Wontony w sosie chili. W stronę Chin!

 

Nie zaprzeczam, że kocham pierogi wszelakie. Warunkiem jest tylko cienkie ciasto i dobre nadzienie. Naprawdę uwierzcie mi, że nie zjem za nic pieroga w grubym cieście!
Ale dzisiaj będą pierogi z Chin, bo jak wiadomo najprawdopodobniej właśnie stamtąd zostały przywiezione do Europy i zaczęły swoją własną spektakularną karierę na naszym kontynencie. Jednak ciasto, z którego są zrobione jest zupełnie inne, niż to, które znamy z naszych stołów.
Przyznam się także, że chińskie wontony to moje uzależnienie. Naprawdę! Zwykle podaje się je w aromatycznym bulionie, ale dzisiaj przygotowałam je w zupełnie inny sposób. Wyobraźcie sobie soczyste pierożki spowite w atłasowe ciasto z mocnym i aromatycznym sosem chili! Oj to jest autentyczny kulinarny orgazm. I uprzedzam, że skład sosu, w którym podaje się te pierożki w Chinach, wcale nie świadczy o jego nieziemskiej ostrości, bo łagodzi ją delikatny smak wontonów.
Wiem, że będziecie je chcieli zrobić!

 

 

Olej chili
przepis – klik!

120 ml oleju z awokado ( lub innego roślinnego o delikatnym smaku)
3 ząbki czosnku
1 łyżka imbiru
1 zielona cebulka ( ze szczypiorem)
3 łyżki płatków chili
1, 5 łyżki pieprzu syczuańskiego
1 łyżeczka cukru (używam trzcinowy bio)
1/2 łyżeczki soli

Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Wkładamy do miski. Siekamy cebulę razem ze szczypiorem i obrany imbir – dokładamy do miski. Wsypujemy płatki chili. Pieprz syczuański prażymy na patelni i kiedy zacznie pachnieć, przesypujemy go do moździerza – rozcieramy go i dokładamy do pozostałych składników. Dodajemy cukier i sól. Olej z awokado przelewamy do garnuszka i mocno podgrzewamy go na ogniu. Wlewamy do miski i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Odstawiamy. Można go zrobić dzień wcześniej – wtedy przelewamy do słoika, zamykamy. Będzie miał szansę nasycić się aromatami wszystkich składników.

Wontony
ok. 20 – 22 kawałków ciasta na wontony z azjatyckiego sklepu ( lub domowe)
250 g dobrej mielonej wieprzowiny
1 jajko, rozkłócone
1 łyżka startego imbiru
2 zielone cebulki posiekane
1 łyżka świeżej kolendry
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego lub sherry
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka białego pieprzu
1/2 łyżeczki soli

1 rozkłócone jajko do sklejania brzegów ciasta

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę nadzienia, brzegi ciasta smarujemy jajkiem i sklejamy. Układamy wontony na ściereczce i przykrywamy aby nie wysychały. Kiedy wszystkie pierożki są gotowe, w szerokim garnku zagotowujemy wodę i wkładamy po kilka wontonów. Gotujemy na średnim ogniu 5-8 minut i wyławiamy je łyżką cedzakową do miski.

 

 

Sos chili do podania wontonów
2 łyżki oleju chili
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu winegret
szczypta soli i pieprzu

do podania – kolendra, cebula ze szczypiorem, sezam

Mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do misek, w których będziemy podawać wontony. Dodajemy wontony, delikatnie łączymy je z sosem. Posypujemy wszystko posiekaną cebulką sałatkową, kolendrą …

20 thoughts on “Wontony w sosie chili. W stronę Chin!

  1. ależ pyszności, prawdziwa podróż kulinarna!

  2. O matko, przepadłam… Cudo kulinarne!!!

  3. Wygląda naprawdę apetycznie. Tylko smak mi narobiłaś na te danie.

  4. Nie dla mnie jest kuchnia chińska

  5. Kuchnia chińska to jedna z moich ulubionych za jej lekkość, świeżość i połączenia smakowe. Super przepis narobił mi smaku :))

    • Dżemdżus, masz rację. Kuchnię chińską odbieram tak samo.
      Te wontony są naprawdę warte przygotowania. Moje ulubione!

  6. Ale to smakowicie wygląda!

  7. Szacun- ja chyba jestem za leniwa na takie rzeczy 😀

  8. To również moja miłość 🙂 Uwielbiam pierogi, pierożki, kluseczki … Ale od kiedy zrezygnowałam z mąki pszennej nie jest już tak łatwo tworzyć takie cudeńka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *