
Receptura, według której upieczemy węgierskie rogaliki Kifli sięga czasów, kiedy broniono Budy przed oblegającymi ją Turkami. I właśnie rogaliki w kształcie półksiężyca miały być symbolem zwycięstwa nad turecką inwazją.
Kiedy pieczemy?
W weekend 11, 12 i 13 września
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 14 września o 20.00
Niech nam się upiecze!
Kifli
przepis podaję za Akacjowym blogiem
Przepis na 8 szt.
400 g mąki pszennej chlebowej typ 650
270 ml mleka + do posmarowania
30 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
9 g drożdży suszonych/ 5-6 g drożdży instant
Do dzieży robota wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać letnie mleko, wsypać drożdże i cukier i zostawić na ok. 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać sól i schłodzone, rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić je na 8 części (po 85 g) i każdą część rozwałkować cieniutko w trójkąt. Zwinąć od podstawy trójkąta (u mnie miała ok. 20 cm, a wysokość ok. 40 cm) i odłożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Następnie po zrobieniu wszystkich rogalików posmarować je mlekiem i wstawić do ciepłego piekarnika, żeby urosły (ok. 20 min.). Gdy wyrosną znów posmarować je mlekiem i ewentualnie posypać – makiem, kminkiem, sezamem, słonecznikiem itp. Piec w temp. 180 stopni przez 10 minut, potem zwiększyć temperaturę do 200 i piec kolejne 10 minut. Na koniec wstawić je na 5 min. pod grill. Ostudzić na kratce. Są bardzo chrupiące i apetyczne.
*zdjęcie Akacjowy blog
Nie ma nic lepszego niz ciepły rogalik na śniadanie. Mogę je jeść nawet z samym masłem
Cztery fajery, ja tak najczęściej je jem!
Nie ma nic pyszniejszego.
Dawno nie jadłam rogalów. Do tej piekarni akurat mi daleko, ale u siebie też coś znajdę
Ireno,
oj nie pieczesz sama w domu?
W takim razie nie znajdziesz w Polsce kifli…
Oj , już je podziwiałam u Małgosi , a tu jako wrześniowe zadanie w piekarni, jak nic mi nie zakłóci planów to je piekę
Alu, no bo to jest propozycja Małgosi!
Zapraszam.
I ja zapraszam, mam nadzieję, że kifli będą smakować. Nie ma z nimi zbyt wiele pracy. Pozdrawiam i “Niech się nam upiecze”
Małgosiu,
będzie pysznie!
Rzeczywiście wyglądają jak tureckie półksiężyce!
Młody uwielbia rogale, także koniecznie muszę upiec
Beata,
koniecznie musisz!
Oczywiście, że piekę
Tylko czy 21g drożdży świeżych będzie ok?
Guciu, myślę, że tak!
7 g suchych to 15 g świeżych
https://ogrodybabilonu.blogspot.com/2020/09/kifli.html