Te jedwabiste wontony w aromatycznym i pachnącym bulionie na pewno skradną Wasze podniebienia. Tym razem w wersji wegetariańskiej, ale absolutnie pysznej. Użyłam tutaj świeżego aksamitnego tofu z azjatyckiego sklepu i shiitake – świeżych i suszonych oraz cudownie aromatycznych przypraw. Danie jest łatwe do zrobienia i zdrowe, a wontony w bulionie o głębokim smaku na pewno okażą się potrawą niezwykłą. Po takiej porcji bogatych kulinarnych doznań poczujecie się szczęśliwi!
Bulion z wolonowaru
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 cm korzenia imbiru
1 suszone chili
kilka gałązek świeżej kolendry
85 g suszonych shiitake
4 szklanki wody
2 gwiazdki anyżu
1 łyżka soli
1 łyżka sosu rybnego
5 łyżek sosu sojowego
olej sezamowy, posiekany szczypior, kolendra i sezam do podania
Do misy wolnowaru włóż obrane marchewki, pietruszkę, por, cebulę, czosnek i imbir pokrojony w plasterki. Dodaj świeżą kolendrę, suszone chili, grzyby i zalej wodą. Ustaw wolnowar na 10 godzin low. Po tym czasie dodaj anyż i sól i ustaw wolnowar na 1 godzinę high. PO tym czasie dodaj sos rybny i sojowy, ustaw wolnowar na 1 godzinę high. Wyłącz wolnowar i zostaw go z funkcją podgrzewania.
Jeżeli gotujesz bulion w garnku, umieść w nim wszystkie składniki etapami, tak samo jak w wolnowarze i gotuj bardzo wolno przez 5 – 6 godzin. Dodaj w ostatnim etapie sos rybny, sojowy i gotuj jeszcze wolno 30 minut. Wyłącz grzanie, przykryj garnek z bulionem i zostaw na kilka godzin, aby smaki się połączyły.
Wontony
25 kawałków mrożonego ciasta na wontony z azjatyckiego sklepu
250 g tofu
150 g świeżych shiitake eko
1 łyżka startego imbiru
1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki sosu sojowego
miseczka z wodą do zwilżania ciasta
Ciasto rozmroź. Tofu odciśnij z wody, włóż do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj posiekany szczypiorek, kolendrę i starty imbir. Wlej sos sojowy. Shiitake posiekaj drobno i dodaj do miski. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na każdym kawałku ciasta układaj 1 łyżkę farszu, zwilżaj wodą jego brzegi i zlepiaj pierożki. Odkładaj je na papier kuchenny lub ściereczkę. W garnku zagotuj wodę, posól ją i wkładaj partiami wontony. Gotuj ok. 5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową do misek. Resztę, która zostanie wyłóż do osobnej miski, będą na dokładkę.
Ciepły bulion przecedź przez sito wlewając go do każdej miski z wontonami i dodaj olej sezamowy. Posyp posiekanym szczypiorem, kolendrą i sezamem. Natychmiast zjadaj!
Co zrobić z pozostałymi z bulionu warzywami? Na pewno wykorzystać! Do sałatki, makaronu, ryżu.
Lubię takie wyraziste i aromatyczne dania 🙂 Bardzo mnie zachęciłaś do zrobienia 🙂 Pozdrawiam 🙂
Kamila,
bardzo się cieszę! Na pewno to danie stanie się jednym z Twoich ulubionych.
Pozdrowienia!
jakież nadzienie wspaniałe! ależ muszą być pyszne):)
Magdalena, dziękuję. Są bardzo pyszne!
O będę musiała spróbować, jestem ciekawa smaku
Magda, spróbuj koniecznie!
Jak ja się ciesze z tego przepisu 🙂 Z pewnością zrobię, dziękuję 🙂
Małgosiu, a jak ja się cieszę, że TY się cieszysz!
Wspaniale, na pewno będzie Ci smakowało.
Super fotki a przepis jeszcze lepszy 🙂 Mniam! tyle napiszę… MNIAM!!! 🙂
Pichceniomania, bardzo dziękuję!
Zrób koniecznie.
Bardzo, ale to bardzo narobiłaś mi smaka. I zrobię na pewno:-) Ślinka cieknie:-)
Marzena, bardzo się cieszę!
To danie ma moc!
Choć w Azji nie byłam (pomijam azjatycką część Turcji), to co jakiś czas się tam po przepisy tamtejszej kuchni. Twoją propozycją to absolutnie moje smaki.
Olka,
dziękuję. Bardzo lubię azjatyckie przepisy, jedzenie, smaki.
Podróżowałam kilka razy w tamte rejony i bardzo Ci polecam!
Uwielbiam azjatycką kuchnię i ten przepis bardzo mnie cieszy!
Byłam kilka razy w Azji i tamtejszą kuchnię uważam za genialną, ma dużo smacznych, aromatycznych dań.Dodatkowo jest pikantna, ma dużo warzyw, przypraw.Poezja!
Pozdrawiam!
Ireno, bardzo się cieszę!
I ja bardzo szanuję i lubię azjatyckie jedzenie. Jest genialne!
POodrowienia!
Jakie aromatyczne danie!
Patrycja,
aromatyczne, pyszne i zdrowe!
Smakowite pierożki w gotowane bardzo aromatycznym i z miłością bulionem.
Mniam! Urzekła mnie ta miseczka smakowitości!
Kamila,
dziękuję. To jest bardzo dobre!
Super, że w wersji wegetariańskiej 🙂 Przepis wydaje się prosty, chętnie wypróbuję. Uwielbiam azjatycką kuchnię 🙂
Szczęśliwa Siódemka,
jest pysznie! Cieszę się, że skorzystasz z przepisu.
jeny ale nabrałam ochoty na takie wontony! szkoda, że nie mam w okolicy żadnego sklepu azjatyckiego by kupić ciasto na wontony 🙁
Sys, są niebiańsko pyszne!
Możesz sama zrobić ciasto i wtedy …smacznego!