Drodzy, w ramach naszej lipcowej Piekarni, pokusiłam się o dwie wariacje na temat wełnianego chleba. Po pierwsze zmieniłam skład mąki w przepisie, po drugie zastosowałam nocne wyrastanie ciasta i po trzecie upiekłam chleb bułkowy w wersji wytrawnej i słodkiej.
To wspaniałe propozycje na lipcowe śniadanie lub podwieczorek. Pełne fantastycznych smaków. Szczerze polecam.
Wełniany chleb bułkowy
inspiracja przepisem ze strony – klik!
ciasto
80 ml letniego mleka
1, 5 łyżeczki suszonych drożdży
200 g mąki orkiszowej typ 500
125 g manitoby
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
100 g śmietanki
1 jajko (M)
nadzienie I – chleb z tortownicy
Chorwacka pasta z oliwek z jabłkiem
200 g dobrej jakości oliwek bez pestek wkładam do kielicha blendera, wlewam 50 ml dobrej oliwy, dodaję mus z dwóch pieczonych jabłek, doprawiam pieprzem i solą i miksuję.
nadzienie II – chleb z patelni
świeże jagody
trochę mleka do posmarowania
masło do posmarowania formy
Wymieszaj letnie mleko z suchymi drożdżami i odstaw na około 5 minut. Do dużej miski wsyp mąki, cukier, sól, śmietanę, jajko i mleko z drożdżami – wyrabiaj wszystko przez około 8 minut, aż powstanie gładkie, lepkie ciasto, które odkleja się od krawędzi miski. Przykryj miskę i pozwól, aby ciasto, aż podwoi swoją. Czas może się znacznie różnić w zależności od temperatury w kuchni.
Po tym czasie przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Rano wyjmij ciasto z lodówki.
Tortownicę o średnicy 19 cm posmaruj masłem i odstaw. Żeliwną patelnię tak samo.
Blat posyp mąką, wyłóż ciasto i podziel na cztery równe porcje, dwie z nich jeszcze na dwie. Otrzymasz cztery mniejsze porcje i dwie większe. Uformuj w kulki i przykryj na 10 minut. Następnie rozwałkuj mniejsze kulki na prostokąty o wymiarach około 10×15 cm . Na krótszy bok prostokąta wyłóż około równe porcje pasty oliwkowo-jabłkowej i po przeciwnej stronie wykrój ciasto – powinno wyglądać jak koniec dywanu z frędzlami. Zwiń bok z nadzieniem i powstałą rolkę umieść w przygotowanej formie. Powtórz z pozostałymi trzema kawałkami ciasta i pozostałym nadzieniem. Poszczególne bułki ułóż w formie pierścienia w tortownicy. Przykryj folia i odstaw na 20 minut.
Dwie większe kulki rozwałkuj tak samo w prostokąty, umieść na krótszym boku jagody, potnij w paski drugi brzeg ciasta i zwiń. Ułóż w żaroodpornej patelni lub innym naczyniu do pieczenia, przykryj folią i odstaw na 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ostrożnie posmaruj wyrośnięty chleby mlekiem, wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut – powierzchnia powinna mieć ładny brązowy kolor – ale nadal może być jasna na krawędzi. Wyjmij chleby z piekarnika i ostudź na ruszcie, a następnie wyjmij z formy.
Wełniany chleb na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Bardzo mi ten chleb przypadł do gustu, na swoim koncie też mam już z nadzieniem wytrawny, a dzięki wypiekaniu w lipcowej piekarni mogłam skosztować wersji na słodko.
Dziękuję za wspólne letnie wypiekanie, pozdrawiam.
Kamila, to się cieszę. Taki lipcowy przerywnik od ‘poważnych ‘ chlebów nam bardzo się udał.
Aniu oba chleby wspaniałe. Pomysłowe nadzienia. Mnie tez kusiła manitoba, ale postanowiłam zrobić jak w przepisie, następnym razem użyję manitoby 🙂 Dzięki za ciekawy pomysł do wypiekania 🙂
https://akacjowyblog.blogspot.com/2021/07/weniany-chleb-z-nadzieniem.html
Małgosiu, bardzo się cieszę, że piekłaś z nami. To było fajne spotkanie.
Dziękuję.
Wspaniałe wełniane frędzle i bardzo ciekawe nadzienia. Kolejny znakomity przepis, za który dziękuję.
Guciu, no te frędzle tak całkiem mi nie wyszły, powinny być cieńsze.
Dziękuję.
Udało mi się w ostatniej chwili, dziękuję za zaproszenie.
Mój chleb: https://www.mojemaleczarowanie.pl/2021/07/weniany-chleb-bukowy-z-ricotta-i.html
Dorota, wspaniale. Dziękuję za pyszne spotkanie.
Wygląda fantastycznie!
Patrycja i tak smakuje. Dziękuję.
Ja też piekłam 🙂 chlebek wyszedł super, większość zjedliśmy jeszcze na ciepło. Następnym razem także upiekę wersję wytrawną. Dziękuję za wspólny czas!
Beato, jak miło, że byłaś z nami. Dziękuję.
Pyszne nadzienia i śliczne złociste bochenki!
Dziękuję za smakowity przepis i wspólny lipcowy czas.
https://konwaliewkuchni.blogspot.com/2021/07/lipcowa-piekarnia-i-chleb-weniany-z.html
Magda, cieszę się bardzo, że piekłaś. To był bardzo miły weekend.
Bardzo fajny chlebek, chociaż dosyć pracochłonny. Najładniej wygląda upieczony w tortownicy.
Cztery fajery – nie jest wcale pracochłonny. Piekłam w swoim życiu pracochłonne chleby. Ten to bardzo przyjemna zabawa.
Nigdy nie robiłam takiego wełnianego chleba bułkowego. Musimy kiedyś spróbować, gdy zabraknie nam pieczywa.
Pojedztam, koniecznie spróbuj go upiec. Jest mięciutki i pyszny. Na śniadnie idealny.
Domowe wypieki nie mają sobie równych i ten zapach unoszący się w domu…
Wędrówki po…., nie mają. Polecam ten wełniany chlebek.
Jeszcze ja dołączam 🙂 Piękne chlebki. I extra nadziane. Bardzo się cieszę, że dołączyłam. Świetny wybór i naprawdę była to przyjemność przy pracy z nim.
Marzena,
miło, że piekłaś z nami. To było bardzo udane spotkanie.
Dziękuję.
sam jego wygląd sprawia, że mam lepszy humor. Na pewno spróbuję <3
Koralina, świetnie. Na pewno będziesz zadowolona z rezultatu.
Świetny pomysł na dwie wersje, można delektować się się ciastem i na deser, i na kolację 😉 Zaintrygowała mnie ta chorwacka pasta z oliwek z jabłkiem. Zrobię, bo bardzo ciekawa jestem jej smaku. Dziękuję Aniu za kolejną pyszną wspólną zabawę 🙂
Aniu, właśnie tak. Ta pasta to przepis z dawnych chorwackich pobytów. Tam jest bardzo popularna.
Dziękuję.
Wygląda naprawdę SMAKOWICIE. Ślinka cieknie!
Magdalena, jest puszysty i rozpływa się w ustach.
Wspaniałe modyfikacje, obie mi sie widzą i ta bardziej wytrawna i ta jagodowa
Dziękuję Alu. Udało mi się nieźle zamotać te wełniane chlebki.
Wygląda pięknie. Musi być bardzo smaczny
Olu, dziękuję. Był naprawdę pyszny.
Świetnie wygląda i na pewno tak smakuje. Nie robiłam jeszcze takich zawijasów, a tym bardziej nadzianych. 😉