Nasza Piekarnia zaprasza na sierpniowy pyszny chleb! Porzućcie stereotypy – co?! piec w taki upał?! W tropikach bowiem piecze się i smaży cały czas i nikt nie narzeka na temperaturę. Po prostu cieszmy się wspólnym wypiekaniem i dobrym smakiem. Chleb to najlepsze jedzenie niezależnie od okoliczności.
Niech nam się upiecze!
Kiedy pieczemy?
21, 22, 23 sierpnia
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 24 sierpnia o 20.00
Chleb na zakwasie z jalapeño i cheddarem
oryginalny przepis i zdjęcie – klik!
50 g aktywnego zakwasu
365 g + 1 łyżeczka ciepłej wody
280 g mąki pszennej chlebowej
200 g mąki uniwersalnej
20 g mąki pełnoziarnistej
9 g drobnej soli morskiej
50 g pokrojonego w plasterki marynowanego jalapeño
135 g ostrego sera cheddar pokrojonego w kostkę
12 g posiekanego szczypiorku
W dużej misce dodaj starter i wodę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj wszystkie mąki, połącz wszystko i odstaw na 30 minut.
Następnie dodaj sól i ponownie wymieszaj i odstaw na kolejne 6-8 godzin. Jeśli chcesz, możesz wzmocnić ciasto składaniem co 30 minut przez kolejne 2 godziny, a następnie zrobić 1-godzinną przerwę i odstawić na 2-3 godziny.
Kiedy będziesz gotowy do formowania chleba, wymieszaj ciasto z serem, papryczkami jalapenos i szczypiorkiem, a następnie uformuj bochenek i przenieś do formy.
Wstaw do lodówki na noc, a następnego ranka rozgrzej piekarnik do 235 st. C. Ciasto przełóż do zimnego granka wyłożonego papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut w 235 st. C, a następnie obniż temperaturę do 220 st. C i piecz 25 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 10 minut lub do momentu, aż bochenek nabierze złotego koloru, a po dotknięciu bochenka wyda głuchy dźwięk. Ostudź bochenek i pokrój.
Aniu, a miałyśmy piec kifli ? Rozumiem, że wszystkie mąki są pszenne ? Na końcu składników wkradł się błąd “12 g szklanki posiekanego szczypiorku”. Chleb bardzo kuszący 🙂
Małgosiu,
kifli przekładamy na wrzesień…Na pewno nam nie umknie.
Błąd poprawiam.
Pozdrawiam!
Bardzo lubię chleby z pikantnymi dodatkami Jalapeño świetnie podkreśli smak 🙂
Cztery fajery, a upiekłaś już kiedyś podobny?
Polecam Ci ten przepis.
Podoba mi się ten chleb. Pewnie upiekę choć upał za oknem. Po urlopie mam więcej energii.
Dorota,
wyobraź sobie, że w tropikach też pieką. Zapraszam!
O jakie ciekawe dodatki. Piekę☺️
Marzena, dobry plan!
Witam .Piekę z Wami.
Super Basiu!
Zapowiada się pyszny chlebuś. Będę piekła 🙂
Marzenko, suuuuuper!
Nie ma to jak domowy chleb. Muszę znowu zrobić zakwas i jakiś upiec 🙂
Iwona, koniecznie!
Nie piekę, ale kibicuję!
Uwielbiam chlebek z takimi dodatkami.
Wygląda wspaniale.
Podziwiam szczerze za umiejętności !
Pozdrawiam 🙂
Irenko, dziękuję za kibicowanie!
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Stereotypy porzucone, a chlebek bardzo zaczepny 🙂
Aniu,
super. Do zobaczenia o 20.00!
https://ogrodybabilonu.blogspot.com/2020/08/chleb-na-zakwasie-z-jalapeno-i-cheddarem.html