
Finlandia ma dużo do zaoferowania poszukiwaczom niezwykłych smaków. Ze względu na jej burzliwą przeszłość, we współczesnych potrawach odnajdziemy wpływy szwedzkie, rosyjskie czy saamskie. Miejscowa tradycyjna kuchnia jest niezwykle ujmująca w swojej prostocie. Charakteryzuje ja ogromny szacunek do produktów, które przez wieki często były trudno dostępne. Wykorzystanie tego, co oferuje świat natury i racjonalne zarządzanie składnikami to jej kolejne cechy.
*ze wstępu
Książka Magdaleny Tomaszewskiej – Bolałek – Tradycje kulinarne Finlandii, zachwyca już samą okładką – jest czysta, prosta i oszczędna. Piękna. Autorka prowadzi nas etapami przez historię i kulturę kulinarną kraju, który znamy stosunkowo mało. Finlandia bowiem najczęściej kojarzy się nam z piękną przyrodą i surowym klimatem. No i świętym Mikołajem! W książce wszystko jest na swoim miejscu. Oszczędne w formie i niezwykle bogate w treści. Co szalenie mi się podoba. Historia kuchni fińskiej przeplatana przepisami kulinarnymi, pięknymi zdjęciami przyrody i klimatem, który trzyma nas blisko Finlandii i każe myśleć o tym fascynującym nordyckim kraju.
Kartka po kartce jesteśmy bliżej decyzji o podróży do krainy Muminków, sauny i Domu Świętego Mikołaja!
Magdo, dziękuję za tę książkę, dedykację i wyjątkową fińską podróż.

Fińska sałatka ziemniaczana jest prosta i oszczędna w składniki jak cała fińska kuchnia. Przygotowałam ją według przepisu z książki Tradycje kulinarne Finlandii. Smaki kuchni fińskiej są adekwatne do aktualnej pory roku, a książka idealna na ten czas. Można zaszyć się w ulubionym fotelu i zatracić w Finlandii…
Perunasalaatti
sałatka ziemniaczana
500 g ugotowanych ziemniaków
2 ogórki kiszone
1 małe jabłko
1 mała cebula
30 g kaparów
150- g śmietany 18%
1-2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
1-2 łyżeczki musztardy
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
Ziemniaki, ogórki i cebulę kroimy w mała kostkę. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojone ziemniaki, ogórki, cebulę i jabłko. Dodajemy kapary, śmietanę, ocet, musztardę, sól, pieprz i cukier. Dokładnie mieszamy składniki i wstawiamy na kilka minut do lodówki.
Oj , tak okładka piękna,Aniu a dział z słodkościami jest bogaty? Jest jakiś przepis na pierniczki?Bo ja uwielbiam skandynawskie przepisy na pierniczki i drożdżówki
A sałatka bardzo mi eis podoba, fakt taka jesienno-zimowa
Alu, cała książka jest taka piękna i bije z niej…spokój.
Osobnego działu ze słodkościami nie ma. Tak jak pisałam wyżej, nie jest to typowa książka kulinarna. Tylko kulinarna opowieść o fińskiej kuchni.
Pierniczków w niej nie ma. Może Finowie ich nie pieką?
Aniu na bank pieką , znalazłam u Lo Pistachio o nazwie Piparkakut .Ale książkę jak tylko gdzieś namierzę na bank przejrzę i może kupię
Margot,
pierniki Piparkakut piekłam kiedyś.
Można znaleźć w internecie to, czego nie ma w książce. Żadna książka wszystkiego zawierać nie może.
Zrobię taką sałatkę i dodam do niej grzyby marynowane – wiem, ze nie ma ich w przepisie, ale myślę ze będą pasować a kończy im się termin ważności i w takim towarzystwie będzie chyba smacznie. Przepiękna okładka. Mogłabym patrzeć i patrzeć <3
Anita,
dziękuję.
Grzyby na pewno będą tu pasowały. Ja mam zamiar następnym razem dodać łososia!
Widzę, że sałatkę łatwoby zweganizować
Ervisha,
jeżeli koniecznie trzeba, to tak…
Nie znam kuchni fińskiej, ale myślę, że ta sałatka będzie mi smakować
raz byłam w Helsinkach i zapamiętałam pyszne ciasteczka z cynamonem i pyszną kawę 
Magdo,
ta książka pomaga poznać historię i specyfikę kuchni fińskiej.
A ta sałatka jest typowo fińska – prosta i smaczna!
Świetna sałatka. Robie podobną ze śledziem jeszcze w składzie.
Gosiu,
ze śledziem to już nie fińska…Ale wariacje są powszechne.
Smacznego!
Smakowita sałatka, bardzo lubię ziemniaczane
Zaciekawiłaś mnie książką!
Kamila,
to typowa fińska sałatka.
Pyszna w swojej prostocie.
Książkę bardzo polecam!
Książka bardzo ciekawie się prezentuje, a sałatka taka prosta i ślinka leci:-) Zrobię na pewno:-)
Marzena,
książka dostarcza wiele cennej i ciekawej wiedzy o Finlandii, nie tylko o jej kulinariach.
Może być przewodnikiem przed podróżą.
Sałatka przepyszna!
Zaciekawiła mnie ta sałatka a jednocześnie pozytywnie zaskoczyła. Nie spodziewałem się aż tak dobrego efektu
Smakowy,
jest idealnie doskonała, a przy tym prosta, bez przekombinowania i zbędnych dodatków.