Wrześniowy weekend jak pluszowy niedźwiadek – bliski, miły i pogpodny!
Targ, gruzińska piekarnia, lody u babci Heli i ‘ekspreso’…
Podwarszawskie klimaty.
Zapach pomidorów prosto z pola.
Lawenda kwitnąca tak, jakby dopiero zaczynało się lato…
Rubinowe wino w kieliszkach.
Rozmowy przez telefon stąd do Splitu…
Nowa książka przeczytana już w połowie.
Słoiki pomidorowego sosu ustawione w spiżarni.
Kwiaty szałwii pachnące latem.
Pierogi dla Agnieszki!
Pierogi z wędzonym pstrągiem, twarogiem, ziołami i kwiatami szałwii
ciasto
500g mąki
1/2 kostki masła
1,5 szklanki gorącego mleka
szczypta soli
Mąkę, sól i miękkie masło wkładamy do misy miksera, dolewamy gorące mleko i miksujemy. Ciasto owijamy folią spożywczą i zostawiamy, aby odpoczęło.
farsz
świeżo wędzony pstrag
200 g wiejskiego twarogu
1 łyżka posiekanych liści ziół: tymianku, mięty i szałwii
pieprz do smaku
kwiaty szałwii i masło do podania
Rybę dokładnie oddzielamy od ości, mięso przekładamy do miski. Dodajemy twaróg i rozdrabniamy widelcem, dodajemy pieprz do smaku i zioła. Mieszamy.
Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy z niego wałek, kroimy go na porcje i każdą rozwałkowujemy w koło. Nakładamy na środek farsz i zlepiamy. Pierogi układamy na ściereczce wysypanej mąką.
Przykrywamy drugą ściereczka, aby nie wysychały. Gotujemy je w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy.
Wyjmujemy łyżką cedzakową, kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Podajemy z masłem.
Wprosiłabym się razem z Agnieszką 🙂
Pychota!
Kamila,
dawaj znać, kiedy będziesz!
Pierogi ulepię.
Ja też chętnie zjadłabym niemałą porcję 😉
Ewo,
miło mi, polecam!
O…to chyba dla mnie 😉 Pyszne pierogi Amber. Wpraszam sie na pierogi i na kieliszek wina 🙂
Majko,
dziękuję.
Agnieszka wina nie może jeszcze pić, ale dla Ciebie przygotuję i wypijemy je razem!
Pozdrowienia.
przyznam szczerze, że z takim farszem to nie jadłam nigdy 😀
Ciasto też ciekawie robisz, całkiem inaczniej niż ja 🙂 Jak widać co kucharka to inne pierogi 🙂
Kaśka,
polecam ten farsz!
Uwielbiam robić nietradycyjne pierogi.
A, że każdy je robi po swojemu to wiadomo.
Bajeczne 🙂 Jadłam kiedyś z pstrągiem i suszonym pomidorem.
Dziękuję Marzena.
Smakują naprawdę doskonale!
O ja! Ja bym też chciała takiego pierożka spróbować 😉
Zajadam się tradycyjnymi ruskimi lub z kapustą, ale o takich słyszę pierwszy raz. I bardzo mi się podobają, jestem ciekawa jak smakują 🙂
Marcelina,
ja wciąż poszukuję nowych smaków.
Te polecam szczególnie!
Aniu tylko Ty potrafisz sprawić, ze pełny brzuch zaczyna burczeć na widok Twoich dań:)
Jolu,
miło mi bardzo!
Pozdarwiam serdecznie i słonecznie!
Bardzo lubię połączenie wędzonego pstrąga i twarogu. Muszę je zamknąć kiedyś w pierogach. Pluszowy niedźwiadek to niesamowicie miłe porównanie! 🙂
Magda,
tak, spróbuj tej kompozycji w pierogach!
Dziękuję.
Genialne połączenie w farszu i cudnie zlepione ciasto!
Bardzo dziękuję Pati.
Pozdrowienia!
bardzo apetyczne pierożki
Dziękuję Iza!
Te pierogi zapowiadają się cudownie! 🙂
Judyta,
były pyszne bardzo!
Niestety to czas przeszły…
Szkoda że moja szałwia już nie kwitnie, muszę koniecznie zrobić pierogi z tym farszem 🙂 Myślę że bez kwiatkó będą też świetnie smakować. Pychotka 🙂
Dżemdżus,
szkoda, ale może pierogi będą też samkowały bez kwiatów…
Smacznego!
Aniu, takie pierogi to dla mnie rewelacja, ależ bym ich spróbowała, mniam 🙂
Urszula,
bardzo się cieszę!
Polecam je zrobić. Smakują bosko!