Merhaba ! Mamy kolejne dzieło Bartka Kieżuna –Stambuł do zjedzenia.
Opowieść o smakach i aromatach miasta nad Bosforem, które jawi się jako Mekka miłośników dobrego jedzenia. Dzięki Autorowi możesz go zwiedzić będąc w domu, ale jak już poczujesz zew – wyruszaj do Stambułu po własne przeżycia, zapachy i smaki.
Książka ta daje impuls, każe wejść do kuchni i gotować to, co nad Bosforem najlepsze.
Zaprowadzi Cię do zabytkowych dzielnic, na Wyspy Książęce, do meczetu Sulejmana, na targ rybny, do Złotego Miasta i w kulinarne zaułki i sekrety tego miasta.
Afiyet olsun!
Salatalık Turşusu
1 kg ogórków na korniszony
marynata
100 g soli kamiennej niejodowanej
250 ml octu z białego wina
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka nasion kolendry
5 ząbków czosnku
1/2 cytryny
Umyte ogórki wciskamy w duży słoik. ( zawsze wyparzam). Dodajemy obrany czosnek. Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej sól. Dodajemy gorczycę i kolendrę. Kiedy ostygnie wlewamy ocet winny, mieszamy i zalewamy ogórki. Jeszcze wciskamy cytrynę. Odstawiamy na minimum tydzień i gotowe.
* Stambuł do zjedzenia, Bartek Kieżun, Wydawnictwo Buchmann
Wspaniały opis książki. Na pewno warto się w nią zagłębić i czerpać inspirację do gotowania. 🙂
Jowita, bardzo dziękuję. Książka jest wielka inspiracją. Polecam.
Jak będę miała ogórki, to skuszę się na ten przepis.
Pojedztam, ogórki nie są trudne do zdobycia.
Przepis wygląda na łatwy do wykonania, więc super.
Martyna, ogórki marynowane to zawsze jest łatwy przepis.
Muszę koniecznie wypróbować, wygląda wspaniale
Joanno, bardzo m miło. Mam nadzieję, że będą Ci smakowały.
Wygląda pysznie! Odstawiamy bez przykrycia, w temperaturze pokojowej?
Jestem ciekawa ich smaku. Muszę zrobić:-)
bardzo fajny przepis, z chęcią go przetestuję bo widzę że nadaje się do mojego domowego górowania.
Angela,
przetestuj. Mam nadzieję, że będzie Ci smakowało.
Ciekawy przepis. Mam pytanie czy można ocet z białego wina czymś zastąpić?
czerwonafilizanka, zwykłym octem. To logiczne.
Jestem jedna z nielicznych w domu którzy wolą korniszony od kiszonych ogórków, ale z cytryną jeszcze ich nie próbowałam. Musze sobie kilka słoiczków przygotować.
Konfabuła, koniecznie. To turecki sposób na korniszony.
Cytryna pewnie nadaje im ciekawy smak. Lubie korniszony w każdym wydaniu, sama mam w domu po żydowsku i z curry.
Kinga, spróbuj tych po turecku.
Świetne uzupełnienie dla wielu potraw. Cieszę się, że przepis jest tak prosty. 🙂
Miłego weekendu.
Olga, polecam. Prosto i smacznie.