Drodzy,
na prawie ostatniej prostej do świąt, mam dla Was zaproszenie do wspólnego pieczenia. Kwiecień będzie pachniał u nas pysznym chlebem. A może ktoś z Was postawi go na wielkanocnym stole?
Tym razem wybrałam przepis z Kuchni Gucia.
Liczę na Waszą obecność w kwietniowej Piekarni i wspaniałe chlebki.
Kiedy pieczemy?
W weekend 8, 9 i 10 kwietnia.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 11 kwietnia o 20.00
Niech nam się upiecze!
Owsiany chleb śniadaniowy z makiem
podaję za Guciem
Starter
20g zakwasu z lodówki
20g mąki pszennej chlebowej
20g wody
Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin (najlepiej odświeżyć zakwas 2-3 razy).
Słodki starter
50g aktywnego (odświeżonego) startera (100% hydracji)
50g mąki pszennej chlebowej
12.5g wody
12.5g cukru
Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin (pozostawiłem na noc I przyrosło ponad 3 krotnie)
Ciasto
180g mąki pszennej chlebowej
20g mąki pszennej pełnoziarnistej
125g słodkiego startera
20g cukru
3g soli
10g mleka w proszku
25g płatków owsianych instant + 50g mleka (zrobiłem owsiankę z płatków górskich I pozostawiłem na noc)
10g maku
10g siemienia lnianego
120-130g mleka
25g masła
Płatki owsiane do posypania bochenków
Wymieszać wszystkie składniki oprócz masła i wyrabiać do dosyć dobrego wytworzenia siatki glutenowej (jeszcze słaby test „windowpane”) ok. 5 min.
Następnie dodajemy po kawałku masło i wyrabiamy do mocnego wytworzenia siatki glutenowej (mocny test „window”).
Dzielimy ciasto na dwie części i formujemy w kule. Przykrywamy pojemnikiem lub folią spożywczą I pozostawiamy na 20 minut. Następnie rozwałkowujemy na podłużne prostokąty i zakładamy do środka dłuższe boki z prawej i lewej strony. Rozwałkowujemy po złożeniu i zwijamy w rulon (na filmiku jest cały proces).
Zwinięte rulony spryskujemy wodą i obtaczamy w płatkach owsianych. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem/masłem, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia – podwojenia objętości (ok. 3-5 godzin).
Rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy 35-40 minut do lekko brązowego koloru.
* zdjęcie Kuchnia Gucia
W Kuchni Gucia zawsze smakowite pieczywo! Oczywiście, że upiekę
Beata, wspaniale.
Właśnie rośnie 🙂
Dorota, niech Ci urośnie.
Mój wskoczył do pieca 🙂
https://ogrodybabilonu.blogspot.com/2022/04/owsiany-chleb-sniadaniowy.html