Tak, są już polskie truskawki. Jeszcze spod folii, ale już pachną i smakują truskawkowo. Nie mogłam się oprzeć i kupuję je już od tygodnia. Rzecz jasna ze sprawdzonego źródła. Najpierw jedliśmy je solo, delektując się smakiem i aromatem. Teraz przyszła kolej na weekendowe ciasto z truskawkami.
150 g mąki tortowej
100 g mąki migdałowej lub samodzielnie zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szczęśliwe jajka
125 ml jogurtu greckiego
80 ml oleju słonecznikowego
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 g truskawek + 200 g do dekoracji
cukier puder do posypania
Truskawki płuczę na sicie, odsączam i urywam szypułki. Piekarnik nagrzewam do 175 st. C. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładam papierem do wypieków.
Jajka ubijam z cukrem. Dodaję jogurt i olej. Wlewam ekstrakt waniliowy i mieszam do połączenia składników.
Mąkę przesiewam do miski z proszkiem i sodą, mieszam z mąką migdałową i dodaję do masy. Mieszam krótko łyżką, aby składniki tylko się połączyły. Wlewam ciasto do tortownicy i układam na wierzchu pokrojone na pół truskawki.
Wstawiam tortownicę z ciastem do nagrzanego piekarnika, piekę do suchego patyczka – ok. 5o minut.
Wyjmuję na kratkę i zostawiam na 20 minut w formie. Potem wyjmuję ciasto z tortownicy, odwijam z papieru i studzę na kratce. Przed podaniem dekoruję pokrojonymi truskawkami i oprószam cukrem pudrem.
Na ciasto z truskawkami zawsze jestem bardzo chętna. To moje ulubione owoce.
Pojedztam, a więc częstuj się przepisem.
Czekam na późniejsze truskawki, ciasta z truskawkami jeszcze w tym roku nie robiliśmy 🙂
Cztery fajery, czekaj. Każdy je truskawki kiedy chce.
Recept na czasie, chętnie wypróbuję ten przepis przy najbliższej okazji:)
czerwonafilizanka, świetnie. Na pewno będziesz zadowolona z efektu.
Zrobiło się pysznie, wreszcie truskawki świeże się pojawiają 🙂
krystynabozenna, o tak. Można się delektować.
Przepis chętnie wykorzystam, tylko poczekam na prawdziwe polskie truskawki, słodkie, soczyste, pyszne. 🙂
Izabela, te też są polskie. Słodkie, soczyste i pyszne.
Chłonę oczami – cudne:-)
Marzena, dziękuję.
Jeszcze nie jadłam w tym roku polskich truskawek, gdy sezon będzie w pełni to na pewno skorzystam z przepisu.
Marysiu, warto spróbować to ciasto.
wygląda wprost rozkosznie!
Dziękuję Magdaleno.
Takie przyjemności to jest to.
Iwona, oczywiście. Piecz!
Świetne. Z niecierpliwością czekam na swoje truskawki aby próbować takie ciasta. 😉
Aga, ja bym piekła już teraz.
Wygląda wspaniale! Bardzo się cieszę, że jest już sezon na truskawki.
Miye, wreszcie można jeść truskawki.