Sycylia jest metaforą – słowa Leonardo Sciascia idealnie mówią o wyspie, która uwodzi różnorodnością. To dziedzictwo wszystkich, którzy w ciągu wieków żeglowali przez Morze Śródziemne. Kto czytał Sycylisjkie lwy Stefanii Auci, ten wie.
W sycylijskich krajobrazach znajdziemy skomplikowaną historię wyspy. Jej kontrasty widać, kiedy poznamy ją bliżej. Wschód i Zachód, turyści i uchodźcy, mafia i praworządność, historia i nowoczesność.
O złożonej naturze sycylijskiego świata i sycylijskiej duszy doskonale napisał Jarosław Mikołajewski w poetyckiej opowieści Czerwony śnieg na Etnie.
Wegetariańska Sycylia z kolei to fascynujący kulinarny kawałek świata, który smakujemy strona po stronie dzięki Francesce Maugeri Holmström i Louise Malmros Manfrinato. Autentyczne domowe receptury pachną słońcem i wyspą.
Polpette di pane
Sycylijskie klopsiki z chleba to przepis, w którym wykorzystujemy czerstwy chleb, który został i nie może się zmarnować, wspaniałą pomidorową passatę, bazylię i cudowne sery. To kuchnia, która z tego co jest pod ręką, podaje najlepsze danie i każe smakować je nieśpiesznie. Tak jak całą wyspę.
dla 4 osób
500 g czerstwego chleba bez skórki ( użyłam domowych czerstwych bułek)
trochę mleka – wlałam pół szklanki, pieczywo nie może być rzadkie
1 jajko
100 g startego parmezanu ( lub pecorino)
1 pęczek posiekanej zielonej pietruszki
2 ząbki czosnku
100 g sera fontina, pokrojonego w kostkę
500 ml passaty pomidorowej ( u mnie domowa, którą przygotowuję z uwielbieniem)
kilka gałązek bazylii
oliwa EV
sól i pieprz do smaku
Podziel chleb na małe kawałki, zalej niewielką ilością mleka i odczekaj, aż pieczywo zmięknie.
Potem rozgnieć je na papkę, dodaj roztrzepane jajko, parmezan, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, dopraw solą i pieprzem.
Uformuj z masy niewielkie kulki, w środku każdej z nich umieść kawałek sera fontina.
Drobno posiekaj drugi ząbek czosnku i podsmaż w dużym rondlu na 3 łyżkach oliwy. Dodaj passatę, listki bazylii, dopraw solą i pieprzem, a potem gotuj na malutkim ogniu przez 10 minut.
Włóż klopsiki do sosu i gotuj powolutku jeszcze przez około 30 minut ( gotowałam 15 minut).
* Czerwony śnieg na Etnie – J. Mikołajewski, P. Smoleński
* Sycylijskie Lwy – S. Auci
* Wegetariańska Sycylia – Francesca Maugeri Holmström, Louise Malmros Manfrinato, Wydawnictwo Buchmann
Ja bardzo lubię te kulki chlebowe. moja gospodyni jak nie chciała robić kulek to z tego samego sposobu robiła taką oszukaną pizzę. Wykładała wszystko na blaszkę, rozgniatała i zapiekała w piekarniku. Smaku tych rzeczy nie da się zapomnieć.
Kasiu,
mnie smakują te klopsiki bardzo. Wiele razy je jadłam na Sycylii, ale nigdy nie robiłam sama. Dlatego tym razem mam je na własnym talerzu. Cudownie !
ciekawy pomysł na nie drogie chyba danie ale także na nie marnowanie chleba:)
czerwonafilizanka, pyszny i aromatyczny pomysł na jedzenie, które zapamiętasz na długo.
Na pewno jest się czym zainteresować, jeśli weźmie się pod uwagę ten przepis.
Pojedztam, warto zrobić po prostu.
Ulubione smaki, prosto i bardzo pysznie! Porywam talerz!
Kamila, bardzo proszę. To jest pyszne.
O jej z chleba 🙂 Nie wpadłabym na to. Pysznie wyglądają
Ula, a Sycylijczycy wpadli. I wyszło przepysznie.
Jakim serem ogólnie dostępnym zastąpić podany ser?
Ewa
Ewa,
ser fontina można zastąpić goudą, gruyere, ementalerem.
Chodzi o fontina
Ewa,
już odpisałam Ci niżej. Smacznego.
Nie miałam jeszcze okazji zajadać takich wspaniałości. Zapisałam sobie do zakładek, bo mam kilka takich kromek chleba, więc w ciągu tygodnia będę mogła poeksperymentować.
Kinga, będziesz zachwycona tym daniem.
A widzisz, znów dowiedziałam się czegoś nowego. Nie wpadłabym na pomysł zrobienia klopsików z chleba. Ciekawy pomysł. Naprawdę. Muszę kiedyś wykorzystać ten przepis 🙂
Żyć nie umierać,
to wspaniale poznawać nowe rzeczy. Klopsiki są przepyszne, zrób je koniecznie.
Już z wyglądu widzę, że prezentują się bardzo smacznie.
Paulina, a jak spróbujesz to dopiero!
Nie pomyślałabym, że nawet z czerstwego chleba można stworzyć takie przysmaki i skomponować tak aletyczne danie!
Karolina, można. Polecam Ci spróbować.
Ten przepis na sycylijskie klopsiki z chleba, znane jako “Polpette di pane,” to prawdziwa uczta dla miłośników kuchni włoskiej. Wykorzystanie czerstwego chleba, który często zostaje bezużyteczny, jest nie tylko ekonomiczne, ale także smaczne. Oto mój komentarz:
To danie to prawdziwa oda dla smaku i tradycji kuchni sycylijskiej. Wykorzystanie czerstwego chleba, który nabiera nowego życia jako pulpa w klopsikach, to znakomity przykład zero waste w kuchni. Dodatek sera fontina w środku sprawia, że każdy klopsik jest pełen smaku i konsystencji. Sos pomidorowy z bazylią to idealne towarzystwo dla tych klopsików, nadając im soczystości i wyrazistego smaku.
To danie idealnie oddaje ducha Sycylii, gdzie tradycja kulinarnej prostoty łączy się z wybornymi smakami. Gotowanie w duchu “slow food” i delektowanie się każdym kęsem to właśnie to, co sprawia, że kuchnia włoska jest tak uwielbiana na całym świecie. Polecam to danie wszystkim miłośnikom kulinarnych podróży przez smaki i aromaty Włoch. Buon appetito!
Less Waste, buon appetito.