Drodzy,
może jesteście na wakacjach, albo przed letnim wyjazdem, lub już w domu…
Lub tak jak ja – jeszcze wypoczywam, ale wkrótce wracam, aby po krótkim pobycie w domu znowu wyruszyć po letnią przygodę.
W końcu wakacje są po to, aby podróżować, łapać wiatr w żagle, cieszyć się latem!
Jeżeli chcielibyście upiec z nami coś wakacyjnego, co można zabrać na letni piknik, wycieczkę lub w dłuższą podróż, zapraszamy bardzo serdecznie!
Przepis do lipcowej Piekarni wybrała dla nas Magda z bloga Konwalie w kuchni.
Niech nam się upiecze!
Kiedy pieczemy?
W weekend 14, 15, 16 lipca.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 17 lipca o 20.00
Bułki owsiane extremalne AdamaPiekarza
Oryginalny przepis i dokładne instrukcje na blogu Adama – klik!
Składniki :
Składniki :
- 150g mąka owsiana pełnoziarnista
- 250g mąka pszenna typ 500
- 350g maślanka (prawdziwa bez dodatków)
- 3g drożdże instant
- 20g słód jasny pszeniczny
- 8g sól
- 20g polski olej rzepakowy
- 112g płatki owsiane ( nie błyskawiczne)
1 faza : zimny rozczyn 12 godzinny
- 150g mąka owsiana razowa
- 100g mąka pszenna typ 500
- 350g maślanka o temperaturze 20oC
- 20g słód jasny pszeniczny
- 3g drożdże instant
Najpierw rozpuść w maślance drożdże , następnie dodaj słód i mąki dokładnie wymieszaj .
Rozczyn powinien być bardzo gęsty – to zbuduje aromat.
Tak przygotowany rozczyn wstaw do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie fermentacji zimnej wyjmij na 2 godziny aby uzyskał temperaturę pokojową (18-24oC).
2 faza : ciasto właściwe :
- 623g rozczyn o temperaturze pokojowej (cała faza poprzednia)
- 150g mąka pszenna typ 500
- 8g sól
- 20g olej rzepakowy
Wszystkie składniki ciasta mieszaj 20 minut. Podziel na 8 części (po 100g) i uformuj kulki. Następnie każdą z nich przetnij na pół.
Teraz każdą połówkę delikatnie zroluj aby nabrały długości i obtocz w płatkach owsianych lekko dociskając.
Napisałem w składnikach 112 g płatków owsianych ponieważ tyle mi się przykleiło ale może być nieco mniej lub więcej.
Tak przygotowane pozostaw na 50 minut do rozrostu końcowego w ciepłym miejscu i przykryte ściereczką.
Wypiekaj z lekkim zaparowaniem w temperaturze 210-220oC przez 5 minut i dalej w 180-190oCprzez 15-20 minut.
- zdjęcie bułek pochodzi z bloga Adama i publikuję je za Jego zgodą.
Podoba mi się , postaram się wypiekać.
Dorota,
zapraszamy!
Świetny pomysł na piknik! 🙂
Mam tylko dylemat: publikacja w poniedziałek (17 lipca) czy we wtorek (18 lipca)? (do zaproszenia wkradł się jakiś chochlik)
Badylarko,
byłam na wakacjach i szczęśliwi czasu nie liczą!
Ale termin publikacji już jest poprawiony – poniedziałek 17 lipca.
Pozdrowienia!
Tak myślałam, ale wolałam się upewnić, zwłaszcza że kiedyś publikowaliśmy we wtorki.
PS
Ja też na urlopie, dlatego każdy dzień ważny 😉
Badylarko,
niech nam się upiecze!
Bardzo fajny przepis 🙂 Podoba mi się 🙂
Aniu, zapraszamy do wspólnego pieczenia!
Chętnie bym się przyłączyła ale dla mnie wyzwaniem są zawsze składniki. Maką owsiana czy słód nie wiem gdzie tego szukać na mojej prowincji. Macie jakieś sprawdzone sklepy on line ?
Moniko,
staramy się w naszej Piekarni nie piec według utartych przepisów, bo wtedy pieklibyśmy ciągle to samo, tylko urozmaicać i naszą dietę i nasze piekarnicze doświadczenia…
Zatem: słód można zstąpić miodem, mąkę owsianą można zrobić samemu: http://www.niepieprz.pl/maka-owsiana/ lub kupić przez internet: http://biobabalscy.pl/nowa/produkty-makarony-ekologiczne-maki/.
Poza tym mąkę owsianą widziałam ostatnio w Biedronce i w Lidlu.
Zapraszamy do pieczenia !
Rozumiem i bardzo doceniam, Dzięki temu sama poznałam takie cudo jak tatarczuch 🙂 Chętnie się zaopatrze tylko szukam gdzie to kupić 🙂
Moniko,
w komentarzu napisałam Ci przykładowy sklep. Takich miejsc jest wiele. Musisz wybrać sama. Pozdrowienia!
Dziękuję. Wlasnie zmielilam platki i mam zamiar sie przyłączyć 😉
Wspaniale Moniko!
Niech Ci się upiecze!
Jeszcze mam pytanie, co to znaczy “wypiekaj w lekkim zaparowaniu” ?
Moniko,
to znaczy lekko spryskaj piekarnik przed pieczeniem bułek.
Ja oczywiście piekę 🙂
Kamila,
oczywiście super!
Ciekawie te buki się prezentują 🙂
tak Alu!
Cudne są te bułeczki! Piekę z Wami 😀
Grunt to przepis,
super!
zaplanuję sobie i może mi się uda dołączyć, zapowiadają się smakowicie
Piecze się,
wspaniale! Zapraszamy
Moje nie wyszły, tzn są jadalne ale nie fotogeniczne 🙂
Blade i plaskate.
Nie miałam pszennej 500, dałam orkiszową, pól szklanki więcej niż w przepisie, bo rzadkie bardzo było. Wszystko szło dobrze aż do ostatecznego wyrastania. Lekko się podniosły, struktura wnętrza porowata, ale do wzorcowych im baaaaaardzo daleko.
Pozdrowienia dla wszystkich piekarzy:)
Jswm,
zmiana mąki zawsze powoduje zmianę konsystencji ciasta…
Na wygląd jak we wzorcu nigdy nie liczę. Nie ma szansy, żeby wszystko wychodziło tak samo.
I moje bułki wyszły ‘po mojemu’.
Moje też są po mojemu 🙂 Ale są pyszne i bardzo pożywne a na “pikniku” cieszyły się powodzeniem. Znajomi docenili domowe nienadmuchane pieczywo :)) Publikacja zaplanowana, dzięki za zaproszenie i rady !
Super Moniko. Bułki rzeczywiście bardzo smaczne i cieszę się, że je upiekłam.
Wszystkiego dobrego i do wieczora!
https://ogrodybabilonu.blogspot.com/2017/07/buki-owsiane-extremalne.html
Upieczone https://kuchniagucia.blogspot.com/2017/07/buki-owsiane-extremalne-adamapiekarza.html
https://nieladmalutki.blogspot.com/2017/07/na-kilka-godzin-przed-krociutkim.html