Kupiłam szparagi prosto z pola. Jeszcze pachniały nagrzaną słońcem ziemią… Myślałam przy tym, że szparagowy sezon wkrótce się zakończy i warto nacieszyć się jeszcze tym wyjątkowym smakiem. Wybrałam prosty przepis, aby szparagi grały w nim główną rolę i byłam pewna, że ten wybór we właściwy sposób wyeksponuje ich smak. Zamiast oliwy wykorzystałam olej konopny, którym od jakiegoś czasu się zachwycam. I to był dobry kierunek, bo orzechowy smak konopi pysznie połączył się ze szparagami i jajkami. Jeżeli nie masz akurat oleju z konopi, użyj najlepszej oliwy. Warto delektować się tym co najlepsze!
Szparagi mimosa
dla dwóch osób
inspiracja przepisem Yotama Ottolenghiego
2 pęczki świeżych szparagów
3 jajka z wolnego chowu
2 łyżki oleju konopnego
2 łyżeczki kaparów w soli*
świeżo mielony pieprz
Ugotuj jajka na twardo – 7 minut. Pozostaw je do całkowitego ostygnięcia w zimnej wodzie.
Szparagi obierz obieraczką do warzyw, odłam twarde końcówki. Gotuj je 15 minut na parze – powinny być jędrne. Przełóż na półmisek, dopraw pieprzem i polej olejem. Jajka obierz ze skorupek i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp szparagi jajkiem i kaparami. Delektuj się!
- używam wyłącznie solonych kaparów. Uważam, że są najlepsze. Ale możesz użyć też takich w zalewie, jeżeli lubisz – wtedy posól danie solą morską.
Wyglada ja kz restauracji 🙂
Ervi, ha ha!
Dziękuję.
Mniam, uwielbiam szparagi 🙂 Olej konopny to dla mnie jeszcze nieznany smak. Czas to zmienić. Uwielbiam takie potrawy 🙂 Pochwała prostoty 🙂 Pysznie wygląda!
Małgosiu, bardzo się cieszę.
W prostocie siła! Olej konopny na pewno pokochasz.
Uściski!
olej konopny powędrował ostatnio do mojej mamy, jak ją odwiedzę muszę sprawdzić jak smakuje 🙂 a Twoje danie wygląda pysznie
Aga,
olej z konopi jest naprawdę super!
Używam go od jakiegoś roku i do potraw i na skórę.
Dziękuję za komentarz!
Nie przepadam za białymi szparagami ale pomysł bardzo ciekawy. Może kiedts wypróbuję
Paulina,
może nie trafiłaś na dobre. Białe to najszlachetniejsze szparagi.
Polecam!
Mogę podmienić na zielone szparagi czy zepsuje danie? 🙂
Kasiu,
możesz. Ciekawe z tymi białymi. Stawiam na to, że albo kupujecie stare albo- sorry – nie umiecie ich przygotować…
Danie po prostu wyjątkowe. Ty mnie zawsze pysznie inspirujesz :*
Dziękuję Małgosiu.
Polecam się!
Szparagi z jajkami to super połączenie, ale na twardo jeszcze nie próbowałam 🙂
Żaneta,
to spróbuj póki szparagi jeszcze są!
szparagi uwielbiam pod każdą postacią! z chęcią wypróbuję Twoją propozycję Aniu :*
Tysiu, bardzo się cieszę!
Uściski.
Danie wygląda pięknie! Ja niestety nie przepadam za białymi szparagami… Zdecydowanie wolę zielone
Wiola, dziękuję.
danie jest też pyszne. Zielone szparagi dobrze przygotować to nie jest filozofia.
Chyba to jakaś zbiorowa histeria z białymi szparagami…
Przyrządzic dobrze szparagi jest sztuką gratuluję pomysłu i zdolności kulinarnych ❤️
Sylwia, bardzo dziękuję!
To bardzo miłe z Twojej strony.
Pozdrawiam!
Czasami najprostsze połączenie jest najlepsze na świecie!
Mniam! Uwielbiam tak!
Kamila,
zwłaszcza kiedy podpowiada Ci sam Yotam O.!
Delektujmy się.
Bardzo smakowicie wyglądają 🙂
Gosiu, i tak smakują .
Bardzo polecam!
prosto i pysznie
Iza, dziękuję. Pyyyysznie!