Jutro Wigilia i wszyscy zasiądziemy do uroczystej kolacji, która zdarza się tylko raz w roku.
Każdy spędza ją po swojemu, zgodnie z rodzinnymi tradycjami lub w sposób, jaki najbardziej lubi.
Przygotowania do jutrzejszej wieczerzy już za mną i chcę się z wami podzielić moją wigilijną potrawą, która stanie na naszym rodzinnym stole.
Bądźcie radośni i zdrowi w ten świąteczny czas. Niech spełni się wszystko co dobre!
Wigilijne gołąbki z surowych ziemniaków w liściach kiszonej kapusty
14 liści kapusty, kiszonych
1, 5 kg ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
Sól i pieprz
masło klarowane
500 – 700 ml bulionu z warzyw
Kiszone liście kapusty opłucz na durszlaku i zostaw aby odciekły. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelnię włóż 2 łyżki klarowanego masła i zeszklij cebulę, pod koniec dodaj czosnek. Posól, wymieszaj i odstaw.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odsącz nadmiar płynu i wymieszaj z cebulą i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem jak lubisz. My lubimy więcej pieprzu.
Z liści wytnij zgrubienia. Na każdy liść wkładaj porcję ziemniaków, zwijaj boki liści do środka, a potem całość w rulon. Zrób to ze wszystkimi liśćmi i całym farszem.
Piekarnik nastaw na 180 st. C.
Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i po kolei obsmaż wszystkie gołąbki. Przekładaj je do naczynia żaroodpornego. Na koniec wlej 500 ml bulionu i wstaw naczynie z gołąbkami do nagrzanego piekarnika. Piecz 30 minut pod przykryciem. Zdejmij po tym czasie pokrywę i ewentualnie uzupełnij płyn resztą bulionu. Zapiekaj bez przykrycia jeszcze 15- 20 minut.
Wyjmij ostrożnie naczynie z gołąbkami, ewentualnie udekoruj zieleniną i postaw je na podkładce na stole.
Do gołąbków serwuję sos z suszonych grzybów leśnych.
* jeżeli nie masz kiszonych liści kapusty, wykorzystaj zwykłą lub włoską. Musisz ją przedtem sparzyć i oddzielić liście od główki. Dalej postępuj jak w przepisie.