
Tak, są już polskie truskawki. Jeszcze spod folii, ale już pachną i smakują truskawkowo. Nie mogłam się oprzeć i kupuję je już od tygodnia. Rzecz jasna ze sprawdzonego źródła. Najpierw jedliśmy je solo, delektując się smakiem i aromatem. Teraz przyszła kolej na weekendowe ciasto z truskawkami.

150 g mąki tortowej
100 g mąki migdałowej lub samodzielnie zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szczęśliwe jajka
125 ml jogurtu greckiego
80 ml oleju słonecznikowego
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 g truskawek + 200 g do dekoracji
cukier puder do posypania
Truskawki płuczę na sicie, odsączam i urywam szypułki. Piekarnik nagrzewam do 175 st. C. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładam papierem do wypieków.
Jajka ubijam z cukrem. Dodaję jogurt i olej. Wlewam ekstrakt waniliowy i mieszam do połączenia składników.
Mąkę przesiewam do miski z proszkiem i sodą, mieszam z mąką migdałową i dodaję do masy. Mieszam krótko łyżką, aby składniki tylko się połączyły. Wlewam ciasto do tortownicy i układam na wierzchu pokrojone na pół truskawki.
Wstawiam tortownicę z ciastem do nagrzanego piekarnika, piekę do suchego patyczka – ok. 5o minut.
Wyjmuję na kratkę i zostawiam na 20 minut w formie. Potem wyjmuję ciasto z tortownicy, odwijam z papieru i studzę na kratce. Przed podaniem dekoruję pokrojonymi truskawkami i oprószam cukrem pudrem.
Na ciasto z truskawkami zawsze jestem bardzo chętna. To moje ulubione owoce.
Pojedztam, a więc częstuj się przepisem.
Czekam na późniejsze truskawki, ciasta z truskawkami jeszcze w tym roku nie robiliśmy
Cztery fajery, czekaj. Każdy je truskawki kiedy chce.
Recept na czasie, chętnie wypróbuję ten przepis przy najbliższej okazji:)
czerwonafilizanka, świetnie. Na pewno będziesz zadowolona z efektu.
Zrobiło się pysznie, wreszcie truskawki świeże się pojawiają
krystynabozenna, o tak. Można się delektować.
Przepis chętnie wykorzystam, tylko poczekam na prawdziwe polskie truskawki, słodkie, soczyste, pyszne.
Izabela, te też są polskie. Słodkie, soczyste i pyszne.
Chłonę oczami – cudne:-)
Marzena, dziękuję.
Jeszcze nie jadłam w tym roku polskich truskawek, gdy sezon będzie w pełni to na pewno skorzystam z przepisu.
Marysiu, warto spróbować to ciasto.
wygląda wprost rozkosznie!
Dziękuję Magdaleno.
Takie przyjemności to jest to.
Iwona, oczywiście. Piecz!
Świetne. Z niecierpliwością czekam na swoje truskawki aby próbować takie ciasta.
Aga, ja bym piekła już teraz.
Wygląda wspaniale! Bardzo się cieszę, że jest już sezon na truskawki.
Miye, wreszcie można jeść truskawki.