Święto Trzech Króli albo Szczodre Gody to czas, kiedy przygotowuje się szczególne potrawy i wypieki w całej Europie. W tym roku z tej okazji upiekłam szwajcarskie ciasto Trzech Króli. Drożdżowe z rumem, skórką cytrusową i marcepanem. Doskonałe na świętowanie.
Zajrzyjcie też po przepis na szczodraki, Galette des Rois i Roscon de Reyes.
Przepis Streusel
500 g mąki pszennej 450
10 g soli
5 g ekstraktu słodowego – dodałam miód
10 g cukru
15 g cukru waniliowego
30 g świeżych drożdży – dodałam 7 g suchych
290 g mleka pełnego (3,5% )
1 łyżka rumu
1/2 ekologicznej cytryny – dodałam skórkę kandyzowaną z pomarańczy
30 g marcepanu
80 g zimnego masła
do posmarowania
15 g żółtek
20 g mleka (3,5% tłuszczu)
do dekoracji
2 obrane migdały
migdały obrane i pokrojone
Cukier rozpuść w mleku. Wymieszaj mąkę, sól i ekstrakt słodowy. Świeże drożdże pokrusz, wlej mieszankę mleka z cukrem i ugniataj przez 4 minuty na pierwszej prędkości robota kuchennego.
Dodaj zimne masło i marcepan. Zetrzyj skórkę z cytryny, wlej rum i ponownie wyrabiaj przez 4 minuty na pierwszej prędkości. Następnie przełącz mikser na drugą prędkość i wyrabiaj przez kolejne 12 minut, aby otrzymać elastyczne, gładkie ciasto.
Przykryj ciasto plastikową torbą lub ręcznikiem kuchennym i odstaw na 70 minut w temperaturze pokojowej. ( wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 30 st. C).
Następnie podziel ciasto na 16 mniejszych kawałków (ok. 40 g) i dwa duże kawałki (ok. 185 g) i uformuj je w kształt kulek.
Umieść dwa duże kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ułóż osiem małych kawałków wokół.
Włóż obrany, cały migdał do jednego z małych kawałków ciasta – jako symboliczną figurkę króla.
Przykryj ciasto i odstaw na ok. 40 minut w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie górne i dolne).
Wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj nim ciasto. Posyp pokrojonymi migdałami i cukrem granulowanym, wsuń blachę do piekarnika na najniższą półkę i piecz na złoty kolor przez około 27 minut.
Tego ciasta jeszcze nie próbowałam, ale zapowiada się wyjątkowo smakowicie 🙂
Cztery fajery, jest wyjątkowo pyszne i aromatyczne.
Wiele krajów ma swoje tradycyjne ciasto Trzech Króli. Takiego jeszcze nie próbowałam, a brzmi smakowicie. U nas w Galicji króluje Roscón de Reyes, również z ciasta drożdżowego. Może I tego szwajcarskiego ciasta kiedyś spróbujemy dla odmiany 🙂
Edyta, warto. Jest puszyste i aromatyczne. Pachnie w całym domu.
Zapowiada się bardzo smacznie. Uwielbiam drożdżowe wypieki ze szklanką zimnego mleka
Wędrówki po…, zapraszam na odrywanie drożdżowego ciacha. Mam mleko.
Jadłam takie ciasto i było pyszne 🙂 Nie wspomnę o tym, jak efektownie wygląda postawione na stole przed gośćmi. Teraz mam już przepis, a jutro będę piec.
Aneta,
zatem miłego pieczenia i sukcesu. Jutro będzie pyszne świętowanie.
Lubię drożdżowe wypieki. Może następnym razem skuszę się na ten specjał.
Pojedztam, następny raz będzie za rok. Obyś pamiętała.
Juz przed świętami robiłam kilka razy gwiazde betlejemska z makiem bo miała ogromne branie. Teraz chyba muszę zrobić Twoją propozycję Aniu, może też tak będzie schodziła jak ta gwiazda 🙂
Aniu, tego nie wiem. Musisz spróbować. Dla nas to pyszne ciasto do kawy, herbaty, kakao.
Narobiłaś mi takiego apetytu, że jutro upiekę 🙂 Właśnie wróciłam ze sklepu z brakującymi składnikami
Cztery fajery, to bardzo dobrze, bo ciasto jest warte upieczenia.
Muszę przyznać, że przepis wygląda przekonywująco, muszę go odtworzyć, ponieważ danie na pewno jest bardzo smaczne. Niedawno miałam remont w kuchni, kupiłam m.in. nowy piekarnik, dzięki któremu nabrałam chęci do gotowania. Mam nadzieję, że uda mi się odwzorować Pani propozycje 🙂
Malwina, przepis jest szwajcarski, bo to ciasto właśnie ze Szwajcarii pochodzi.
Chyba nie ma możliwości, aby się nie udało.
Dziś Święto Trzech Króli. Poczekałam specjalnie do północy aby powiedzieć że jest wyjątkowe. Musi smakować niezwykle rodzinnie a zapach, który jest niebywale ważny da się wyczuć nawet tutaj. Miłego świętowania!
Kasiu, ciasto można upiec tez dzisiaj. Będzie akurat na podwieczorek Trzech Króli.
Chętnie przygarnę przepis, mojej rodzinie powinien przypasować, a świętem nie będziemy się kierować.
Izabela, bardzo proszę. A święto to tradycja.
Wspaniałe, chyba z tych wszystkich ciast na Trzech Króli, te podoba sie mi najbardziej , bo najprostsze
Alu, bardzo się cieszę. Jest naprawdę fantastyczne. I proste w przygotowaniu.
Bardzo lubię drożdżowe wypieki, więc dla mnie to super pomysł.
Smakowity wypiek na to Święto. Żałuję, że wcześniej nie wpadłam na przepis, ale mimo to jeszcze nic straconego. 🙂
Właśnie zastanawiałam się co by tu jeszcze zrobić na najbliższy weekend i choć Trzech Króli już za nami to chętnie zrobię to ciasto.
Viola, można je upiec na każdą okazję.
Wygląda smakowicie! ♥️
Magda, jest pyszne.