Kiedy pieczemy?
W weekend 14, 15, 16 stycznia.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 17 stycznia o 20.00
Niech nam się upiecze!
Pain Auvergnat
Przepis i zdjęcie BesondersGut
Poolish
125 g wody
0,2 g świeżych drożdży
100 g Mąki Typ 1050 – mąka do pieczenia pizzy
ciasto właściwe
240 g wody
10 g słodu
10 g płynnego miodu
3 g świeżych drożdży
400 g półbiałej mąki typ 812 – mąka pszenna pełnoziarnista
10 g soli
Poolish
Dzień 1. wieczorem: wlej wodę do miski, wymieszaj z drożdżami (0,2 g jest mniej więcej wielkości dwóch ziaren ryżu) za pomocą łyżki. Dodaj mąkę i wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj i pozwól fermentować do następnego dnia – przez 12-18 godzin. Zaczyn poolish powinien być poryty dużą ilością małych pęcherzyków.
Ciasto właściwe
Dzień 2: włóż poolish i wszystkie inne składniki w powyższej kolejności do misy miksera i ugniataj przez 10–15 minut na poziomie 1, aby uzyskać gładkie ciasto, które powinno całkowicie odchodzić od krawędzi misy. Ciasto przykryj i odstaw w temp. ok. 22°C. na 90 minut.
Złóż ciasto dwukrotnie w ciągu 90 minut – po raz pierwszy po 45 minutach, po raz drugi 30 minut później.
Formowanie
Wyjmij ciasto za pomocą skrobaczki na lekko posypaną mąką powierzchnię. Odważ 11 kawałków ciasta po 70g i 11 kawałków po 10g każdy. Formuj wszystkie kawałki ciasta w kulki i układaj złączeniem do dołu, przykrywaj kuchenną ścierką. Rozwałkuj małe kulki na dobrze posypanej mąką powierzchni , aby uformować krążki, które mają mniej więcej taką samą średnicę jak duże kulki. Ułóż krążki na dobrze posypanych większych kulkach ciasta i pozwól bułkom wyrosnąć przez kolejne 10–20 minut – przykryj je miską lub plastikowym pojemnikiem.
Posypanie mąką dużych kulek przed założeniem krążków ciasta zapobiega ich „przyklejaniu się” i ładniej unoszą się podczas pieczenia. Alternatywnie możesz delikatnie pokryć około 3 mm krawędzi nakładki oliwą przed umieszczeniem jej na dużej kuli ciasta.
Pieczenie
Tuż przed pieczeniem wśnij środek bułki głęboko kciukiem. Piecz w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 240°C z parą. Następnie otwórz drzwi piekarnika, aby wypuścić parę i piecz przez kolejne 12-15 minut w 220°C.
Informacja od Gucia dotycząca mąk, które można wykorzystać – mąka 1050 dostępna w Lidlu. Odpowiednik mąki 812 – mąka chlebowa 750 lub 850.
To pieczemy !!!
Guciu, pieczemy.
Ale wyzwanie! Myślę 😀
Małgosiu, piecz !
Zgłaszam i ja swoja gotowość w Nowym Roku.
Dorota, zapraszam Cię serdecznie.
Często korzystam z Kathariny przepisów, więc z przyjemnością zabieram się do pieczenia!
Aniu, i ja cenię sobie Ten blog.
Wyglądają ciekawie. Idę po drożdże!
Beata, koniecznie.
https://ogrodybabilonu.blogspot.com/2022/01/pain-auvergnat.html
moje śmieszne 🙂