Szparagowy sezon zaczęłam tydzień temu. Pierwsza wyprawa do gospodarstwa na drugi warszawski brzeg. Skoro świt, z resztkami snu pod powiekami. Wyprawiać trzeba się wcześnie, bo chętnych szparagowych smaków jest wielu, a takich rarytasów prosto z pola nie uświadczysz wszędzie.
J. zastanawia się skąd mam tyle pomysłów na szparagi…Jemy je w końcu kilka razy w tygodniu przez cały sezon. Przychodzi mi to bez trudu i nie muszę specjalnie zastanawiać się nad kolejną szparagową kreacją. Po prostu bardzo je lubię. No to zapraszam na szparagi – witaj sezonie!
Szparagi z jajkami, pomidorami i sosem z anchois
sos
3 filety anchois z oliwy
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
1/2 łyżki musztardy Dijon
1/2 łyżeczki płynnego miodu akacjowego
2 łyżki drobno startego parmezanu
1/4 łyżeczki octu balsamicznego – opcjonalnie
Czosnek drobno siekamy i wkładamy do moździerza, dodajemy posiekane filety anchois i ucieramy razem na gładką masę.
Dodajemy majonez, musztardę, miód i parmezan (ewentualnie ocet balsamiczny)- mieszamy i odstawiamy.
300 g bardzo młodych i świeżych szparagów
200 g mini pomidorów bio
2 wiejskie jajka
świeżo mielony pieprz
1/2 łyżki masła klarowanego
Szparagi płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku – jeżeli są bardzo młode nie trzeba odłamywać zdrewniałych końcówek. Tak samo postępujemy z pomidorami. Na patelnię wkładamy pół łyżki masła i układamy szparagi – podsmażamy je na sporym ogniu, aż się nieco przyrumienią – powinny być chrupkie. Przekładamy na półmisek. Na patelni układamy pomidory przekrojone na połówki i podsmażamy je z obu stron. Układamy na półmisku. Jajka gotujemy na miękko, obieramy je i układamy na półmisku. Posypujemy wszystko świeżym pieprzem i polewamy sosem.
Szparagi to ja mogę i rano i na obiad i na deser
Pysznie się prezentują
Alu,
to tak samo jak ja!
Delektujmy się.
I ja mogę je jeść tak jak Wy rano, w południe i wieczorem. Mniam, mniam:-)
Marzena,
jedzmy szparagi póki są!
Szparagi najlepsze riwniez intensywnie zaczęłam sezonPozdrawiam
Paulina,
wszystkiego szparagowego!
Uwielbiam szparagi w każdej postaci! W sezonie jadą je praktycznie codziennie!
Wiola, to takie wspaniałe warzywo!
Smacznego.
Sezon na szparagi się zaczął jeszcze nie zdążyłam nic zrobić ale się przymierzam
Sylwia, że się zaczął to normalne o tej porze…
Pysznych szparagowych kreacji!
świetny sos! z takim jeszcze szparagów nie próbowałam 🙂
Justyna,
to mój ulubiony!
Polecam.
Szparagowa pychota! Dołączam do grona wielbicieli 🙂
Kamila, witaj w zacnym gronie!