Zaproszenie do majowej Piekarni

Lekkie, puszyste pieczywo o subtelnym aromacie rozmarynu i cytryny. To moja propozycja na majowe wspólne spotkanie w Piekarni. Bochenek tego chleba będzie wspaniałym dodatkiem do majowego śniadania lub rodzinnego obiadu, czy też biesiady w miłym gronie znajomych.

Kiedy pieczemy?
W weekend 19,20, 21 maja

Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 22 maja o 20.00

Chleb z rozmarynem i cytryną
Przepis i zdjęcie Zorra
jeden bochenek

ciasto wstępne
70 g mąki pszennej typ 550
40 gramów wody
0,5 g świeżych drożdży

zaparka
20 g semoliny z pszenicy durum
100 gramów wody

ciasto właściwe
ciasto wstępne i zaparka
480 g mąki pszennej typ 550
270 gramów wody

na ciasto końcowe
4 g świeżych drożdży
12 gramów soli
1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
1 łyżka skórki z cytryny, drobno startej

Zrób wstępne ciasto i zaparkę poprzedniego wieczoru.
Na ciasto wstępne dobrze zagnieć wszystkie składniki i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny, a następnie wstaw do lodówki do następnego dnia.
Aby przygotować zaparkę, umieść semolinę z pszenicy durum i wodę w małym rondlu i zagotuj, ciągle mieszając. Mieszaj, aż powstanie ciasto, takie jak ciasto parzone. Pozostaw do ostygnięcia i przechowuj w lodówce do użycia następnego dnia.
Następnego dnia do miski robota kuchennego włóż oba zaczyny z lodówki, mąkę pszenną, wodę i zagniataj na najniższych obrotach przez 4 minuty. Przykryj i odstaw na 15 minut.
Dodaj pozostałe składniki na końcowe ciasto i zagniataj ciasto na poziomie 1 przez 8 do 10 minut.
Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej na 90 minut, rozciągając i składając dwukrotnie po każdych 30 minutach.
Ostrożnie uformuj z ciasta podłużny kształt. Umieść kawałek ciasta końcem do dołu w koszyku do wyrastania i pozostaw do wyrośnięcia na 60 do 75 minut, w zależności od temperatury pokojowej.
Rozgrzej piekarnik z blachą do pieczenia na dolnej półce do 250°C.
Ostrożnie przechyl ciasto z koszyka bezpośrednio na gorącą blachę. Spryskaj wodą ścianki piekarnika. Po 10 minutach otwórz na chwilę drzwi piekarnika, aby para mogła się wydostać i zmniejsz temperaturę do 220°C. Po kolejnych 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200°C i ponownie zmniejsz po 10 minutach do 180° i piecz przez 20 minut. Całkowity czas pieczenia to 50 minut.
Pozwól chlebowi ostygnąć na metalowej podstawce.

5 thoughts on “Zaproszenie do majowej Piekarni

  1. Velaris' Library Kinga

    Wyglada obłędnie, niestety już nie mogę jeść takiego chleba. Zdiagnozowano u mnie insullinooporność, więc musiałam zmienić zupełnie nawyki żywieniowe. Ale wierzę, że smakuje obłędnie

  2. Cytryny i rozmaryn, to będzie pyszny wypiek!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *