Drodzy, w październiku mamy dwa piekarnicze wydarzenia – nasze comiesięczne spotkanie w Piekarni i Światowy Dzień Chleba.
Zapraszam Was do udziału w obu. To piękne okazje do wspólnego spotkania przy piekarniku i pieczenia. Mam nadzieję, że weźmiecie licznie udział w obu.
A dzisiaj namawiam Was do upieczenia śniadaniowych bułek, które rosną nocą. Są łatwe, a nocna fermentacja zdecydowanie podnosi jakość ciasta i smak bułek.
Kiedy pieczemy?
W weekend 8, 9, 10 października
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 11 października o 20.00
Niech nam się upiecze!
Nocne bułki śniadaniowe z maślanką i ziarnami
przepis podaję za Zorrą
Składniki
1,5 g świeżych drożdży
240 g zimnej maślanki
60 g mąki żytniej razowej
240 g mąki pszennej typ 550
20 g pestek dyni
10 g nasion sezamu
10 g siemienia lnianego
6,5 g soli
Przygotowanie
Poprzedniego wieczoru drożdże i zimną maślankę włóż do miski i mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto jest dość jędrne. Przykryj miskę i pozwól, aby ciasto fermentowało przez noc w temperaturze pokojowej.
Następnego ranka wyłóż ciasto na dobrze posypaną mąką stolnicę i wyciągnij je ręcznie na prostokąt o grubości około 2 cm. Wytnij z niego 6 prostokątnych bułek za pomocą szpatułki. Zostaw na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 230°C z termoobiegiem.
Uformuj bułki zgodnie z potrzebami i ułóż je na blasze. Wsuń blachę na środkowy ruszt, dodaj strumień pary przez 3 minuty i piecz przez około 25 minut. Odwróć tacę po 15 minutach, aby bułki równomiernie się zrumieniły. Wyjmij ostrożnie upieczone bułki z piekarnika i wystudź je na kratce.
* zdjęcie Zorra
No ma się rozumieć, że będę:-)
Marzena, świetnie.
https://ogrodybabilonu.blogspot.com/2021/10/nocne-buki-sniadaniowe-z-maslanka-i.html
Upieczony https://kuchniagucia.blogspot.com/2021/10/nocne-buki-sniadaniowe-z-maslanka-i.html