Kiedy masz w domu kilka składników, z którymi nie wiesz co zrobić…upiecz małe wytrawne tarty. To pyszne jedzenie, które lubią wszyscy. Można zjeść je na śniadanie, obiad lub zabrać ze sobą w drogę. Z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw tarty będą smakowały jeszcze bardziej.
Upiekłam cztery tarty, ale na zdjęciach są tylko trzy, bo jedna gdzieś po drodze się zawieruszyła…J. zjadł ją prosto z blachy. Kiedy je upieczesz, przekonasz się, jak szybko znikają.
4 foremki z wyjmowanym dnem o średnicy 12 cm
200 g mąki pszennej
1 żółtko
100 g zimnego masła
szczypta soli
1 mozzarella w kulce
100 g gruyere
3 szczęśliwe jajka
100 ml mleka
6 różyczek brokułu
1 garść szpinaku
8 liści bazylii
sól i pieprz
Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj mąkę i żółtko. Połącz w kruszonkę, a następnie wyrób ręką. Jeżeli ciasto będzie za suche, dodaj 1 łyżkę lodowatej wody. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki przynajmniej na 30 minut. Cztery formy do tartaletek posmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Podziel ciasto na cztery kawałki, każdy rozwałkuj w koło i wylep ciastem foremki. Nakłuj spody tart widelcem i piecz 10 minut.
Na każdy upieczony spód połóż plasterek mozzarelli. Jajka rozkłóć widelcem w naczyniu, dodaj sól i pieprz i wlej masę do tartaletek. Do środka masy włóż różyczki brokułu, liście szpinaku i bazylii. Posyp gruyerem i piecz 15 – 20 minut, aż jajka się zetną, a wierzch zezłoci. Podawaj ciepłe lub zimne. Tarty można zabrać do pudełka do pracy, na wycieczkę. Można je także odgrzewać na drugi dzień.
Wygląda apetycznie, na pewno skorzystam z przepisu, uwielbiam szpinak w połączeniu z serem
Kosmetolog, bardzo Ci polecam. Pyszne!
Bardzo dobry pomysł na smaczny i ciepły posiłek, i wpisuje się w mój ulubiony trend zero waste
Cztery fajery, o tak. Trend jak najbardziej utrzymany.
Wygląda na prawdę smakowicie, mam nadzieję że w smaku też jest dobre. Spróbuje niedługo dzięki za przepis!
Jędrku, w smaku też z super. Dziękuję.
Uwielbiam wszelkie wytrawne wypieki pod postacią tart
Wędrówki po…, to super.
Kolejny twój przepis , który zapisuje do wykorzystania
Irku, bardzo się cieszę. Pozdrowienia.
Już miałam okazję spróbować i wyszły bardzo smakowite! Dziękuję za przepis i pozdrawiam. 🙂
Agnieszko, to fantastycznie! Bardzo się cieszę.
Fenomenalny przepis na pyszną tartę z warzywami i serem 🙂
Wielkopolska Spiżarnia, bardzo dziękuję.