Szparagi pieczone w boczku i sos cytrynowy. Dla Niego!

 

nigdy ich nie opublikowałaś. A to jest coś absolutnie pysznego!
– ale to jest przepis, który wczyscy znają, banalny i prosty…
– pewnie tak, ale ja jadam je jeszcze z sosem cytrynowym!

Ten argument przekonał mnie ostatecznie. Proszę Państwa, oto ulubione szparagi mojego Męża. Może jeść je codziennie, ale na szczęście rzadko może jeść boczek. Dlatego delektuje się całym pękiem szparagów w boczku raz w tygodniu. Może to być dowolna pora dnia – śniadanie, obiad lub kolacja…

 

 

Sos jogurtowo cytrynowy
sok z połowy cytryny bio
100 g jogurtu greckiego
sól i pieprz do smaku

W naczyniu wymieszaj jogurt z sokiem z  cytryny. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotowe!

Szparagi pieczone w boczku
500 g zielonych szparagów eko
plaserki boczku eko – tyle ile jest szparagów
oliwa EV do wysmarowania formy

Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą. Szparagi umyj i osusz. Odłam zdrewniałe końcówki. Każy szparag owiń plasterkiem boczku i ukłóż w formie. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut. Od razu podaj. Możesz jeść je same lub maczać główki szparagów w cytrynowym sosie…

28 thoughts on “Szparagi pieczone w boczku i sos cytrynowy. Dla Niego!

  1. Papierowa Łowczyni

    Czasem męża trzeba słuchać- czasem 😉 Super szybki, łatwy i smakowity przepis. Fajnie, że go jednak zamieściłaś. Mi przypadł do gustu 🙂

    • Post Author Amber

      Papierowa Łowczyni- czasem tak…
      Przepis taki męski, prawda?
      Cieszę się, że Tobie przypadł do gustu.

  2. i u mnie zaczął się szał na szparagi, wczoraj klasycznie, gotowane na parze z odrobiną parmezanu jako dodatek do obiadu:)

  3. Sama nie wiem dlaczego nie przepadam za szparagami, jadam, owszem, zjem wszystko, ale nie robię ich, może dlatego, że nie wychodzą najlepsze. Pieczonych jeszcze nie próbowałam. Możliwe, że się skuszę.

    • Post Author Amber

      Iwona,
      zauważyłam, że nie przepadasz za wieloma daniami, produktami…
      Nie wiem, czy to taka maniera?

  4. O tak zdecydowanie ten sos zmienia wszystko 🙂
    Mąż wie co dobre, uwielbiam ten szparagowy czas, niech trwa.
    Pozdrawiam

    • Post Author Amber

      Kamila,
      ha ha! Widzę, że przechodzisz na męską stronę w kuchni.
      Szparagi niech zostaną z nami na długo!

  5. Właśnie przed chwilą zjedliśmy szparagi w szynce parmeńskiej i w sosie z serów plesniowych 🙂 uwielbiam je w takiej postaci a do tego jeszcze lampka wina 🙂 Takich w boczku jeszcze nie jadłam, a i sosik mi fajnie wygląda. Z chęcią kolejne zrobię tak jak Tu Aniu 🙂

  6. Podoba mi się Twoja propozycja bo kocham szparagi i nie lubię przekombinowanych dań, w których smak tego warzywa gdzieś ginie.

    • Post Author Amber

      Pichceniomania,
      cieszę się. Te szparagi z boczkiem smakują szparagami. Ale już z intensywną dojrzewającą szynką typu włoskiego, smak szparagów gdzieś ginie…
      POzdrawiam Cię!

  7. Jadłam kiedyś szparagi z grila, nie zasmakowały mi niestety. Myślę że wersja z boczkiem będzie miała więcej smaku 😀

  8. Aniu – bo najprostsze przepisy są najlepsze, zwłaszcza te ze szparagami w roli głównej 🙂

  9. Och, dziękuję, dziękuję za super przepis. Lubię szparagi, bardzo rzadko jadam i tym przepisem natchnęłaś mnie na przygotowanie dania z nimi w roli głównej. 😀 Ale będzie smacznie 😀

    • Post Author Amber

      Felicja,
      a ja jadam często w sezonie. I nie mogę się nigdy ich najeść!
      Cieszę się, że ten przepis Ci się podoba.

  10. Dobrze, że posłuchałaś Męża 🙂 Szparagi niestety szybko się kończą dlatego trzeba korzystać. Kochamy szparagi i boczek, sosu cytrynowego nie robiłam, ale myślę, ze też pokochamy 🙂 Dodatkowo bardzo lubimy proste przepisy. Aniu, trafiłaś w sedno tym Twoim przepisem.

    • Post Author Amber

      Justyna, nie posłuchałam do końca…Dla Niego te szparagi.
      Dla mnie były bez boczku.
      Ale są pyszne! Smacznego!

  11. Bardzo lubię szparagi. Tu dodałabym jajki w poszetce.

  12. Ten sosik świetnie pasuje!

  13. Jak ja uwielbiam szparagi, teraz patrząc na te zdjęcia zaczynam sie ślinić

  14. Ale mi smaka robisz! Zjadłabym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *