Śledzie w śmietanie z jabłkiem to klasyka polskiej kuchni. W każdym razie pamiętam, że w moim rodzinnym domu pojawiały się zawsze na wigilijnym stole. I bardzo je lubiliśmy. Mięsiste śledzie skąpane w śmietanie z jabłkiem i cebulką były nieodzownym punktem menu.
Dzisiaj podaję je nieco inaczej, zachowując rodzinny sposób marynowania śledzi. Nie mieszam ich ze śmietaną, tylko podaję ją osobno. Śledzie układam z cebulą z marynaty i posypuję kosteczkami chrupiącego słodkiego jabłka, na koniec oprószam cynamonem i białym pieprzem. Są doskonałe!
Wigilijne śledzie z jabłkiem, śmietaną, cynamonem i białym pieprzem
1 kg filetów śledziowych – najlepiej ze znakiem MSC
2 jabłka Grójeckie Jonagold
200 ml gęstej śmietany 18%
cynamon mielony
mielony biały pieprz
natka pietruszki
marynata
1 marchew
3 cebule
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka cukru
3 szklanki wody
1/3 szklanki octu jabłkowego
3 łyżki oleju słonecznikowego
Śledzie moczymy w zimnej wodzie, zmieniając ją kilka razy, aż osiągniemy zadowalający nas stan ich słoności. Przekładamy na sito, aby odciekły.
Marchew i cebule obieramy – marchew kroimy na talarki, cebule w kostkę. Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy marchew, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. Wlewamy ocet i dodajemy cukier, zdejmujemy z ognia i wrzucamy cebulę. Mieszamy – marynata powinna być kwaśno-słodka. Zostawiamy, aby ostygła. Na koniec dodajemy olej i mieszamy.
Śledzie kroimy na kawałki i układamy w słoju, zalewając każdą warstwę zalewą z cebulą i przyprawami. Słój zamykamy i odstawiamy do lodówki na 3 dni.
Przed podaniem jabłka myjemy i kroimy w równą małą kostkę. Śledzie wyjmujemy z marynaty, układamy je na półmisku razem z cebulą, dodajemy śmietanę, posypujemy kostkami jabłek, oprószamy cynamonem i białym pieprzem, dekorujemy natką pietruszki.
coś dla mojego taty! 🙂
Cieszę się Magdalena!
Ania – Twoje śledzie mogłabym jeść przez cały rok, każdego dnia. Są po prostu super
Olu, bosko!
Dołączam się do śledziowej uczty z Tobą.
Najbardziej apetyczne śledzie jakie widziałam 🙂 Uwielbiam
Iwona, bardzo Ci dziękuję!
Pozdrowienia.
Śledzie w każdej postaci to danie genialne, czy cebule też gotujesz w marynacie, bo nie jestem, pewna. Wszystko wydaje mi się świetne oprócz…cynamonu, Domownicy by mnie zatłukli za cynamon, tak jakoś dziwnie u na jest, nikt nie lubi cynamonu ( no chyba, że na słodko)
Iwona, cały przepis jest tu na blogu, napisałam co jak gotuję.
Nie lubicie cynamonu? To jedna z tych korzennych przypraw, które są bardzo zdrowe i obowiązkowe zimą i na święta.
Nie wyobrażam sobie kuchni bez cynamonu.
Śledzie wyglądają naprawdę pysznie, bardzo lubię wersję klasyczną w śmietanie z jabłkiem. Niesamowicie zaskoczył i zaciekawił mnie dodatek cynamonu, z prawdziwą ochotą wypróbuję 🙂
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Agnes,
dziękuję. Bardzo mi miło, że masz ochotę na moją wersję śledzi.
Cynamon tutaj dodaje smaku i świątecznego aromatu.
Pozdrowienia!
Uwielbiam śledzie w każdej postaci. Świetny przepis. Zapisuję do wypróbowania 🙂
Kamila, wspaniale! Cieszę się, że przygotujesz te śledzie.
Aniu zaciekawiłaś mnie t przepisem. Z cynamonem i jabłkiem śledzi to nie jadłam. W Norwegii robią śledzie na słodko ale one mi nie bardzo smakują 🙂
Aniu, znam szwedzkie śledzie. Lubię je!
Te nie są słodkie, raczej wytrawne, mimo słodkich dodatków. Polecam!
Należę do tej mniejszości, która śledzi nie lubi, ale w domu od tych świąt są, ponieważ mój chłopak je uwielbia i u niego zawsze się jada. Przyszłej teściowej będę musiała podsunąć przepis
Karolina, znam kilka takich osób…
Szkoda, bo śledzie to wulkan dobroci.
Polecam je Twoim bliskim.
Ciekawa opcja!
Kinga, bardzo ciekawa!
Jak robię w śmietanie to bez zalewy, tylko wymoczone w mleku lub wodzie. Bardzo mnie to zaciekawiło i przy najbliższej okazji tak zrobię. I fajnie, że nie wymieszane. Ten cynamon z jabłkiem też mi bardzo tu pasuje:-)
Marzena, każdy ma inny sposób.
Mój jest taki i śledzie smakują wybornie!
Intrygujące połączenie Jadalam już śledzie z ananasem czy mandarynkami, ale jabłko i cynamon jeszcze przede mną chętnie wypróbuję! Może to właśnie będzie nasz hit tegorocznych świąt!
Wiola, zapewniam Cię, że to jest hit!
Śledzie są delikatne, ale z charakterem. Dodatek cynamonu stawia je wysoko w moim rankingu śledzi.
zdecydowanie śledzik i zioła aromatyczne to dobre połączenie, kocham ryby i zawsze zjadam ich tonę na święta 😉 poza sprawdzonym przepisami zawsze robię przynajmniej jeden eksperyment i w tym roku wezmę twój przepis, bo śledzi z cynamonem jeszcze nie jadłam 😉
Aniu,
ten śledź na pewno będzie Ci smakował.
Naprawdę jest pyszny!
Na zdjęciu wygląda świetnie. Ja to śledzie tylko smażone…Ale lubię uszczęśliwiać mojego męża a on śledzie uwielbia. Wypróbuję, bo pod taka postacią jeszcze nie jadł.
AniuM,
smażone też lubię, ale takie marynowane z różnymi dodatkami to niebo w gębie!
Dziękuję pięknie za przepis! To będzie pyszna nowość na moim stole.
Życzę wszystkiego dobrego na Święta 🙂
Paulina, bardzo proszę.
Cieszy mnie, że wykorzystasz mój przepis.
Wszystkiego świątecznego!
Niestety śledź nigdy mnie nie polubi, a ja jego. Ale zaproponuję przepis moim dziadkom 😀
Simona,
wielka szkoda.
Smacznego dla dziadków!