Zaproszenie do kwietniowej Piekarni (4/2024)

 

Moi Drodzy,
ciepły póki co kwiecień, zasługuje na odpowiednie lekkie i wiosenne pieczywo. Wybrałam więc przepis na bagietki wiedeńskie ze wspaniałej książki wydanej przez Le Cordon Blue.
Zapewne pamiętacie z dzieciństwa pieczywo pod nazwą – bułka paryska albo wiedeńska? To jest właśnie to!
Zapraszam Was więc do powrotu do sentymentalnych smaków.

Kiedy pieczemy?
W weekend 12, 13 , 14 kwietnia
Kiedy publikujemy
W poniedziałek 15 kwietnia o 20.00

Niech nam się upiecze!

Bagietka wiedeńska
przepis i zdjęcie z książki – Szkoła Piekarnictwa, Le Cordon Blue

składniki na 3 bagietki
45 g wiedeńskiego zaczynu pâte fermentée

300 g mąki typu 450
8 g świeżych drożdży piekarskich
6 g soli
18 g cukru
40 g jajka ( pół duzego jajka)
150 ml mleka

dodatkowo
1 jajko i 1 żółtko ubite
30 g miękkiego masła

Przygotowanie  zaczynu pâte fermentée viennoise ( poprzedniego dnia)
3 g świeżych drożdży piekarskich
192 g zimnej wody
320 g mąki typu 650
5 g soli

Wlać do misy miksera wodę, dodać drożdże, potem mąkę i sól. Mieszać przez 10 minut na wolnych obrotach. Ciasto wyjąć z misy miksera, uformować kulę, przełożyć ją do salaterki, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do następnego dnia.

W dniu pieczenia
Do misy miksera wsypać mąkę, wkruszyć drożdże, wsypać sól i cukier, wlać jajko i mleko. Dodać 45 g wiedeńskiego zaczynu pâte fermentée viennoise pokrojonego na drobne kawałki.
Wyrabiać ciasto na wolnych obrotach przez 4 minuty. Następnie przełączyć na szybkie obroty i wyrabiać ciasto jeszcze przez 8-10 minut . Wyrobione ciasto ma temperaturę 25 st. C.

Pierwsza fermentacja
Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 20 minut.

Dzielenie i formowanie ciasta
Podzielić ciasto na 3 równe kęsy, po około 190 g każdy. Uformować każdy kęs w podłużny wałek. Pozostawić na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
Zakończyć formowanie ciasta, nadając mu kształt bagietki. Formować ciasto zagniatając je ciasno 7 razy.
Ułożyć bagietki na wyłożonej papierem płaskiej blaszce piekarniczej. Ponacinać gęsto bagietki przed upieczeniem. Posmarować wierzch ubitym jajkiem z żółtkiem.
Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze 25 st. C.

Pieczenie

Nagrzać piekarnik do 210 st. C. Posmarować ponownie wierzch bagietek ubitym jajkiem. Włożyć blaszkę do piekarnika, ustawiając ją w połowie wysokości. Piec ok. 20 – 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, ułożyć bagietki na kratce i posmarować je miękkim masłem.

5 thoughts on “Zaproszenie do kwietniowej Piekarni (4/2024)

  1. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Aniu co zrobić z resztą zaczynu, po wykorzystaniu tych 45g? Masz jakiś pomysł? Pozdrawiam

  2. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Super, dzięki za podpowiedź 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *