Moi Drodzy,
jak miło napisać do Was znowu w nowym już roku. Mam nadzieję, że gładko przeszliście przez wszyskie święta – z przyjemnością, nie z przymusem…Trzymajmy się i miejmy nadzieję na lepsze czasy, na wreszcie dobre perspektywy wyjazdowe i spędzanie wolnego czasu jak nam wygodnie. No i czas najwyższy na naszą Piekarnię.
Mam dla Was propozycję miłego wypieku z bloga Oli. Olę poznałam jakiś czas temu na grupie piekarniczej i jestem pod wrażeniem Jej wspaniałych dzieł. Sami zobaczcie, co piecze OLa – klik!
Zapraszam też po przepis.
Kiedy pieczemy?
W weekend 15, 16, 17 stycznia.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 18 stycznia o 20.00
Niech nam się upiecze!
Bułki rustykalne
przepis podaję za blogiem – Cake & Bread
Bułki rustykalne według przepisu J. Hamelmana. Ciasto po wstępnej fermentacji nie jest formowane, dlatego przypomina ciasto na ciabatę. Urok tych bułeczek jest w tym, że każda z nich ma inny kształt. Podobno recepturę opracował profesor Raymond Calvel, światowej sławy ekspert w dziedzinie francuskiego pieczywa.
Składniki na zaczyn poolish:
345 g mąki chlebowej typ 750
345 g wody
1/8 łyżeczki drożdży instant
Drożdże łączymy z wodą, dodajemy mąkę i mieszamy do osiągnięcia gładkiego ciasta. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy w temp. pokojowej na 10-12 godz.
Składniki na ciasto właściwe:
355 g mąki chlebowej typ 750 lub innej jasnej
zaczyn poolish – całość
135 g wody
15 g soli
4 g drożdży instant
Podczas wyrabiania stosujemy technikę autolizy. Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto właściwe oprócz soli i drożdży. Mieszamy na pierwszej prędkości miksera tylko do połączenia się składników. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie dodajemy drożdże i sól i powtórnie mieszamy na drugiej prędkości około 6-8 minut. Ciasto powinno być elastyczne i niezbyt luźne.
Podczas wstępnej fermentacji, składamy* ciasto dwukrotnie. Pierwszy raz po 25 minutach od rozpoczęcia fermentacji i ponownie po 50 minutach.
* Ciasto składamy nie wyjmując go z miski. Zwilżonymi dłońmi naciągamy każdy bok ciasta do góry i nakładamy na środek jak kopertę, przykrywamy folią.
Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy na blat obficie posypany mąką. Formujemy prostokąt, który dzielimy na mniejsze prostokąty, kwadraty lub trójkąty. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 20-25 minut. Z ciastem obchodzimy się ostrożnie aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza znajdujących się w środku.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220ºC (z blaszką w środku) i zaparowujemy go. Wyrośnięte bułeczki ostrożnie przenosimy na blaszkę znajdującą się w piekarniku i pieczemy około 15 min. Po upieczeniu studzimy na kratce.
* zdjęcie z bloga Oli
czuję się zaproszona na te bułeczki!
Magdalena, zapraszamy!
Nie jadłam nigdy tego typu bułeczek 🙂 Wyglądają apetycznie
Marzena, może spróbujesz je upiec? Są łatwe.
Już się cieszę na wspólne wypiekanie, tym razem nie przegapię 😉 Muszę tylko przeliczyć drożdże bo używam świeżych … ile to może być 1/8 łyżeczki ???
Aniu, super. Zapraszamy.
Nie mam pojęcia ile to będzie 1/8 łyżeczki…Można zapytać Olę.
Użyję suchych drożdży bio.
Piekę na pewno:-) Moja rodzinka będzie zachwycona:-)
Super Marzena.
Jeszcze się nie zgłosiłam? cóż za nietakt hi hi, melduję się 🙂
Dorota, no najwyższy czas!
Mam nadzieję że uda mi się dołączyć. Już u Oli podziwialam te bułki. Dumam jedynie jak e przenieść na tę blachę gorącą
Krystyna, zapraszamy.
Na pewno znajdziemy jakiś sposób…
Piekę z Wami.
Pozdrawiam
Piekę z Wami.
Pozdrawiam
Basiu, zapraszamy!
https://ogrodybabilonu.blogspot.com/2021/01/buki-rustykalne.html