2018. Nowy początek wszystkiego…Życia, marzeń, wyborów.
Otwieram nowy kalendarz i mam 365 czystych i pięknych kartek papieru.
Chciałabym zapisać je nowymi pragnieniami i doświadczeniami. Każdy dzień zaprojektować od nowa.
A wszystko realizowane małymi krokami – chwila po chwili, dzień po dniu…
W kuchni natomiast na pewno będą inspiracje przywiezione z podróży, klasyczne smaki i nowe doświadczenia.
Smaki życia…Gromadzone każdego dnia i pięknie komponujące się na stole od śniadania do kolacji.
Jedzone w życzliwym towarzystwie, bo wspólne biesiadowanie zbliża i buduje więzi.
Tymczasem wyjęłam z pieca noworoczną tartę dla Bliskich. Cały dom pachnie żurawiną, jabłkami i korzeniami.
Pięknego 2018!
Tarta z żurawiną, jabłkami i migdałami
nadzienie
1 łyżka stołowa ( 15 g) masła
1 1/2 szklanki (355 ml) jabłkowego cydru
1/4 szklanki (28 g) skrobi kukurydzianej
1 szklanka (198 g) cukru
1 1/2 łyżeczki (4 g) zmielonego cynamonu
1/8 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
szczypta ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 średnich jabłek dowolnej odmiany ok. 1 kg – obranych i cienko pokrojonych
250 g świeżej żurawiny
ciasto
2 1/2 szklanki (300 g) mąki
1/4 łyżeczki soli
230 g zimnego niesolonego masła pokrojonego w kostkę
90 ml lodowatej wody
2 łyżki stołowe (30 ml) białego octu z jabłek
pokrojone migdały
Przygotuj nadzienie
W dużym garnku na umiarkowanym ogniu roztop masło. W misce wymieszaj cydr i skrobię kukurydzianą, aby powstała zawiesina. Dodaj do roztopionego masła i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj, aż mieszanina zgęstnieje, ok. 2 minuty. Dodaj do garnka cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i wanilię i zamieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Dodaj jabłka i żurawinę i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka będą miękkie, a żurawina zacznie pękać – ok. 10 minut. Zdejmij z ognia i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Przygotuj ciasto
Do misy miksera dodaj mąkę, sól i zimne masło i wymieszaj, aż pozostaną kawałki masła wielkości grochu. Dodaj zimną wodę i ocet i mieszaj na niskiej prędkości, aż wszystko całkowicie się połączy. Powinno to zająć chwilę. Zbierz ciasto w kulkę i lekko rozpłaszcz. Zawiń szczelnie w folię i przechowuj w lodówce minimum 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 ° C. Umieść arkusz papieru pergaminowego na blacie roboczym i lekko go ułóż. Połóż ciasto na posypanym mąką pergaminie i rozwałkuj je na duży okrąg o grubości ok. 6 mm. Ostrożnie przenieś ciasto i papier pergaminowy na formę do pieczenia. Sprawdź, czy nie ma pęknięć w cieście, aby w czasie pieczenia nie wyciekało nadzienie. Jeśli występują pęknięcia, delikatnie je zalep ciastem. Piecz spód ok. 20 minut.Kiedy przestygnie, wyłóż nadzienie jabłkowo – żurawinowe.
Tartę posyp migdałami. Piecz tartę, aż ciasto będzie złotobrązowe, a nadzienie będzie bulgotać – 40 do 45 minut. Odczekaj co najmniej 15 minut przed pokrojeniem. Udekoruj świeżym rozmarynem. Można podać z ulubionymi lodami.
Pysznie wygląda Twoja tarta 🙂 Poproszę o duży kawał 🙂
Gosiu, dziękuję. Częstuj się proszę!
marzę o tym by ten rok był lepszy…
wspaniała ta tarta <3
Zuza, jak każdy…Trzymam kciuki!
Dziękuję.
Tarta z żurawina , jabłkami i migdałami ? To moje smaki
No tak nowy rok nowe karty do wypełnienia
Margot,
cieszę się!
Pozdrowienia.
Smakowicie! Jak najwięcej karteczek zapisanych wspaiałymi przepiasmi:)
Nika,
dziękuję!
Wzajemnie.
juz sobie wyobrażam ten zapach Aniu:) apetyczna tarta…bogata w smaki…wszystkiego dobrego na Nowy Rok aby kartki zapisane były tylko dobrymi wspomnieniami:)
Reniu,
właśnie warto upiec tę tartę nie tylko dla smaku, ale i dla zapachu.
Dziękuję za życzenia!
Cudowna noworoczna tarta. Pyszny początek :).
Dobrego roku!
Evi,
cieszę się, że Ci się podoba!
Serdeczności!
Wygląda cudownie!
Dziękuję Dominiko.
Pozdrowienia!
Wspaniałe smaki na nowy początek!
Pychota, idealne połączenie składników!
Kamila, to pysznie, że te smaki Ci odpowiadają.
Dziękuję.
Wspaniałe smaki w tej tarcie!
Dziękuję Pati!
ależ mi pachnie już tą tartą, mniam 🙂
Zawsze się boję niewiadomych w Nowym Roku, oj boję się…
Magda, tartą się częstuj!
A niewiadome najczęściej okazuje się szczęśliwe. Głowa do góry, nie można bać się na zapas.
Ja Aniu życzę zdrowia, samych dobrych wyborów i niepowtarzalnych okazji <3 Pysznych dań i mnóstwa pomysłów:)
Dziękuję Anita!
Całus wielki.
Aniu ale wspaniała 🙂 z chęcią bym zjadła kawałeczek 🙂 buziolki 🙂
Marzenko, miło to przeczytać…
Częstuj się!
Całus.