Ta doskonała i sycąca zapiekanka może stać się przebojem w Twojej kuchni. Kiedy już połączysz na patelni wszystkie jej składniki i wstawisz do pieca, szykuj dobre wino. Wkrótce poczujesz zapach czosnku, pomidorów i grzybów, a domownicy będą ściągać do kuchni. Zwabi ich niosący się po całym domu aromat tej potrawy. Zapewniam, że czeka Was niezwykła uczta. Zrób więc to jak najszybciej!
grzyby
200 g brązowych pieczarek eko
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy EV
1/2 łyżeczki soli morskiej
pieprz do smaku
1 łyżka natki pietruszki
zapiekanka
200 g fasoli ugotowanej na parze
1 puszka pomidorów pelati + sok
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki soli morskiej + pieprz
100 g mozzarelli
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.Najpierw zrób grzyby. Oczyść je i pokrój na plasterki, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelnię z grubym dnem wlej oliwę i dodaj czosnek, zacznij podgrzewać i włóż pokrojone pieczarki. Zwiększ ogień i smaż wszystko mieszając łopatką. Jeżeli pojawi się płyn, smaż grzyby do jego odparowania. Smaż je aż będą brązowe – uważaj aby nie przypalić! – dodaj sól, pieprz i natkę pietruszki. Wymieszaj.
Do pieczarek dodaj fasolę, pomidory, posiekany czosnek, tymianek, sól i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby spróbuj i dodaj sól i pieprz. Ułóż na wierzchu kawałki mozzarelli. Piecz bez przykrycia w piekarniku przez około 30 minut. Płyn w zapiekance powinien trochę bulgotać i nieco się zredukować, a ser się stopić i nieco przypiec. Podawaj gorącą zapiekankę prosto z pieca z bagietką lub innym chlebem.
Przed zapiekaniem możesz posypać danie okruchami czerstwej bułki i dopiero wstawić do pieca.
Taka zap[zapiekanka, to super pomysł na naszą dzisiejszą kolację. Jak zwykle pysznie u Ciebie Aniu 🙂
Dziękuję Olu!
Jest naprawdę pyszna. Cieszę się, że ją zrobicie.
ależ bym chętnie spróbowała tego połączenia smaków:)
Magdalena,
musisz to koniecznie zrobić!
smacznie wygląda Twoja zapiekanka
Dziękuję Iza.
Jest pyszna!
Apetyczne danie i dowód na to, że bez mięsa też może być syto i treściwie
Aniu,
no jasne, że może! Dla mnie nawet ryba jest wystarczająco pożywna.
Kochana wygląda przepysznie 🙂 zjadłabym ze smakiem 🙂
Marzenko,
dziękuję. To bardzo smaczne danie!
Aniu, chętnie bym się wprosiła na tą wegetariańską ucztę
W tej zapiekance są same przepyszne produkty
Alu,
bardzo się cieszę!
Tak, to naprawdę jest pyszne.
Z pewnością pyszna, ale niestety – nie mogę mozarelli 🙂
Klaudia, to zrób bez mozzarelli.
Przecież to nie problem.
Wygląda bardzo treściwie 🙂
Wielopokoleniowo,
może tak, ale jest pyszna i bez mięsa. Treść więc czerpie z roślin .
Pozdrawiam!
Wygląda na bardzo sycącą. Uwielbiam takie przepisy! 🙂
Kasiu, jest pyszna i sycąca.
Polecam!
Piszę się na taką sycącą ucztę, pełną wspaniałych warzyw!
Mniam!
Kamila, wspaniale, zapraszam!
uwielbiam dania, które składają się z warzyw:) wyglądają pysznie i sycząco:)
Olu, są wyjątkowo pyszne!
Oooooo zapisuję na przyszłość, bo wygląda przepysznie!
Karolina, dziękuję.
Będzie pysznie. Pozdrawiam!
Aniu – pyszności serwujesz 🙂
Małgosiu, bardzo się cieszę!
Dziękuję.