Zaproszenie do majowej Piekarni

Drodzy, wreszcie powróciłam i z ogromną przyjemnością zapraszam Was na wspólne majowe wypiekanie. Nasza Piekarnia czeka i tęskni. Wypełnijmy ją zatem pięknymi pachnącymi bochenkami.

Kiedy pieczemy?
W weekend 27, 28, 29 maja

Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 30 maja o 20.00

 

Chleb jogurtowy na zaczynie
przepis i zdjęcie – Zorra

zaczyn ( przygotować dzień wcześniej)

100 g mąki pszennej typ 550
50 gramów wody
0,5 g świeżych drożdży

ciasto właściwe

zaczyn
210 gramów wody
5 g świeżych drożdży
125 g zwykłego jogurtu greckiego
500 g mąki pszennej typ 550
11 gramów soli

Wymieszaj wszystkie składniki ciasta poprzedniego wieczoru i pozostaw na noc do wyrośnięcia w niezbyt ciepłym miejscu.
Następnego dnia do miski miksera włóż zaczyn i wodę, świeże drożdże i jogurt i wymieszaj.
Dodaj mąkę i ugniataj na najniższym ustawieniu przez 4 minuty.
Dodaj sól i wyrabiaj przez kolejne 6 minut na obrotach 1. Konsystencja ciasta jest miękka, ale nie klei się.
Ciasto przykryj i pozostaw do wyrośnięcia przez 90 minut, po 45 minutach rozciągnij i raz złóż.
Uformuj bochenek w podłużny kształt i umieść szwem do dołu w koszu do rozrostu i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut.
Rozgrzej piekarnik i blachę do 240°C.
Ostrożnie wyłóż ciasto z kosza i włóż do rozgrzanego piekarnika. Spryskaj ścianki piekarnika wodą. Piecz przez 15 minut, otwierając na krótko drzwiczki piekarnika, aby ulotniła się para. Zmniejsz temperaturę do 210°C i piecz przez 25 minut. Niech chleb ostygnie na ruszcie.

9 thoughts on “Zaproszenie do majowej Piekarni

  1. I się doczekałem a przepisy od Zorry zawsze są smacznie inspirujące – pieczemy !!!

  2. ale musi to wszystko pachnieć w całym domu! wyobrażam sobie już całą scenerię. Niedziela, ranek, słońce i zapach pieczywa, cudownie!

  3. Jeszcze nigdy nie piekłam na jogurcie, ale muszę to nadrobić. 🙂 Miłego pieczenia!

  4. Jaki piękny chleb mam w piekarniku, udało mi się wygospodarować czas 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *