Tę recepturę całkowicie pokochają sceptycy szparagów, a ich fani dodadzą kolejne fantastyczne danie do swojego szparagowego menu. Rozkoszny przepis na szparagi w towarzystwie boczniaków, cytrusów i azjatyckich dodatków. Wiosenny stir fry idealny na wspaniały posiłek bez długiego stania przy kuchni. Poza tym przepis, który nie ‘morduje’ szparagów. Cudowne szparagowe nuty wydobywane dzięki prostej technice i dodatkom.
przepis Rozkoszny
1 pęczek szparagów – 500 g
3 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego
250 g boczniaków, przekrojonych na pół
3 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
1 czerwone chili, pokrojone na plasterki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wody
2 łyżki zimnego masła
1 mała pomarańcza, skórka i sok
1 mała limonka, skórka i sok
do podania sezam i kolendra
Odłam twarde końce szparagów: złap szparaga obiema rękami i przełam w miejscu, które podyktuje szparagi. Pokrój je na 2 cm kawałki. Odłóż na bok.
Rozgrzej bardzo mocno patelnię wraz z olejem. Smaż boczniaki, aż się zarumienią, około 4 minuty. Dodaj czosnek i chili, przemieszaj. Wrzuć przygotowane szparagi. Dopraw szczyptą soli. Smaż około 2 minuty, aż zaczną mięknąć.
Dodaj sos sojowy, wodę i masło. Mieszaj cały czas, aż masło się roztopi, emulgując sos. Szparagi w tym momencie powinny być już przyjemnie al dente. Zdejmij patelnię z ognia. Skrop danie sokiem z połowy pomarańczy i limonki.
Podawaj stir-fry z sezamem, kolendrą i skórką startą z cytrusów. Dobrze smakuje w towarzystwie ryżu jaśminowego.
Fajny i ciekawy przepis na szparagi. Myślę, że ta propozycja z pewnością by mi posmakowała 🙂
Wędrówki po…,
jestem pewna, że tak. Są fantastyczne.
Bardzo fajny przepis. Ostatnio dostałam szparagi i nie wiedziałam co z nimi zrobić, teraz już wiem.
Angela, zatem bierz przepis i delektuj się.
Myślę, że szparagi w takiej wersji są bardzo smaczne.
Pojedztam, dobrze myślisz.
Właśnie ostatnio widziałam szparagi w sklepie i zastanawiałam się jak je ciekawie przyrządzić. Dziękuję za podpowiedź 🙂
Moniko, możliwości jest wiele. Ten przepis jest cudowny.
Chili i cytrusy to moje smaki 😀 Takie grzybki zapowiadają się rewelacyjnie
Samanta, boczniaki i szparagi. Polecam.
Już wiem co jem dzisiaj na obiadek, mniam!
Kamila, oj będzie uczta dla kubków smakowych.
Bardzo smakowity pomysł na szparagi, spróbuję przy najbliższej okazji. 🙂
Alicjo, na pewno będziesz usatysfakcjonowana. To jest pyszne.
i kolejny obłędny przepis. Już udało mi się kilka z twoich przepisów zrobić i wszystkie się udały, z tym pewnie nie będzie inaczej, Wyglądają obłędnie.
Kinga, dziękuję. Bardzo się cieszę.
Widzę, że zapowiada się prawdziwa uczta. Na pewno nie zaszkodzi mieć go na uwadze.