Zaproszenie do lipcowej Piekarni!

 

 

Drodzy,
może jesteście na wakacjach, albo przed letnim wyjazdem, lub już w domu…
Lub tak jak ja – jeszcze wypoczywam, ale wkrótce wracam, aby po krótkim pobycie w domu znowu wyruszyć po letnią przygodę.
W końcu wakacje są po to, aby podróżować, łapać wiatr w żagle, cieszyć się latem!
Jeżeli chcielibyście upiec z nami coś wakacyjnego, co można zabrać na letni piknik, wycieczkę lub w dłuższą podróż, zapraszamy bardzo serdecznie!
Przepis do lipcowej Piekarni wybrała dla nas Magda z bloga Konwalie w kuchni.
Niech nam się upiecze!

Kiedy pieczemy?
W weekend 14, 15, 16  lipca.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 17 lipca o 20.00

Bułki owsiane extremalne AdamaPiekarza

Oryginalny przepis i dokładne instrukcje na blogu Adama – klik!

Składniki :

Składniki :
  •    150g mąka owsiana pełnoziarnista
  •     250g mąka pszenna typ 500
  •     350g maślanka (prawdziwa bez dodatków)
  •     3g drożdże instant
  •     20g słód jasny pszeniczny
  •     8g sól
  •     20g polski olej rzepakowy
  •     112g płatki owsiane ( nie błyskawiczne)
1 faza : zimny rozczyn 12 godzinny
  • 150g mąka owsiana razowa
  • 100g mąka pszenna typ 500
  • 350g maślanka o temperaturze 20oC
  • 20g słód jasny pszeniczny
  • 3g drożdże instant
Najpierw rozpuść w maślance drożdże , następnie dodaj słód i mąki dokładnie wymieszaj .
Rozczyn powinien być bardzo gęsty – to zbuduje aromat.
Tak przygotowany rozczyn wstaw do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie fermentacji zimnej wyjmij na 2 godziny aby uzyskał temperaturę pokojową (18-24oC).
2 faza : ciasto właściwe :
  • 623g rozczyn o temperaturze pokojowej (cała faza poprzednia)
  • 150g mąka pszenna typ 500
  • 8g sól
  • 20g olej rzepakowy
Wszystkie składniki ciasta mieszaj 20 minut. Podziel na 8 części (po 100g) i uformuj kulki. Następnie każdą z nich przetnij na pół.
Teraz każdą połówkę delikatnie zroluj aby nabrały długości i obtocz w płatkach owsianych lekko dociskając.
Napisałem w składnikach 112 g płatków owsianych ponieważ tyle mi się przykleiło ale może być nieco mniej lub więcej.
Tak przygotowane pozostaw na 50 minut do rozrostu końcowego w ciepłym miejscu i przykryte ściereczką.
Wypiekaj z lekkim zaparowaniem w temperaturze 210-220oC przez 5 minut i dalej w 180-190oCprzez 15-20 minut.

 

  • zdjęcie bułek pochodzi z bloga Adama i publikuję je za Jego zgodą.

32 thoughts on “Zaproszenie do lipcowej Piekarni!

  1. Podoba mi się , postaram się wypiekać.

  2. Świetny pomysł na piknik! 🙂
    Mam tylko dylemat: publikacja w poniedziałek (17 lipca) czy we wtorek (18 lipca)? (do zaproszenia wkradł się jakiś chochlik)

  3. Bardzo fajny przepis 🙂 Podoba mi się 🙂

  4. Chętnie bym się przyłączyła ale dla mnie wyzwaniem są zawsze składniki. Maką owsiana czy słód nie wiem gdzie tego szukać na mojej prowincji. Macie jakieś sprawdzone sklepy on line ?

  5. Ja oczywiście piekę 🙂

  6. Ciekawie te buki się prezentują 🙂

  7. Cudne są te bułeczki! Piekę z Wami 😀

  8. zaplanuję sobie i może mi się uda dołączyć, zapowiadają się smakowicie

  9. Moje nie wyszły, tzn są jadalne ale nie fotogeniczne 🙂
    Blade i plaskate.
    Nie miałam pszennej 500, dałam orkiszową, pól szklanki więcej niż w przepisie, bo rzadkie bardzo było. Wszystko szło dobrze aż do ostatecznego wyrastania. Lekko się podniosły, struktura wnętrza porowata, ale do wzorcowych im baaaaaardzo daleko.
    Pozdrowienia dla wszystkich piekarzy:)

    • Post Author Amber

      Jswm,
      zmiana mąki zawsze powoduje zmianę konsystencji ciasta…
      Na wygląd jak we wzorcu nigdy nie liczę. Nie ma szansy, żeby wszystko wychodziło tak samo.
      I moje bułki wyszły ‘po mojemu’.

  10. Moje też są po mojemu 🙂 Ale są pyszne i bardzo pożywne a na “pikniku” cieszyły się powodzeniem. Znajomi docenili domowe nienadmuchane pieczywo :)) Publikacja zaplanowana, dzięki za zaproszenie i rady !

    • Post Author Amber

      Super Moniko. Bułki rzeczywiście bardzo smaczne i cieszę się, że je upiekłam.
      Wszystkiego dobrego i do wieczora!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *