Szparagi pieczone z fetą i pomidorami. Obiad na czerwiec

 

Czas jest piękny – słoneczny, ciepły i obfity w młode warzywa. Kwitnie wszystko co tylko może. Przyroda także korzysta ze sprzyjającej aury. Uwielbiam szparagowe kreacje o tej porze roku, dlatego tak często stawiam je na tarasowym stole. Dzisiaj pierwszy dzień czerwca, miesiąca tak bardzo letniego, zapowiadającego cudny czas. Wino otwarte, szparagi wychodzą z pieca.

 

 

2 pęczki szparagów – u mnie fioletowe i białe
1 kostka greckiej fety
200 g bio pomidorków
3 – 4 ząbki czosnku
gałązki tymianku
oliwa EV
sól morska wędzona
pieprz czarny

Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Formę do zapiekania polej oliwą. Obierz z łupin czosnek, szparagi odłam, białe obierz ze skórki. W formie ułóż fetę, szparagi, pomidory, czosnek, tymianek. Polej oliwa, posyp solą i pierzem. Wstaw do piekarnika na około 30 minut.
Wyjmij formę za pomocą rękawicy ochronnej, postaw na kratce. Obok postaw koszyczek z ulubionym pieczywem, oliwę i wino. Proponuję Chardonnay, pinot noir, riesling. Delektuj się w dobrym towarzystwie.

16 thoughts on “Szparagi pieczone z fetą i pomidorami. Obiad na czerwiec

  1. Smacznie się zapowiada. Ja jestem z tych, którzy nie jedli szparagów

  2. Bardzo ciekawy pomysł na obiad, będę musiała wypróbować ten przepis.

  3. Miałam kilka podejść do szparagów i jakoś mnie nie zachwyciły – ale może to kwestia ich odpowiedniego przygotowania.

  4. Nigdy nie robiłam szparagów, więc może to zmienię.

  5. Ciekawy sposób podawania fety, na pewno przetestuję.

  6. mniam, jak ja kocham szparagi po prostu je uwielbiam, z fetą nei jadłam jeszcze.

  7. Sposób przyrządzenia na pewno ma duże znaczenie.

  8. Zaciekawiłaś mnie składem tego dania, bo nie wiedziałam, że istnieje np. sól morska wędzona. Muszę przyjrzeć się temu bardziej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *