Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Czekając na wiosnę…

 

 

Zimowy czas zabija we mnie energię. Sączący się wolno szary dzień i jeszcze szybko zapadający zmrok działają na mnie deprymująco. Lubię zatopić się w fotelu i czytać bez kontroli czasu, ale nawet przy dobrej książce nachodzi mnie w końcu myśl – zrobię coś! No bo spacerować w smogu raczej nie mogę!
Moje kije na dobre utknęły w domku na tarasie. Pewnie jest im przykro, ale ja czekam…na wiosnę. Jestem na nią całkowicie gotowa.
Swoją wrodzoną aktywność realizuję najchętniej w kuchni. I tak powstała ta tarta.
Jest fantastyczna i o wiele łatwiej z nią czekać na wiosnę!

 

 

Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą

pieczone jabłka i pomarańcze
1 kg jabłek
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy bio
skórka otarta z 1 pomarańczy bio
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżka miodu z kawiatów pomarańczy

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je naczynia do zapiekania. Polewamy sokiem z pomarańczy, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, imbir – mieszamy i pieczemy, aż jabłka całkowicie się rozpadną. Pod koniec pieczenia dodajemy miód, mieszamy i zostawiamy w wyłączonym piekarniku aż ostygną.

ciasto
250 g mąki
150 g miękkiego masła
1 żółtko
50 g cukru pudru trzcinowego bio
2 łyżki zimnej wody

Składniki na kruchy spód sprawnie zagniatamy. Przygotowanym ciastem wykładamy okrągłą formę do tarty – dno i boki. Nakłuwamy dno widelcem i wkładamy na 60 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Podpiekamy spód tarty 15 – 20 minut.

kruszonka
60 g mąki pszennej
30 g masła
30 g cukru trzcinowego bio

W misce łączymy wszystkie składniki aż utworzą kruszonkę. Wstawiamy ją do lodówki i wyjmujemy przed pieczeniem tarty.

Na podpieczony spód wykładamy pieczone jabłka i pomarańcze, posypujemy kruszonką i zapiekamy 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i kiedy tarta przestygnie posypujemy ją pudrem.

Przepis na doskonałą tartę z jabłkami i calvadosem klik!

40 thoughts on “Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Czekając na wiosnę…

  1. Aniu wspaniała. Cudownego dnia kochana

  2. wygląda obłędnie 🙂

  3. Smakowite połączenie. Whmm ślinka cieknie:-)

  4. Przecudne zdjęcia, aż nabrałam ochoty na taką tartę 🙂 pozdrawiam!

  5. Jabłka duszone w soku pomarańczowym brzmi pysznie!!!

  6. Uwielbiam jabłka w wypiekach!
    Pyszności!

    • Kamila, i ja.
      Teraz jest czas braku dobrych owoców, więc dobre jabłka i cytrusy stanowią idealne połączenie.

  7. Przepis prosty i przejrzysty. No a ciasto.. wygląda wspaniale 🙂 Serdecznie pozdrawiamy – DaPietro

  8. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Baaaaaaardzo apetyczne, mniam 🙂 I ja czekam na wiosnę

  9. ale ona apetycznie wygląda! Te boki to są kruchutkie, nie? I miękki środek?

  10. Post Author Amber

    Dokładnie tak Moniko!

  11. Bardzo podoba mi się takie słodkie oczekiwanie

  12. Super 🙂 Ciasto na weekend!

  13. Zazdroszczę zdolności kulinarnych. Nie mogę cukru, ale muszę przyznać, że wygląda obłędnie.

  14. Pięknaz ja również z utęsknieniem wypatruje wiosny 🙂

  15. Jak to możliwe, ze ja tej tarty jeszcze nie jadłam??!!
    Kochana, czekamy na wiosnę. Niech szybko przychodzi, bo te mrozy mnie wykończą 🙁

  16. Boska, ależ musiało pachnieć w całym domu w czasie pieczenia! Zjadłabym całą. 🙂 Mi brakuje zieleni za oknami, strasznie brakuje. 🙂

    • Post Author Amber

      Thermomania,
      dziękuję. Można zjeść całą, bo jest przepyszna!
      Zieleń za oknem mam nadzieję, że będzie lada tydzień…

  17. Uwielbiam proste przepisy! A połączenie tarty i pieczonych jabłek zawsze jest strzałem w 10 🙂

  18. Prezencja na 6, smak obstawiam na 10 😉 Ciekawa jestem jej przekroju.

  19. Pięknie się prezentuje, może nawet zrobię ją na weekend do kawusi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *