Za oknem kolejny szary i mokry dzień, a słońce poszło sobie gdzieś w lepsze regiony chyba już na dłużej.
Patrzę na stos książek do przeczytania, może zacznę jutro…
Otwieram szafkę, woła o sprzątanie, zamykam zaraz, bo chyba jednak nie dziś…
Psy śpią całymi dniami na poduszkach.
Nie interesują się nawet nachalnymi kotami sąsiadów, które bezkarnie szwendają się po naszym ogródku.
W koszu jeszcze sporo winogron. Przyjechały ze mną ze wsi i staram się pysznie je wykorzystać.
Gopsodyni ucieszyła się, że je zerwę, bo nikomu na nic się nie przydadzą.
Kiedyś robili z nich wino, teraz rosną dotąd, aż zdziobią je ptaki…
A dla mnie była to największa frajda, i teraz zaczaruję nimi tę dokuczliwą szarość!
Aromatyczne winogrona, rodzime, sezonowe. Najpyszniejsze.
Żadne z dalekich egoztycznych miejsc nie smakują mi tak bardzo, jak te małe i niepozorne kulki.
Mają w sobie tyle letniego słońca i ciepła!
Wszystko to, za czym tak bardzo tęsknię…
Na małe winobranie namówiłam też Konwaliową kuchnię.
Będzie pysznie!
Cesarski omlet z winogronami i rumowym kompotem
Ten jakże godny cesarza omlet smakuje zawsze i o każdej porze.
Nie ważne też z jakiej okazji go podamy, bo każda jest odpowiednia!
ciasto
4 wiejskie jaja
125g mąki
200ml mleka
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
1 łyżka oleju ryżowego
2 łyżki masła
1 łyżka brązowego cukru do posypania
winogronowy kompot z rumem
300g szkarłatnych winogron
2 łyżki miodu akacjowego
50ml białego rumu
gałązka rozmarynu
do podania:
płatki migdałowe i cukier puder
Grona płuczemy na durszlaku. Zostawiamy do odsączenia, a potem dodatkowo osuszamy je na papierowym ręczniku.
Kulki winogron delikatnie oddzielamy od gałązek. Na patelnię z grubym dnem wykładamy miód.
Kiedy zacznie się rozpuszczać, dodajemy winogrona i potrząsamy patelnią, aby wszystkie okleiły się miodem. Dodajemy rozmaryn i podgrzewamy miód z winogronami, aż puszczą nieco soku. Dolewamy wtedy rum i gotujemy do momentu, kiedy zacznie powstawać z soku i rumu gęsty kompot, ale winogrona będą jeszcze całe. Wyłączamy wtedy grzanie.
Myjemy jajka i oddzielamy białka od żółtek.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka rozkłócamy widelcem i powoli wsypujemy mąkę cały czas mieszając. Dolewamy mleko i ubijamy ciasto na puszystą masę. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łopatką, aby składniki dobrze się połączyły, a ciasto było ciągle puszyste.
Dużą patelnię stawiamy na średnie grzanie ( u mnie indukcja) i rozpuszczamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła.
Wlewamy ciasto i smażymy omlet na średnim ogniu. Przykrywamy go pokrywą. Kiedy się od spodu przypiecze, dzielimy go na kawałki np. za pomocą drewnianej łopatki lub po prostu widelcem. Dodajemy łyżkę masła, posypujemy kawałki omletu cukrem i mieszając karmelizujemy je.
Następnie wykładamy omlet na talerze, dodajemy winogrona razem z kompotem, posypujemy płatkami migdałów i cukrem pudrem.
Od razu podajemy, by jak najdłużej cieszyć się pyszną chwilą!
Rozpusta! Zdjęcia tak pyszne, że chcę ten omlet natychmiast! Dziękuję, że mnie namówiłaś, bo rzadko gotuję z winogronami, raczej rozkoszuję się nimi na surowo bez dodatków. Od teraz to się zmieni. Było pysznie! Pozdrawiam Cię serdecznie!
Magda,
to się cieszę, że nie żałujesz!
Winogrona nasze krajowe są pyszne na surowo i w potrawach.
Uwielbiam!
Omlet prawdziwie cesarki! Podany we wspaniałym i bardzo aromatycznym towarzystwie!
Pysznie to wymyśliłaś! Pycha!
Kamila,
dziękuję.
Polecam Ci spróbować.
Pozdrowienia!
Świetnie, że uratowałaś te winogrona 🙂 Omlet cudowny, na bogato, musiał być pyszny!
Agnieszko, dziękuję.
I koniecznie spróbuj!
Wspaniałe śniadanie. Bardzo mnie kusi na jutro.
Mątewko,
cieszę się, że Ci się podoba.
Będzie pysznie, na pewno!
Amber-Twoja propozycja wygląda wykwintnie. Pyszne i intrygujące połączenie smaków. Koniecznie musimy zrobić to danie 🙂 pozdrowień moc
Małgosiu,
będzie mi bardzo miło, jeżeli skorzystacie z mojej wariacji na temat omletu cesarza.
Dziękuję!
Ale on musiał smakować! mniam 😀
Olu,
oj smakował cudownie!
To mi wygląda na absolutną pychotę!!! mniam!
Sylwia,
w samej rzeczy tak!
Wow istne szaleństwo na talerzu 🙂 Prawdziwie cesarski omlet 🙂
Magda C.,
omlet musi być godny cesarza!
Pozdrowienia.
Po prostu pycha:)
Dziękuję AZgotuj!
Piękne zdjęcia i bardzo smaczny omlet.
Dziękuję Lauro!
I polecam omlet.
Ja podobnie jak Magda, raczej zjadam winogrona na surowo. Ale w takiej wersji chętnie bym ich skosztowała:-)
Marzena,
zachęcam w takim razie.
Ale na surowo też można jeść…dodatkowo…
W tym roku cały winogron przerobiłam na sok:) … aż żałuję, że nie mm choć kilku kulek … bo ten kompot z rumem i ten omlet – oj cudowne:)
Jolu,
sok też jest pyszny.
Ale ten omlet polecam jak tylko zdobędziesz trochę winogronowych kulek.
Dziękuję!