Zaproszenie do czerwcowej Piekarni!

 

Mili,
mamy czerwiec! Miesiąc letnich przygód i kulinarnych rozkoszy. Jeszcze wszystko jest apetycznie świeże i młode, a już możemy cieszyć się całym wachlarzem darów natury. W kuchniach lekkość bytu. No bo kto w czerwcu myśli o sycących posiłkach? Jemy lekko i przede wszystkim w rytmie slow.
W naszej Piekarni też lżejsze czerwcowe nuty. Bo przepis jaki wybrała dla nas Małgosia – prowadząca z Piotrem blog o podróżach, kuchni i ptakach Akacjowy blog, jest prawdziwym strzałem w …czerwiec!
I mamy nadzieję, że porwie Was do wspólnego pieczenia.
Zapraszamy. Niech nam się upiecze!

Kiedy pieczemy?
W weekend 7, 8 i 9 czerwca.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 10 czerwca o 20.00

 

Pai Bao –  bułeczki z Hongkongu

Przepis z bloga Zoe – http://www.bakeforhappykids.com/2018/11/super-soft-condensed-milk-pai-bao-roti-sisir.html
proporcje podane w przepisie na foremkę o wymiarach 15 x 25 cm.

210 g letniej wody, w temperaturze około 37 ° C
35 g mleka skondensowanego
300 g mąki pszennej z dużą zawartością białka (ok. 12% białka) – np. pszenna typ 450
25 g cukru pudru
15 g mleka w proszku
4 g soli
50 g niesolonego masła, zmiękczonego, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka suchych drożdży instant
Do posmarowania Pai Bao:
1 żółtko
1 łyżeczka mleka

Z podanych składników wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota elastyczne i gładkie ciasto. Następnie odstawić je na 30 do 60 minut w celu podwojenia objętości w ciepłym miejscu pod przykryciem.
Po tym czasie podzielić masę na 15 równych porcji, każdą uformować w kulę. Każdą porcję rozwałkować trzykrotnie i składać, wg instrukcji filmowej. Najpierw rozwałkowujemy i składamy jak papier listowy, krótszym bokiem, a ostatni raz wzdłuż długich boków, których długość powinna być dopasowana do szerokości foremki.
Tu link do filmiku, pokazującego wykonanie bułek https://www.youtube.com/watch?v=NTdmYRz9uVM
Złożone porcje ciasta ułożyć w formie w poprzek. Jeśli nie mamy powłoki zapobiegającej przywieraniu ciasta, foremkę trzeba wysmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić pod żarówkę do piekarnika, żeby podwoiło objętość (od 30 do 60 minut). Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 20 minut lub dłużej, żeby ciasto było wypieczone. Po wyjęciu z foremki ostudzić na kratce.

26 thoughts on “Zaproszenie do czerwcowej Piekarni!

  1. Aniu mam nadzieję, że Czerwcowi Piekarze upieką z nami Pai Bao. Zachęcam bardzo 🙂 Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za możliwość zaproponowania wypieku. Pozdrawiam serdecznie 🙂 Niech się nam upiecze ! 😀

  2. Będzie wspaniale 🙂

  3. Witam, chętnie wezmę udział w Czerwcowej Piekarni,
    Pozdrawiam wszystkich Piekarzy.

  4. prawdzie wakacyjny przepis:)

  5. jakie puszki z tych bułeczek, jak tylko znajdę czas(a ostatnio to strasznie deficytowo z czasem u mnie) to spróbuje upiec ten puch

  6. Upiekę na nasz sobotni wyjazd:)

  7. Wyglądają nieziemsko. Smak dzieciństwa! Dzięki za przypomnienie!

  8. Jak tylko dam radę z czasem to na pewno upiekę, Dzięki za zaproszenie:)

  9. Tym razem nie dam rady, jestem na urlopie ale jak tylko wrócę piekę na pewno 🙂

  10. Po tych puszystych bułeczkach z całą pewnością wybiorę się do Hongkongu – są wspaniałe,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *