No i mamy lipiec…Tak szybko pędzi ten czas, a zegar nieubłaganie wyznacza godzinę za godziną. Pora więc i na nasze lipcowe wypiekanie. Letnia Piekarnia zaprasza na wspólne działanie i pyszne pieczywo. Tym razem zmierzymy się z przepisem na Mantovane z włoskiej Lombardii. Odbędziemy kolejną wakacyjną piekarniczą podróż.
Kiedy pieczemy?
W weekend 22,23, 24 lipca.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 25 lipca o 20.00
Montovani
Przepis i zdjęcie z bloga Strawberries and lemon
Składniki na 8 sztuk
400 g mąki 00 albo chlebowej
100 g mąki 0 (lub Manitoba) albo chlebowej
3 g suchych drożdży
30 g smalcu (lub masła)
10 g soli
1 łyżeczka syropu słodowego (lub cukru)
240-250 g wody
Przygotowanie
W misce miksera (lub w dużej misce, jeśli ugniatasz ręcznie) umieść wszystkie suche składniki, do których dodaj smalec (masło) i wodę. Ugniataj, aż uzyskasz jędrne i nieklejące się ciasto (trochę bardziej miękkie niż na zwykły makaron jajeczny). Teraz zagniataj ręcznie przez 1 minutę, na blacie, przykryj miską i odstaw na 15 minut.
Zważ ciasto i podziel je na 8 kawałków o jednakowej wadze. Uformuj kulki i przykryj ściereczką.
Weź kawałek ciasta i rozwałkuj je wzdłuż (za pomocą maszyny do makaronu lub wałka do ciasta). Jeśli ma tendencję do rozszerzania się, zagnij końce do wewnątrz i ponownie rozwałkuj, tak aby uzyskać długie paski o jednakowej szerokości. Patrz filmy na blogu. Potem je zroluj.
W ten sam sposób postąp ze wszystkimi kawałkami ciasta, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę – półtorej.
Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.
Zrób mocne nacięcie wzdłuż długości bułek, dość głębokie, a następnie natychmiast piecz przez około 30 minut, aż lekko się zrumienią.
Pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.
Piękne, smakowite bułeczki. 🙂 W takim kształcie jeszcze nie piekłam.
Anno, w takim razie zapraszam do wspólnego pieczenia.
https://ogrodybabilonu.blogspot.com/2022/07/montovani.html
Dziękuję Kamila.