Budino al Cioccolato to bogaty w czekoladowy smak pieczony budyń i jeden z tych tradycyjnych włoskich przepisów, na który każda rodzina we Włoszech ma na swój własny, niepowtarzalny sposób przyrządzania. Ale rezultatem jest ten sam wyjątkowy smak, który otula Cię jak mięciutki ulubiony koc.
Nie jest przesadnie słodki, jest idealnym zakończeniem specjalnego obiadu lub podwieczorkiem i gwarantuje zadowolenie dzieci i dorosłych.
Mieszkając we Włoszech, wiele razy jadłam ten mocno czekoladowy deser przy włoskim stole, jak i przygotowywałam go sama, niezależnie od okazji i pory dnia. Często na śniadanie, które jak wiadomo jada się we Włoszech na słodko. Do kompletu czarna mocna kawa i jestem w raju.
Budinio al Cioccolato
masło do natłuszczenia kokilek
250 gramów ciemnej czekolady – gorzkiej lub półsłodkiej
⅔ szklanki śmietanki kremówki
250 ml pełnego mleka
¼ filiżanki espresso
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
¼ szklanki cukru (opcjonalnie)
2 jajka w temperaturze pokojowej
1 żółtko w temperaturze pokojowej
szczypta soli
Piekarnik rozgrzej do 165ºC. Foremki wysmaruj cienko masłem.
Żaroodporne naczynie wyłóż papierem do pieczenia lub ręcznikiem kuchennym. Wstaw foremki, zapobiegnie to przesuwaniu się budyniu, gdy wlejesz wodę. Przygotuj czajnik wrzącej wody.
W garnku umieść czekoladę, mleko, śmietankę i ewentualnie cukier. Podgrzewaj delikatnie, aż czekolada i cukier się rozpuszczą. Mieszaj od czasu do czasu. Odstaw na 5 minut do ostygnięcia. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Przelej masę przez sitko do innego garnka. Teraz rozlej masę do przygotowanych kokilek. Delikatnie wlej wrzącą wodę do formy do pieczenia do połowy wysokości kokilek. Piecz przez 35-40 minut, aż masa zetnie się na zewnątrz i będzie lekko miękka w środku. Wyjmij formę z piekarnika i kokilki z wody. Odstaw do lekkiego ostygnięcia. Udekoruj wiórkami czekolady. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Ne wyobrażam sobie dnia bez czekolady, a pudding czekoladowy to dla mnie wymarzony deser
Cztrry fajery, świetnie. W takim razie piecz pudding.
To, że mam slinotok to jedno, a że zrobię jak tylko zjemy masz biszkopt z pianką to drugie! Taki dodatek do porannej kawy to ja rozumiem!
Właśnie pokazałam mężowi – głośno przełknął ślinę i oczy mu tak zabłyszczały…:-) Nie mam innego wyjścia tylko zrobić:-)
czekolada:):):)
Lena, czekolada!
Wygląda bardzo apetycznie, Do tego piękne zdjęcia. Muszę zrobić taki budyń. 🙂
Retromoderna, dziękuję i bardzo polecam. Pysznie i bardzo czekoladowo.
Taki budyń to dopiero rarytas, recept pokażę mojej mamie ona lubi eksperymentować z czekoladą ostatnio:)
Czerwona filiżanka, na pewno będzie smakował.
Jest pyszny.
Pierwszy raz widzę taki budyń. Jestem ciekawa jak makuje.
Oliwio, łatwo go zrobić, więc spróbuj.
Pięknie się prezentuje
Alu, dziękuję i polecam bardzo.
Skład pyszny, więc zapowiada się bardzo smakowicie. Przepis zapisuję <3
Pieprzyć z…,
całość jest pyszna. Spróbuj.
Pyszna, słodka rozpusta 🙂
Iwona, rozkoszna do tego.