Wyjątkowy maj. Konwalie w kuchni i paella

Zachłystuję się majem.
Zielonością pierwszą, najpiękniejszą.
Bzami i konwaliami.
Jadę na wieś, a tam kasztan przeogromny rozpanoszył się kiściami kwiatów.
Mlecze wchodzą mi pod nogi.
Sosnowy las chwali się żywicznymi przyrostami.
Czeremcha pachnie tak,że można się odurzyć do końca dnia.
Nade mną kołuje bocian.
Pewnie przeszkadzam mu na łące, włóczę się nie wiadomo po co.
A ja rwę młody szczaw i kwiaty mniszka.
Żeby zatrzymać wyjątkowy maj na dłużej, na potem.

Wracam do miasta z tymi darami, z bukietem bzów i konwalii.
A w kuchni jest jeszcze ktoś ze mną.
Magda .Bo Konwalie w kuchni to doskonały pomysł.
Gotujemy paelle.Każda swoją.

Paella z kurczakiem i darami morza

składniki na cztery głodne osoby

350g ryżu carlose lub na risotto
4 pałki z ekologicznego kurczaka
250g świeżych średnich krewetek
opakowanie małży amandes*
2 duże kalmary
300g krewetek koktajlowych
1 łyżeczka szafranu
250ml białego wytrawnego wina
czerwona cebula pokrojona w kostkę
2 duże ząbki czosnku,drobno posiekane
czerwona papryka pokrojona na kawałki
zielona papryczka chilli pokrojona
2 pomidory bez skóry,pokrojone
1 litr rosołu z kurczaka
200g mrożonego zielonego groszku
oliwa EV,sól morska i wędzona czerwona papryka w proszku

Małże opłukać w zimnej wodzie.Przełożyć do miski i zalać zimną wodą na godzinę.
Po tym czasie otwarte małże wyrzucić.
Szafran zalać białym winem i odstawić na pół godziny.
Pałki kurczaka obtoczyć w soli i wędzonej papryce.
Kalmary oczyścić,opłukać i pokroić na krążki.
Krewetki wyjąć ze skorupek,zostawiając ogonki i wyjąć z nich czarną żyłkę.Umyć.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę,włożyć pałki kurczaka i zrumienić je na złoto ze wszystkich stron.
Zmniejszyć grzanie i poddusić aż będą prawie miękkie.
Zdjąć z patelni i odłożyć w ciepłe miejsce.
Na tej samej patelni obsmażyć cebulę i czosnek.Potem dodać paprykę.
Wlać wino z szafranem i dodać ryż.
Podgrzewać mieszając aż ryż wchłonie płyn.Dodać pomidory,papryczkę chilli i szklankę rosołu.
Mieszać do kiedy rosół zostanie wchłonięty.Dodać pozostały rosół,gotować wolno mieszając do chwili kiedy ryż będzie niezbyt miękki.Dodać zielony groszek i sól.Wymieszać.
Ułożyć na ryżu pałki kurczaka i podgrzewać pod przykryciem 10 minut.
Dodać krewetki i kalmary i podgrzewać kolejne 5 minut pod przykryciem.
Zdjąć patelnię z ognia.
Dodać osuszone małże  i trzymać całość niecałe 2 minuty pod przykryciem.
*Uwaga! Małże amandes zjada się na surowo lub na ciepło trzymane na ogniu nie dłużej niż 1- 2 minuty.Inaczej będą twarde i gumowate.
Małże,które się nie otworzyły usunąć.
Natychmiast podawać z cytryną i ulubionym winem.

Pysznego weekendu!

76 thoughts on “Wyjątkowy maj. Konwalie w kuchni i paella

  1. Aniu, chętnie spróbowałabym Twojej paelli. Wygląda przepysznie!:)
    Dziękuję za wspólne gotowanie. Było cudnie:)
    Niech maj trwa jak najdłużej!

  2. Cóż za konwaliowy dzień! Cudowny:) Paelli nigdy jeszcze nie robiłam, ani nawet nie jadłam, ale jestem przekonana, że bardzo smakowałoby mi takie danie:))) miłego weekendu!:)

    • Goh.,
      konwalie to niezwykłe kwiaty.
      A gotowanie z Konwaliami to coś niesamowicie przyjemnego.
      Paella na pewno będzie Ci smakowała.
      Podziękowania!

  3. Smaczny ten maj u Was, bogaty w składniki, które lubię, chętnie wprosiłabym się do Waszych kuchni pachnącej konwaliami 🙂 Pozdrawiam Was!

  4. Zabawny zbieg okoliczności, bo kilka minut temu, jeszcze zanim natknęłam się na Twój post, pomyślałam, że dawno nie robiłam paelli i czas zrobić kolejne podejście pod przyrządzenie jej. To danie jest moją piętą achillesową – jeszcze nigdy nie wyszło mi tak dobre jak to, które jadłam w Hiszpanii.

    Gdzieś czytałam, że paelli podczas gotowania nie powinno się mieszać i należy ją gotować bez przykrycia – przy kolejnym podejściu spróbuję takiej metody, może będę bardziej usatysfakcjonowana z efektu.

    • Haniu,
      a ja w Hiszpanii parę razy natknęłam się na marną paellę.Taki chichot losu.
      Co do przykrywania to mój Kolega Hiszpan przykrywa, a dla mnie to jest autorytet.I tę paellę jedliśmy w Jego towarzystwie.Chwalił,że ,taka jak u mamy’.
      Myślę,że trudno będzie Ci odtworzyć smak paelli,skoro żadna Ci nie odpowiada.
      Po prostu wybierz się do Hiszpanii!

    • Amber, tak łatwo się nie poddaję – w końcu metodą prób i błędów zrobię któregoś dnia taką paellę, z której będę zadowolona i która będzie zbliżona do ideału, jaki zapamiętałam z Hiszpanii.

      Jeśli chodzi o przykrywanie/nieprzykrywanie, podobne zdania słyszałam o risotto, że nie należy przykrywać na czas gotowania, ja jednak przykrywam, bo tak ugotowane bardziej mi smakuje.

    • PS. Paella mi dotychczas niezbyt dobrze wychodziła, wyspecjalizowałam się natomiast w podobnym daniu rodem z Portugalii, a mianowicie “arroz de marisco”, czyli ryżu z owocami morza. Danie jest bardzo zbliżone do paelli – nie dodaje się do niego szafranu, są w nim natomiast pomidory. Pyszne i zawsze mi się udaje :-))

    • Arroz de marisco to odpowiednik paelli.
      W paelli też są pomidory,chociaż można je pominąć.
      Mi najbardziej w Portugalii smakuje cataplana.

    • Rodzajów paelli jest mnóstwo – na pewno są wśród nich także takie, do których dodaje się pomidory. Ja bardziej zapamiętałam wersję, w której ich nie było, bądź ich smak był niewyczuwalny i taka mi właśnie smakowała. Portugalski odpowiednik był zdecydowanie bardziej pomidorowy.

      Masz na myśli mieszankę owoców morza przyrządzoną w cataplanie? Jadłam coś takiego w Portugalii i było to niezapomniane doświadczenie kulinarne.

    • Tak,odmian paelli jest mnóstwo.
      A w Hiszpanii co dom,to inna paella.
      Jeżeli chodzi o portugalską cataplanę,to jest to i nazwa naczynia i nazwa potrawy.

    • To tak jak z naszym bigosem :))

  5. Wspaniałe gotowanie. Oj maj jest wspaniały. A mniszka w tym roku nie jadłam (liści znaczy, bo kwiaty gościły na stole).
    A zawartość Paelli niesamowita.

  6. wspaniała paella,
    a zapach czeremchy? to jest to!

  7. Uwielbiam konwalie, maj, słońce… a dzisiaj pogoda zrobiła psikusa i wieje, i pada… a paelli aż wstyd się przyznać nigdy nie jadłam. Wygląda pysznie 🙂

  8. eh, że ja nie lubię tych darów morza.. ale danie wygląda pysznie!

  9. Ja szaleję za owocami morza i tęsknię za smakiem hiszpańskiej paelli, ale Twoja wersja widzę, że jest zrobiona tak jak należy i z sercem, na pewno był fantastyczna!
    Ps. buciki w kwiatki mi się też podobają 🙂

  10. wyśmienita. podana z lampką wina na tarasie… rozmarzyłam się 🙂

  11. Świetna paella, te muszelki przyprawiają mnie o atak zazdrości 🙂

  12. Paelli jeszcze nie jadłam, podobnie jak owoców morza (no poza jedną czy dwoma krewetkami kiedyś tam) ale wyląda to tak smakowicie:) ….. pozdrawiam ciepło Kochana:)
    …a i masz cudowne balerinki:)
    Jola Szyndlarewicz

  13. Paella is a dish that I have only eaten once and it was delicious!

  14. felice giornata…ciao

  15. paella i konwalie 🙂 I to i to LUBIĘ TO 🙂

  16. To ja powiem tylko: wow!

  17. Ojej ojej, aż żałuję że nie mogę się przekonać do owoców morza;-( Pięknie wygląda!

  18. przepiekny blog – fantastyczny klimat i swietne przepisy – gratuluje -pozdrawiam pa:)

  19. ja jeszcze nie odważyłam się zrobić paelli, a Twoja wygląda bosko!

  20. w takim zestawieniu owoce morza chyba nie byłyby mi straszne:) buziaki

  21. Wczoraj przed obiadem popelnilam ogromny blad zagladajac na blog do Konwalii:) A ze czlowiek uczy sie na bledach, do Ciebie przyszlam zaraz po obfitym sniadaniu;) Py-cho-ta!:))) Zycze Ci udanego poczatku tygodnia:*

  22. Kochana wczoraj tu bylam pierwszy raz – komentarz zostawilam oczywiscie i dzisiaj juz jestem po raz kolejny – obiadek sobie u Ciebie podpatrzylam – blog tak jak pisalam – fantastyczny!!!! ja juz obserwuje 🙂 jesli masz ochote to oczywiscie tez zapraszam ale pewnie masz juz tych namawian do kolejnych obserwacji hoho codziennie …ale jak Ci sie u mnie tez spodoba jak mi u Ciebie to bedzie super!! – no ja raczkuje dopiero … – pozdrawiam cieplutko papap

  23. I ja uwielbiam maj ! Paella pyszna, moje smaki 🙂

  24. jem troche inna, i mysle ze bialym schlodzonym winem smakowalaby lepiej niz z czerwonym…chyba, ze to tylko do stylizacji zdjecia:)

    • Dota,
      paelli jest tyle,że z pewnością tak jest.
      Nigdy specjalnie do zdjęcia nie stylizuję potraw.
      Czerwone wino smakuje nam do paelli wyjątkowo dobrze.

  25. Jakie ty serwujesz wspaniałości 🙂 Prawdziwa rozkosz…

  26. Jak zwykle u Ciebie smaczności:)

  27. oj, kocham Paelle wszelkie!

  28. Amber, maj kocham z wielu powodów:) Konwalie tak samo!
    Nie mogę powiedzieć tego o owocach morza, ale przecież jest tyle rodzajów paelli!
    Pozdrowienia:)

    • Kucharnio,Anno,
      to tak samo jak ja!
      Paella bez morskich żyjątek nie smakuje już tak wspaniale.
      Ale to moja subiektywna ocena.
      Pozdrowienia.

  29. Och jadłąm taką Paele w Hiszpanii w wakacje! Super przepis, aż mi się letnio zrobiło 🙂
    Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

  30. wow….the dish looks absolutely delicious !!!!

    http://www.onlyfishrecipes.com/

  31. Te majowe, wiejskie radości są najmilszymi wspomnieniami i powiem więcej, podobnie jak Ty, rozkoszuję się nimi nawet w tej samej kolejności… bez, konwalie, kwitnące kasztany, czeremcha, i koniecznie bociany. Trzymaj się zdrowo, wiosennie, tak wyjątkowo majowo. Pealla jest ogromnie kusząca.

  32. Felice giornata…ciao

  33. takiej prawdziwej nigdy nie jadłam 🙂

  34. excellent 3 frames regarding wow itemsand i need all of them so muchi wait around the couple of years, to your winterin A single week i can have my Three wow items.i continued to wait for these people so very long.cus my home is in israel, and in addition they value at present . many many of profit right here, and it’s also for that reason suks.well, i neened to wait patiently untul amongst my in laws nember attended usa.i love this approach manufacturer a huge amount of.xoxo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *