Moi Drodzy,
czas na październikowe spotkanie w naszych domowych piekarniach. Mam dla Was propozycję na chleb na zakwasie z ciekawymi dodatkami – przepis z bloga Kuchnia Gucia. Wydaje mi się, że na jesień to chleb bardzo akuratny i smaczny.
Przypominam też, że jutro Światowy Dzień Chleba – spotkanie domowych piekarzy z całego świata, które po raz 17-ty organizuje Zorra. Mam nadzieję, że dołączycie jutro ze swoimi cudnymi wypiekami.
Ale wracając do naszej Piekarni:
Kiedy pieczemy?
W weekend 21, 22, 23 października
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 24 października o 20.00
Niech nam się upiecze!
Chleb gryczany z cebulką
podaję za Guciem
Tutaj instrukcja filmowa: https://youtu.be/Y6DlgwVo2qQ
Zakwas
150g wody
150g mąki pszennej białej (użyłem Manitoby, ale następnym razem wezmę typ 750)
10-15g startera
Całość wymieszać i pozostawić na noc.
Ciasto
300g zakwasu
100g mąki gryczanej z kaszy gryczanej palonej
100g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłem graham)
50g mąki żytniej pełnoziarnistej
400g mąki pszennej 750 lub 1050 (u mnie Manitoba)
540-580g woda (proponuję zacząć od mniejszej ilości ze względu na różne mąki i różną chłonność wody)
15g soli
30g miodu
20g masła w temp. pokojowej (miękkie)
100-130g smażonej cebuli.
Wymieszaj całą mąkę, wodę i starter i pozostaw na 30 minut.
Dodaj sól i miód i kontynuuj wyrabianie na drugiej prędkości do dobrego wyrobienia siatki glutenowej i wyraźnego oddzielania się ciasta od ścianek miksera – zajmie to około 15-25 minut. Jak już będzie dobrze wyrobione dodajemy po kawałeczku masło a następnie cebulkę.
Gdy ciasto się połączy i będzie prawie gładkie, przestajemy wyrabiać i przenosimy do pojemnika wysmarowanego olejem do wyrastania na ok. 2-2,5 godziny. Składamy raz po 40-60 minutach (ja postanowiłem wykonać więcej składań).
Po pełnym wyrośnięciu ciasta, formujemy wstępnie 2 kule i pozostawiamy na 15-20 minut.
Formujemy bochenki i przekładamy do koszyczków.
Czas wyrastania ok. 1,5 godziny (ja umieściłem na noc w lodówce i rano były gotowe do pieczenia).
Piekarnik rozgrzewamy, z garnkami żeliwnymi, do temp. 240C.
Po wyrośnięciu nacinamy i umieszczamy w garnkach.
Pieczemy 15 minut z pokrywami, obniżamy temperaturę do 220C i pieczemy kolejne 15-20 minut.
- kaszę gryczaną dodajemy gotowaną przy pierwszym składaniu chleba lub mielemy suchą i dodajemy do mąki.
Uwaga Gucia z ostatniej chwili – Proponuję zmniejszyć ilość wody do 450g i w miarę chęci zwiększać ilość.
- zdjęcie z bloga Kuchnia Gucia
To pieczemy Proponuję zmniejszyć ilość wody do 450g i w miarę chęci zwiększać ilość.
Guciu, pieczemy i dziękujemy za radę.
I jeszcze jedna uwaga, w przepisie jest mowa o mące gryczanej uzyskiwanej z palonej kaszy gryczanej czyli kaszy nie gotujemy tylko mielimy – ja użyłem niezawodnego Thermomix-a ale można w zwykłym młynku do kawy. Wychodzi drobniutka kaszka i to jest Ok.
Guciu, ale napisałeś mi, ze można dodać kaszę gryczaną ugotowaną do pierwszego składania…
Oczywiście, że można. Ciasto po pierwszym składaniu ma już dobrze rozbudowaną siatkę glutenową i gotowana kasza (na sypko) z całą pewnością dostarczy dodatkowych smaków.
Guciu, piekę chleb z dodatkiem gotowanej kaszy gryczanej. Jest bardzo bogaty w smaku.
Dlatego tutaj też się sprawdzi.
https://ogrodybabilonu.blogspot.com/2022/10/chleb-gryczany-z-cebulka.html