
Wróciłam do domu po kilku dniach fantastycznego relaksu. Otaczał mnie kompletny spokój i wiodłam naprawdę słodkie życie.
Te dni podarowane tylko sobie uważam za bardzo szczęśliwy czas. I po raz pierwszy nie pojawiła się tak dobrze mi znana tęsknota za własną kuchnią i gotowaniem. Jedzenie było po prostu pyszne. Nie wiem, czy taki stan rzeczy dłużej by się utrzymał, w każdym razie zachowałam najlepsze kulinarne wspomnienia. A może wróciłam na czas…
W domu powitała mnie szalejąca z radości Yorka i sterylna pustka w lodówce…Ostały się w niej trzy jajka! Taki widok bywa u mnie ekstremalnie rzadko. Kilka spojrzeń do spiżarni, mały spacer do osiedlowego sklepiku i powstał ten oto wegetariański talerz. Może być śniadaniem, obiadem lub kolacją!

Wegetariański talerz z sosem musztardowo-miodowym
sos musztardowo – miodowy
3 łyżki gruboziarnistej musztardy ( najlepsza Dijon)
2 łyżki miodu akacjowego
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
sól do smaku
Do kielicha blendera wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, miód i szczyptę soli. Miksujemy aby składniki się połączyły. Doprawiamy ewentualnie solą. Przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy.
wegetariański talerz
dla jednej osoby
100 g czerwonej soczewicy
1 mały batat
1 garść szpinaku baby
1 awokado
1 szczęśliwe jajo
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka soku z limonki
sól wędzona i świeżo mielony pieprz
Soczewicę płuczemy, odsączamy na sicie i gotujemy na parze do miękkości – 15 minut. Batat obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i gotujemy na parze al dente – 10 minut. Szpinak płuczemy i odsączamy na sicie. Jajko smażymy na oliwie. Awokado obieramy ze skóry.
Na talerzu układamy soczewicę, bataty, szpinak, awokado i jajo. Skrapiamy sokiem z limonki, polewamy sosem, posypujemy solą i pieprzem.
piszę się na taki talerz!
Magdalena, zapraszam!
ja tez mogę ?
Alu, zapraszam!!!
Kolorowo – wiosennie i tak zdrowo
Ervisha,
z tęsknoty za wiosną!
Uwielbiam takie śniadania
Dziekuję za inspirację !
Paulina, bardzo proszę!
Dziękuję.
Poraz kolejny jestem zaskoczona przepisem bardzo tu u Ciebie smacznie coś “podkradne”
Sylwia, dlaczego jesteś zaskoczona?
Polecam ten talerz w całości!
Świetny ten sos, taki prosty a rewelacyjnie uzupełni talerz smakołyków. Pycha!
Angelika, sos jest bardzo dobry, ale jest tylko uzupełnieniem dania.
o mamo ale pycha! uwielbiam takie jedzenie – czysta micha rządzi
Dominiko, bardzo się cieszę!
Smacznego.
Bardzo lubię takie wersje posiłku najczęściej jadam na kolację lub obiad gdy jestem w domu – otwieram wtedy lodówkę, wyjmuję składniki i to na co mam ochotę ładuje w talerzu! Pycha!
Wiola,
wychodzą z tego pyszne bardzo dania!
Pozdrowienia.
Ooo! Tak bardzo lubię! Zdecydowanie się na to piszę.
Kasiu, zapraszam zatem!
Poprosze z dokładką. Talerz marzeń!
Kasiu, bardzo mi miło!
Częstuj się.
Wspaniałe! Absolutnie moje smaki ♡ jako, bataty, soczewica, szpinak… Poezja!
poproszę zapas na miesiąc!
Dziękuję Justyna!
Miło trafić w czyjeś smaki.
pyszny ten talerz
i jak efektownie się prezentuje 
Dziękuję Aga!
Zazdroszczę wypoczynku i takiego śniadania:-)
Marzena,
polecam !Działa!
Bardzo podoba mi się pomysł i zawartość talerza
Gosiu, cieszę się!
Pozdrowienia.
Talerz przepiękny i jego zawartość też .
Dżemdżus,
dziękuję!
Na tym talerzu jest wszystko to co uwielbiam, absolutne marzenie <3 na każdy posiłek!
Tysiu, bardzo to miły komentarz dla mnie!
Dziękuję. Mamy podobne smaki.
Pyszności Aniu i z pewnością taka porcja bardzo syta. Miło tak odpocząć od domowych obowiązków. Pozdrawiam serdecznie
Małgosiu,
dziękuję.
Warto odpocząć od wszelakich obowiązków!
Cóż za wspaniała zawartość talerza! Cudo!
Kamila, a wiesz, że i mi się podoba!
Proszę wybaczyć mało “kulinarny” komentarz, ale bardzo się cieszę, że użyła Pani słowa talerz, nie zaś popularny bowl. Swoją drogą wyśmienite połączenie smaków. Pozdrawiam
Pani Ewo,
dziękuję. Bowl to bardzo chodliwa i modna nazwa…
Uważam,że warto posługiwać się rodzimym językiem, bo wkrótce zapomnimy niektórych własnych słów.
Pozdrawiam!
Zjadłam oczami do samego końca
Daria, to wspaniale!
Pozdrawiam Cię.