Wrześniowa Piekarnia. Zaproszenie!

 

 

 

Zapraszam Was do wspólnego wrześniowego pieczenia.
Chleb jaki wybrała Kamila z Ogrodów Babilonu na pewno wyda Wam się niezwykły i wart upieczenia.
Z suszonymi jabłkami i cydrem, na zakwasie.
Pyszny,z emocjami kończącego się lata…
Chleb Mistrza Hamelmana.
Oryginalny przepis casinos in usa można zobaczyć na stronie: http://hamelmanchallenge.blogspot.com/2011/02/normandy-apple-bread.html
i   na przykład tutaj: http://breadmakingblog.breadexperience.com/2011/02/normandy-apple-bread-with-einkorn-flour.html
Otwórzmy nasze kuchnie na wrześniowe pieczenie.
Ususzmy jabłka i delektujmy się wspólną chlebową magią!

Kiedy pieczemy?

W weekend 12,13,14 września

Kiedy publikujemy?

17 września o 20.00

Normandzki chleb jabłkowy
przepis mistrza Jeffreya Hamelmana z książki “Chleb” na 2 duże bochenki

(podaję za Kamilą)

160 g mąki chlebowej

100 g wody

30 g zakwasu

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.

650 g mąki chlebowej

90 g mąki pszennej razowej

210 g wody

310 g cydru jabłkowego

20 g soli

5 g drożdży instant

260 g zaczyn

140 g suszonych jabłek

Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia od 1 do 2 godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze.

Niech nam się upiecze!

* zdjęcie chleba pochodzi ze strony http://www.thefreshloaf.com/node/38403/normandy-apple-bread

74 thoughts on “Wrześniowa Piekarnia. Zaproszenie!

  1. Bardzo ciekawy chlebek 🙂 Trzeba będzie go spróbować !

  2. Uwielbiam jabłka, uwielbiam cydr! Tym razem nie mogę sobie odpuścić! 😉

  3. Ja tym razem wypadam, ale po powrocie pocieszę oko Waszymi wypiekami:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

  4. Ja na pewno piekę! Dziękuję 🙂

  5. Aniu, pieke na bank! Stesknilam sie za wspolnym pieczeniem 🙂
    Pozdrawaiam cieplutko

  6. Aniu! Myślałam o tym chlebie nie dalej jak wczoraj, że muszę go koniecznie upiec! Jeżeli tylko zdążę upiec przed wyjazdem to się zamelduję, ale pewna nie jestem. Tak czy inaczej upiekę 🙂 Moze później! Pozdrawiam!

  7. Nie odpuszczę:) … zwłąszcza, że i cydr w domu zawsze jest i jabłka suszone też:) buziaki Aniu:)

  8. Ja na pewno upiekę:-) Chleby z jabłkami są doskonałe! Pozdrawiam serdecznie, Ela

  9. Aniu,chlebek cudny, spróbuję zatem swych sił, pozdrawiam 🙂

  10. Co za smak! Budzi moją ciekawość, szkoda tylko że w tym czasie będe na urlopie, bo upiekłabym go z Wami!

  11. Miałam w planach upieczenie tego chleba 🙂 dobrze się składa 🙂 pozdrawiam

  12. Z przykrością opuszczę jeszcze jedno pieczenie, to mój urodzinowy weekend. Mam nadzieję, że kiedyś nadrobię.

  13. Piekę!
    Nawet jabłka ususzę na tę okazję:)
    Szkoda, że cydru nie zdążę zrobić do weekendu;)
    Pozdrowienia!

  14. Chleb prezentuje się doskonale, kusząca propozycja… 🙂

  15. Aniu, czy zamiast mąki chlebowej , można dać pełnoziarnistej Lubelli ?

  16. Ula,
    no pewnie!
    Tylko ciasto może będzie potrzebować nieco więcej wody.
    Ale niekoniecznie.
    Musisz sama zdecydować przy wyrabianiu.

  17. Wow! Urzekajacy bochenek! Niesttey do pieczenia pozostanie mi tylko wolna niedziela, ale… moze jednak zdaze? Choc ostatnio wole juz nic ni eobiecywac, wszystkie plany bowiem spektakularnie sa nagle ‘krzyzowane’ 😉
    Pozdrawiam serdecznie!

  18. Wybywam do Torunia, więc możliwości do pieczenia brak. Ale coś czuję, że po powrocie wypróbuję, tym bardziej, że w piwnicy domowy cydr 🙂

  19. Pysznie wygląda ten bochen!

  20. Świetnie, zawsze chciałam upiec ten chleb, ale zawsze odkładałam z jakiegoś powodu. Teraz już nie będzie wymówki:P:P:P.

  21. Oczywiście, że piekę 🙂

  22. Chlebek mi pachnie doskonale, jeśli moja rewolucja kuchenna mi na to pozwoli, postaram się dołączyć :-).

  23. U mnie trwa rewolucja pokojowa, ale nie może mnie zabraknąć 🙂 Piekę!

  24. Aniu upiekłam dzisiaj (bo w weekend jakoś nie bardzo mi czas pozwoli), właśnie wyjęłam z piekarnika …. pięknie pachnie i jest cudownie rumiany. Polecam jednak ufać własnej intuicji codo czasu pieczenia, bo mojemu bochenkowi wystarczyło 15 minut w 230 stopniach, 5 minut w 225 stopniach i 10 w 210 stopniach …. buziaki. Później dam znac jak smakuje:)

    • Jolu,
      super,że upiekłaś!
      Mam nadzieję,że każdy wie,jak jego piekarnik piecze.
      Wiadomo,że u każdego inaczej.
      Całus!

  25. Aniu ten chlebuś jest obłędny …. i choć moi chłopcy kręcą nosem na te jabłka to my z Lilą się nim zapychamy:) Buziaki

  26. Tak wspaniałego wypieku nie mogę przegapić. Na pewno dołączę do zabawy 🙂

  27. Cydr i jabka sa juz w gotowosci, zatem upieke i ja!:)

  28. Aniu , upiekłam , pycha!!!!!!!!! cydr kupny(nie mam miejsca do takich produkcji , niestety), ale jabłka nasuszyłam sama , polskie, z 5 gatunków, od znajomych różnych m, podarowane 😀

    • Alu,
      fantastycznie!
      Ja też cydr ze sklepu, a jabłka suszone samodzielnie.
      Cieszę się,że chlebuś smakował.
      Pozdrowienia!

  29. Upieczony, ale jeszcze nie próbowany 🙂

  30. Melduję wykonanie zadania 🙂
    Wieczorem podeślę odnośnik do wpisu na blogu

  31. Aniu, znowu jestem blisko z Wami i jednocześnie bez Was. W niedzielę wróciłam z sanatorium, ogarniam dom , siebie i z dnia na dzień wchodzę na utarte ścieżki.Sekunduję Wam z całego serca, trzymam kciuki za powodzenie i jutro posmakuję Waszych chlebów , no i co bardzo ważne, skorzystam z Waszego doświadczenia.Pozdrawiam bardzo serdecznie wszystkie piekareczki.

  32. Upieczony, prawie zjedzony i już opublikowany. Bardzo dziękuję za chlebową inspirację i do zobaczenia w kolejnej Piekarni 🙂

  33. Niestety wcześniej nie miałam możliwości wrzucić linka , ale piekłam 🙂 Pozdrawiam
    http://staregary.blogspot.com/2014/09/normandzki-chleb-jabkowy-wrzesniowa.html

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *