zawsze:tyle odkryłem przez lata. Może nie mieć większego znaczenia niż kolejne, ale jej istnienie zawsze będzie na życie wpływać. Może służyć za model albo kontrprzykład. Może przyćmiewać kolejne miłości; z drugiej strony może czynić je łatwiejszymi, lepszymi. Choć czasem pierwsza miłość wypala serce i jakiś przyszły poszukiwacz znajdzie tylko tkankę bliznowatą.(…)
- Julian Barnes – Jedyna historia
Zupa z cukinii i szpinaku z mlekiem kokosowym
1 łyżka oleju kokosowego bio
1 łyżeczka curry w proszku
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 duży por
1 średni ziemniak
1 średnia cukinia + cukinia mini do podania
1 zielone chilli
240 ml gorącego bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego bio
100 g świeżego szpinaku
sól i pieprz do smaku
2 kromki czerstwego chleba na zakwasie pokrojone w kostkę
1 łyżka oliwy EV
1/2 łyżeczki posiekanego drobno czosnku
Pokrój chleb na kostki i wymieszaj z czosnkiem. Podgrzej oliwę na patelni i smaż kostki chleba, często mieszając, aż staną się chrupiące. Odłóż je do miseczki.
Por, ziemniaki, cukinię i chili pokrój w kostkę. Szpinak opłukaj na sicie.
Podgrzej olej kokosowy w dużym garnku. Dodaj przyprawy i mieszaj przez minutę.
Dodaj por, ziemniaki, cukinię i chili i mieszaj, aby pokryły się przyprawami. Dopraw solą i pieprzem, przykryj garnek i duś warzywa na małym ogniu przez pięć minut.
Dodaj bulion warzywny i mleko kokosowe i gotuj przez kolejne 10 minut, aż ziemniak stanie się miękki. Dodaj szpinak i zamieszaj. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
Przelej zupę do blendera, przykryj pokrywą i miksuj, aż stanie się kremowa.
Podawaj zupę udekorowaną wstążkami świeżej cukinii i grzankami.
Ale pyszna 🙂 W weekend zrobię jak nic:-)
Marzena, jak miło!
Wszystkiego smacznego.
Jak ja lubię takie pyszne, letnie smaki. Wspaniały pomysł Aniu 🙂
Dziękuję Marzenko.
Zupa jest sezonowo pyszna!
Bardzo fajne i na pewno mega smaczne połączenie. takiej zupy jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję Twój przepis Aniu 🙂
Aniu, bardzo smaczna wyszła!
Polecam bardzo.
ale pyszne połączenie. Ta ostra nuta kusi:)
Magdaleno, właśnie ten ostry szczegół jest istotny.
Pozdrawiam Cię!
Pyszna, letnia zupka! Mniam! A mleko kokosowe uwielbiam 🙂
Dominiko, więc ta zupa jest dla Ciebie!
Pyszna zupa. Już wyobrażam sobie jej smak. Na mleku kokosowym robiłam botwinkę, też była pyszna. Teraz na taką narobiłaś mi ochoty 🙂
Gosiu,
botwinka na mleku kokosowym to moje odkrycie sprzed wielu lat!
Teraz postanowiłam spróbować z cukinią. Strzał w dziesiątkę!
Dziękuję.
Taką zupę wsunę bez mrugnięcia okiem, Lubię wszystko co jest zielone, bo wiem, że jest zdrowe!
Kasiu,
może podeślę Ci porcję?
Smacznego.
apetyczna zupa
Iza, bardzo!
Takimi zupami lubię się zajadać w letnie dni!
Pycha!
Kamila, i ja…Dziękuję!
Aj, jakie pyszności , chyba na czas letni przeprowadzę się Aniu do Ciebie 😀
Alu, zapraszam Cię serdecznie!
Dziękuję.
cudowna ta zupa, od razu nabrałam ochoty 🙂
Cudownie Judik!
Pozdrowienia.