Szparagi z pecorino i cytrynowym vinaigrettem. Jakie wino pić do szparagów?

 

Jak smakują surowe szparagi? – zapytała mnie I. przez telefon.
Możemy sprawdzić to razem, choć ja znam ten smak…- odpowiedziałam.
Nigdy nie jadłam szparagów na surowo, a to musi być sensualne przeżycie...- kontynuowała I.
Jest na pewno smakiem niecodziennym i ciekawym, to kwintesencja świeżych szparagów.
To kiedy mam być?! Zabieram ze sobą wino. Które będzie najlepiej pasować?
Na pewno białe wytrawne – świeże Chardonnay na przykład. Ale moje ulubione do szparagów solo to Grüner Veltliner

Win do dań ze szparagami można dobrać wiele. Jeżeli szparagi łączymy z innymi składnikami i są one dodatkiem, to wino powinno być dobrane do głównego składnika potrawy. Na przykład do polędwiczek wieprzowych z grillowanymi szparagami dobrze będzie pasowało czerwone młode wino. Dobrym rozwiązaniem będzie wtedy wino z aromatem czarnego pieprzu Blaufrankisch lub hiszpańskie verdejo.

Kiedy najważniejsze na talerzu są szparagi, to powinniśmy wybrać do nich wytrawne białe lub zielone portugalskie vinho verde . Dobrze pasuje świeże Chardonnay. No i wino z moich ulubionych szczepów Gruner Veltliner. Produkuje się z niego wina o wyraźnym pikantnym zakończeniu. Jest to wino, które z pewnością podkreśli smak szparagów i razem z nimi stworzy wykwintny posiłek.

 

 

Szparagi z Pecorino i cytrynowym vinaigrettem

Młode wiosenne szparagi mają słodki,lekko trawiasty smak. Szczególnie słodkie są ich łodygi, przypominające smakiem groszek cukrowy zerwany prosto z ogrodu.

vinaigrette
1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka miodu z kwiatów cytryny (lub dowolnego)
1/2 szklanki najlepszej oliwy z pierwszego tłoczenia

W słoiku połącz wszystkie składniki, zakręć słoik i wymieszaj dokładnie aż do zgęstnienia sosu. Odstaw. Sos można przechowywać 3 dni w lodówce.

sałatka szparagowa
200 g bardzo młodych i bardzo świeżych szparagów
50 g Pecorino Romano
vinaigrette
morska sól i grubo zmielony czarny pieprz

Odetnij lub odłam końcówki szparagów i ułóż je na talerzu. Nożem do serów odkrój plastry Pecorino i połóż na szparagach. Polej sosem, posyp solą i pieprzem.

40 thoughts on “Szparagi z pecorino i cytrynowym vinaigrettem. Jakie wino pić do szparagów?

  1. Wiosna na talerzu, wspaniały smak. Zapach musi być obłędny!

  2. Mniaam, to musi być cudne danie! 🙂

  3. Aniu, Twoja znajomość win zawsze mnie zadziwia i budzi podziw 🙂
    A szparagi biorę i…znikam!

  4. Jan szparagi zawsze czekam z utęsknieniem i teraz w końcu nadszedł ten czas 🙂 Świetny przepis – minimum dodatków i smaczny efekt 🙂

  5. Super wpis. Kompletnie nie znam się na winach. 🙂

  6. Pyszności 🙂 Szparagi uwielbiam !

  7. Też lubię surowe szparagi. Zapraszam do siebie na szparagowe carpaccio!
    Tak, koniecznie biaĺe wytrawne wino – dla mnie niezastapiony niemiecki moselski riesling:)

  8. kocham szparagi i jeszcze nigdy nie popijałam ich winem, chyba czas to zmienić 😉

  9. Szparagi i pecorino to duet idealny <3 Ja tak właśnie najbardziej lubię szparagi – z parmezanem lub pecorino lub z jajkiem 🙂

  10. Szparagi, dobry ser i winko – to jest to!
    Pycha!

  11. Ja uwielbiam szparagi z austryjackim Gobelsburgiem, połączenie idealne

  12. Jestem absolutnym fanem szparagów! A te młode, wyglądają niesamowicie apetycznie!

  13. Pysznie, te cieniutkie są wspaniałe!

  14. prosto a jak smacznie , szparagi i dobre wino to idealne połączenie 😉

  15. Najprostsze połączenia są czasem najlepsze!

  16. Pychotka, uwielbiam szparagi.

  17. Same pyszności! Też bym chętnie spróbowała tych smakołyków 🙂

  18. Bardzo lubię szparagi i co wiosnę czekam na nie! pyszna, prosta propozycja Aniu 🙂

  19. Nie jadłam surowych, ale zawsze gotuję al dente…

    • Post Author Amber

      Pati, surowe mogą być tylko takie prosto z pola.
      Polecam!
      Al dente chyba wszyscy gotują – inaczej są niesmaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *