Wiadomo, że tosty francuskie najlepiej smakują zrobione na chałce lub drożdżowym cieście, kiedy te są już lekko czerstwe. Takie pieczywo świetnie wchłania dodatki i na patelni pięknie rumieni się na złoto. Ten genialny sposób na zapomniane pieczywo Francuzi nazywają pain perdu.
Jeśli masz ochotę na wyjątkowo rozkoszne małe co nieco po francusku – śniadanie, podwieczorek lub deser, zdecydowanie zrób te tosty. To jeden z najprostszych i najbardziej znanych przepisów kuchni francuskiej. Przepis dla smakoszy i bez wyrzucania czerstwego pieczywa. Przygotowanie trwa krótko i cudowny początek dnia lub deser będą na pewno przyjemną i wyjątkową chwilą.
Tosty francuskie z malinami i miodem
2 porcje
4 grube kromki lekko czerstwego drożdżowego ciasta ( lub chałki)
2 duże jajka od szczęśliwych kur
1 szklanka soku wyciśniętego z dwóch pomarańczy
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka zwykłego masła
maliny
miód z kwiatów pomarańczy ( akacjowy lub dowolny o delikatnym aromacie)
W misce roztrzep jajka, dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy, cukier waniliowy, sól i wymieszaj.
Rozgrzej dużą patelnię. Dodaj 1 dużą łyżkę masła klarowanego i je rozpuść. Kromki ciasta maczaj z dwóch stron w masie jajecznej i kładź je na patelnię. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Kiedy obrócisz tosty na drugą stronę, kładź na patelnię dodatkową łyżkę masła.
Usmażone tosty przekładaj na talerze, posyp obficie malinami i polej miodem. Delektuj się.
Pysznie wygląda, chętnie bym zjadła właśnie z malinkami, bo je bardzo lubię 🙂
Krystyna, zrobisz je bez problemu. Polecam.
Tosty francuskie na pewno są bardzo smaczne.
Pojedztam, koniecznie spróbuj jak smakują.
Mniam, bez wątpienia jest się w czym rozsmakować.
Kiti, jest, to fakt.
Uwielbiam tosty francuskie, z malinami – pychota, moje właśnie zaczęły dojrzewać. 🙂
Aneta, zatem rób tosty i ciesz się ich smakiem.
Przepysznie wyglądają!
Uwielbiamy…, polecam je zrobić. Niebo w ustach.
Przyznam, że tak ich jeszcze nie jadłam, a bardzo je w domu lubimy.
Miye, trzeba spróbować. Polecam.
Uwielbiam zarówno tosty francuskie, jak i te standardowe w wersji na słono. Prawie codziennie robię sobie takie śniadania, jednak niedawno zepsuł mi się opiekacz i musiałam kupić nowy. Dokładnie poczytałam jak powinno wyglądać pierwsze użycie tostera, ponieważ nie chciałam, aby ten również skończył tak jak ten poprzedni.
Sylwia, do tostów francuskich toster nie jest potrzebny.
Akurat te tosty robi się na patelni.