No i mamy lipiec…Lato w swoim szczytowym momencie. Zapewne wyjeżdżacie, celebrujecie letni czas. Ale mam nadzieję, że znajdziecie w tym letnim delektowaniu się, także czas na wspólne chwile w naszej Piekarni. Dzisiaj proponuję wypiek, który jest ostatnio hitem wśród internetowych przepisów. No i bardzo pasuje do letnich klimatów. Gotowi na kolejne spotkanie w Piekarni?
Kiedy pieczemy?
W weekend 16, 17, 18 lipca
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 19 lipca o 20.00
Niech nam się upiecze!
Wełniany chleb bułkowy
przepis ze strony – klik!
ciasto
80 ml letniego mleka
1, 5 łyżeczki suszonych drożdży
325 g mąki typ 550
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
100 g śmietanki
1 jajko (M)
nadzienie – podaję takie jak w przepisie, ale może być dowolne: słodkie lub wytrawne
2 łyżki mleka
2 łyżki cukru
30g masła
100 g zmielonych orzechów laskowych
trochę mleka do posmarowania
1. Wymieszaj letnie mleko z suchymi drożdżami i odstaw na około 5 minut. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, sól, śmietanę, jajko i mleko z drożdżami – wyrabiaj wszystko przez około 8 minut, aż powstanie gładkie, lepkie ciasto, które odkleja się od krawędzi miski. Przykryj miskę i pozwól, aby ciasto wyrosło przez 60-120 minut, aż objętość się podwoi. Czas może się znacznie różnić w zależności od temperatury w kuchni.
2. Gdy ciasto rośnie, włóż mleko, cukier i masło do rondla i delikatnie podgrzej na kuchence, aż masło się rozpuści. Dodaj zmielone orzechy laskowe i wszystko mieszaj, aż powstanie gęsta mieszanka. Wyjmij go z pieca i pozwól mu ostygnąć. Wyłóż tortownicę 20 cm odrobiną papieru do pieczenia, lekko posmaruj i odstaw.
3. Gdy ciasto ładnie wyrośnie, wyłóż je na posypaną mąką powierzchnię i podziel na pięć równych porcji, uformuj w kulki i ponownie przykryj na około 10 minut. Następnie rozwałkuj kulki w prostokąty o wymiarach około 10×15 cm (4 × 6 cali). Na krótszy bok prostokąta wyłóż około 1/5 nadzienia orzechowego i po przeciwnej stronie wykrój ciasto – powinno wyglądać jak koniec dywanu z frędzlami. Zwiń bok z nadzieniem i powstałą rolkę umieść w przygotowanej formie. Powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta i pozostałym nadzieniem. Poszczególne bułki należy ułożyć w formie pierścienia w tortownicy.
4. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ostrożnie posmaruj wyrośnięty chleb odrobiną mleka, a następnie piecz przez 18-20 minut – powierzchnia powinna mieć ładny brązowy kolor – ale nadal może być jasna na krawędzi. Wyjmij z piekarnika i ostudź na ruszcie, a następnie wyjmij z formy.
* zdjęcie z bloga Bake to the roots
O jejku jaki cudowny:-) No ja dziewiarka, to muszę koniecznie podjąć wezwanie:-)
Marzena, trzeba się z nim zmierzyć.
Bardzo mi się ten wypiek podoba , miałam jedno podejście do podobnego i moje nie wyszło takie ładne, nie pocięłam tak ładnie i gęsto. hm może się skuszę, ale nie obiecuję bo leniwa ostatnio jestem 😀
Alu, warto się postarać. Na pewno się uda.
Piekę 🙂
Małgosiu, super!
Smacznie prezentuje się ten wypiek. Bardzo chętnie wypróbuję . 🙂
Marzena, bardzo proszę.
Upieczone http://kuchniagucia.blogspot.com/2021/07/weniany-chleb-bukowy-lipcowa-piekarnia.html
https://ogrodybabilonu.blogspot.com/2021/07/weniany-chleb-bukowy.html