to i kolejne nasze spotkania w Piekarni przejdą do historii. Czas odosobnienia, zatrzymania, niewiadomej – jak długo? Teraz wirtualne kontakty są jak najbardziej à propos. Cieszmy się naszą wspólnotą i faktem, że jesteśmy razem. Łączy nas jeden przepis i ten sam czas, który mu poświęcamy.
Chcę zaprosić Was do upieczenia precli. To lekkie i ciekawe pieczywo – przekąska wydaje mi się bardzo adekwatne do chwili.
Niech nam się upiecze!
Kiedy pieczemy?
w weekend 24, 25 i 26 kwietnia
Kiedy publikujemy?
w Poniedziałek 27 kwietnia o 20.00
Precle
oryginalny przepis i zdjęcie Salt&Baker.
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2 1/4 łyżeczki drożdży instant
2 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka soli
1 łyżka niesolonego masła zmiękczonego
1 1/2 szklanki wody
3 łyżki sody oczyszczonej
W misce miksera połącz za pomocą haka do ciasta ciepłą wodę, cukier i drożdże. Pozostaw tę mieszaninę na 5 minut.
Po 5 minutach dodaj 1 szklankę mąki, sól i masło. Mieszaj aż do połączenia.
Dodaj pozostałą mąkę. Wyrabiaj ciasto przez 5-6 minut na niskiej i średniej prędkości. Ciasto będzie miękkie i gładkie. Lekko posmaruj olejem dużą miskę, włóż ciasto do miski (odwróć , aby wierzch był lekko pokryty olejem), a następnie przykryj miskę folią i pozostaw na 30 minut.
Kiedy ciasto jest prawie gotowe, zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, zestaw wodę z ognia. Dodaj sodę oczyszczoną i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Przenieś mieszaninę wody do płaskiego naczynia. Odstaw mieszaninę na bok do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
Przenieś ciasto na precle na czystą powierzchnię roboczą. Podziel ciasto na 8 równych kawałków. Rozwałkuj ciasto na linę o długości 60 cm. Przekręć linę do kształtu precla.
Umieść 2-3 precle w kąpieli z sodą. Polej łyżkę mieszanki na każdy precel. Pozostaw precle w sodowej kąpieli na 2 minuty. Po 2 minutach przenieś precle do przygotowanej blachy do pieczenia. Zanurzaj po kolei wszystkie precle w wodzie z sodą. Posyp je gruboziarnistą solą.
Pozostaw precle na blasze do pieczenia przez 10 minut. Piecz przez 8-9 minut lub do złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i posmaruj każdy stopionym masłem.
- Dopisuję info o przeliczeniu drożdży suchych na łyżeczki i na świeże drożdże:
7 g suchych drożdzy to 2 łyżeczki = 25 g świeżych drożdży
Wyglądają super!
Blendman,
warto je upiec!
Aniu ciekawy pomysł 🙂 Chętnie zrobię, mam jednak w domu tylko suszone drożdże, muszę się zastanowić ile ich użyć 🙂 Miłego dnia
Małgosiu, przelicz ilość drożdży na ilość mąki i to jest proste!
Super pomysł❤
Kinga, zapraszamy!
Lubimy precle więc piekę 🙂
Dorota, nie znam nikogo, kto nie lubi.
Do upieczenia!
Witam, wreszcie się doczekałam na wspólne pieczenie.
Może ktoś przeliczy ilość drożdży na świeże, bo instant już nie mam.
Pozdrawiam.
Niech nam się piecze !
Basiu,
7 g suchych drożdży to 2 łyżeczki.
2 łyżeczki suchych drożdży to 25 g świeżych.
Niech Ci się upiecze!
Przepiękne! Jak znajdę czas to robię, mam drożdże świeże( zamrożone) bo, Szwagier kupił 500g i się podzielił .
Ja mam ciut mniejszy przelicznik i 7 g drożdży instant czy suszonych(wiem ,ze to nie to samo , ale używałam w takich samych ilościach ) to 14 g świeżych (tak mnie nauczyła Małgosia Zielińska Mirabbelka). U mnie to się sprawdza
Pozdrawiam serdecznie
Fantastyczny pomysł 🙂
Dzięki bardzo za podpowiedź.
Basiu, bardzo proszę!
Jakie cudne. Spróbuje może mi się uda upiec z wami tym razem 🙂
Marzenko, postaraj się kochana!
Chyba czytasz w moich myślach, bo od dwóch tygodni przymierzam się do pieczenia precli 🙂 Z przyjemnością dołączę do wspólnego ich wypiekania 🙂
Super! Zapraszam Cię.
Na pewno jestem z Wami. Zwlaszcza jak są takie pyszności.
Marzena,
koniecznie!
Zawsze myślałam, że zrobienie takich precli jest o wiele trudniejsze… Narobiłaś mi smaka, spróbuję zrobić 🙂
Pichceniomania,
koniecznie spróbuj!
Aniu, wszystkie składniki mam w domu, więc piekę!
Aniu,
to świetnie! Niech Ci się upiecze
http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2020/04/precle.html
Upieczone https://kuchniagucia.blogspot.com/2020/04/precle-kwietniowa-piekarnia.html
Upieczone https://tajemnicesmaku.pl/2020/04/27/domowe-maslane-precle/