Jutro, 2 lipca chyba po praz pierwszy będziemy świętować Dzień Jagodzianki. Jagodzianka to niewątpliwie królowa letnich deserów. Poza walorami zdrowotnymi, jagody mają wspaniały smak. Warto więc choć raz w sezonie pokusić się o jagodowy wypiek.
Wełniane bułki są fantastyczne. Ciasto jest delikatne i lekkie jak kłębek wełny – stąd jego nazwa ,wełniane’. Nadziane i posypane jagodami i polane cytrynowym lukrem. Bajka! Jagodowy sezon już trwa, a w tym roku będzie krótki, bo ściółka w lasach sucha, zatem spieszmy się jeść świeże jagody. Te wyjątkowe owoce lasu mają niesamowitą zdrowotną moc.
zaczyn
80 ml letniego mleka
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
ciasto
325 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru
100 g śmietany 30 %
1 duże jajko
100 g jagód do nadzienia plus do dekoracji
sok z cytryny i cukier puder na lukier
Zrób zaczyn. Wlej do naczynia letnie mleko i wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj na jednolity płyn. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Podgrzej przez chwilę śmietanę kremówkę .
Do misy miksera wsyp mąkę i cukier, wlej ciepłą kremówkę i dodaj jajko. Wlej zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto, miksując na drugim poziomie prędkości (KA). Ciasto powinno odchodzić od ścianek misy, być gładkie i elastyczne.
Misę z ciastem przykryj wilgotną ściereczką i zostaw w cieple aż wyrośnie – ok. godziny. Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i wyłóż na lekko podsypany mąką blat i krótko zagnieć. Podziel je na 4-6 części i każdą uformuj w kulę, a potem rozwałkuj na placek. Połowę każdego placka pokrój nożem na cienkie paski, a na drugiej całej jego części połóż 1 łyżkę jagód. Teraz delikatnie zwiń bułkę w rulon zaczynając od części z jagodami. Zwinięte rolki układaj w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Przykryj folią i zostaw do wyrośnięcia na około 60 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C z opcją góra-dół. Wyrośnięte bułki posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika na 15-20 minut – wierzch bułek powinien być rumiany. Wyjmij je na kratkę i przygotuj lukier.
Sok z cytryny wymieszaj z cukrem pudrem na gęstą masę i polej nim bułki. Posyp jagodami.
Wygląda naprawdę smakowicie!
Miye, bo to pyszne bułki!
Pysznie wygląda, te wypływające jagody idealne..
Oliwio, wspaniale smakuje. Polecam upiec.
Coś pysznego. Takie domowe bułki są nie do zastąpienia
Ula, są niepowtarzalne i najlepsze.
Pychota! Nie ma opcji abym nie spróbowała. 🙂
Karolina, próbuj. Te bułeczki są pyszne.
Ech…:-) Idę zaparzyć sobie kawkę i pomarzę o Twojej wełnianej bułeczce z jagodami:-)
Mniam, a ja mam spóźnienie buu, żadnych jagodowych w tym roku 🙂
Droga Autorko, z drożdży robimy rozczyn, zaczyn robi się z zakwasu chlebowego. Takie piekarnicze abecadło.
przepis interesujący, wypróbuję.
Pozdrawiam
Agi
Droga Agi,
zaczyn drożdżowy – to termin powszechnie używany i zrozumiały.
Pozdrawiam
Muszę namówić mamę, żeby takie upiekła.
Pojedztam, a może sama spróbujesz?
Pychotka! warto korzystać z sezonowych owoców wypiekając takie słodkości
Marysiu, warto i sezonowe smaki są najlepsze.
Jagodowe love! Wyglądają zacnie i z pewnością tak też smakują
Wędrówki po…, są boskie!
oj jak ja bym sobie taką jagodziankę spałaszowała, i ten lukier na górze…
czerwonafilizanka, warto je upiec i zjeść w miłym towarzystwie.
Teraz jest idealny moment w roku by robić właśnie wypieki z jagodami. Pełnia sezonu!
Konfabula, tak, i trzeba ten sezon wykorzystać.
taka typowa jagodzianka… uwielbiam jagody
Kinga, nietypowa. Przeczytaj przepis.