Typowe dla kuchni sycylijskiej karczochy podsmażane na patelni z czosnkiem i pietruszką, duszone w białym winie . Idealne zarówno jako dodatek do głównych dań, omletów, wytrawnych pasztetów, jak i samodzielne danie. Karczochy to warzywa, które można włączyć do wielu przepisów i wypełnić nimi całe menu, od przystawki po drugie danie. Sekret uczynienia ich naprawdę delikatnymi, polega na ich dokładnym oczyszczeniu i pozostawieniu na chwilę w wodzie z cytryną, a wtedy będą idealne.
Jeżeli lubisz karczochy tak jak ja, zapraszam .
Czy wiesz, że w sycylijskim miasteczku Cerda stoi pomnik karczocha? Sycylijczycy kochają karczochy i zajadają się nimi na okrągło od jesieni do późnej wiosny. Zielono-fioletowe pąki z łuskowatymi liśćmi o mięsistych nasadach przywieźli do Europy Arabowie. W starożytności Rzymianie i Grecy nazywali karczocha cynarą i przypisywali mu właściwości afrodyzjaku.
Jak smakuje karczoch? Trochę cierpko, trochę gorzko, trochę orzechowo, za sprawą cynaryny, która znajduje się w jego korzeniach i liściach. Z liści karczocha, alkoholu , 13 ziół i korzeni, od początku lat 50 – tych XX wieku, w dolinie Padu powstaje słodko- gorzki likier Cynar, podawany jako aperitif i digestif.
Dzisiejsze karczochy sycylijskie, przygotowane na patelni i lekko doprawione, mają niezwykły smak. Mogą być dodatkiem do mięsa albo ryb. My jedliśmy je prosto z patelni, z bagietką i kieliszkiem wina. Smaczne i proste – tylko pietruszka, oliwa i wino.
Sycylijskie karczochy z patelni
Carcofi alla Siciliana in Padella
600 g karczochów – u mnie osiem sztuk
50 ml wytrawnego białego wina ( u mnie Sauvignon Blanc)
2 ząbki czosnku
pół cytryny
sól i pieprz do smaku
oliwa EV
2 cytryny i zimna woda do moczenia karczochów
Z karczochów usuń najtwardsze części, pokrój je na kawałki, usuwając również wewnętrzną ,brodę’. Odkrój również łodygę, krojąc ją na małe kawałki. Włóż je do miski wypełnionej zimną wodą z sokiem z połowy cytryny i kawałkami cytryny. Odczekaj 20 minut, aby zmiękły.
Gdy będą gotowe, odcedź je i dobrze osusz. Na patelnię wlej trochę oliwy i przeciśnięty przez praskę czosnek, poczekaj aż czosnek się dobrze zrumieni. Zdejmij go z patelni.
Dodaj karczochy, sól, pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Smaż na dużym ogniu, a następnie wlej białe wino. Pozwól, aby alkohol zawarty w winie dobrze odparował. Polej sokiem z cytryny, podawaj i smakuj.
Jakie wino pić do karczochów?
Gruner Veltliner lub Sauvignon Blanc.
Nigdy nie jadłam karczochów, ale podoba mi się taka opcja bezmiesnego obiadu.
Marysiu, warto je spróbować. Zdrowe i pyszne.
Uwielbiam i czuję się zaproszona 🙂
Zapraszam Cię Kamila. Karczochy wkrótce dojadą.
Lubię karczochy, ale jeszcze nigdy nie próbowałam ich przygotować w ten sposób. 😉
Kasiu, w takim razie polecam ten przepis.
Karczochy jadłam dwa, może trzy razy w życiu i nie smakowały mi, Domyślam się, że po prostu były źle zrobione. Tak opisałaś swoje, że muszę spróbować zrobić je samodzielnie. Wierzę, że tym razem będą smakować 🙂
Małgorzata, karczochy muszą być młode i w miarę świeże. Po drugie, ważna jest ich prawidłowa obróbka. A po trzecie trzeba je lubić.
U mnie na blogu znajdziesz sporo przepisów, też na karczochy konfitowane – https://www.kuchennymidrzwiami.pl/karczochy-confit-wlochy-zamkniete-w-sloiku/. Bardzo polecam.
Miałam podobne doświadczenia jak Małgosia. Jadłam kilka razy I mie wzbudziły mojego zachwytu. Też myślę, że były źle zrobione, dlatego chętnie wypróbuję Twój przepis I może się przekonam 🙂
Edyta, moje pierwsze doświadczenia z karczochami pochodzą z Włoch, więc nie miałam nigdy falstartu. Zawsze mi smakowały i tam nauczyłam się je przygotowywać. Polecam próbować.
Karczochy uwielbiam rarytas normalnie, takich z patelni nie jadłam, chętnie spróbuje.
czerwonafilizanka, powodzenia.
Ciekawy pomysł na karczochy, myślę że mogłyby mi posmakować. :))
Dorota, spróbuj i przekonaj się.
Bardzo je lubię! Przywołują najpiękniejsze wspomnienia! Mają nieprawdopodobną moc. Sycylijczycy twierdzą, że karczochy wzmacniają serce i podaje się ja najczęściej ludziom słabym. Może to dlatego przez 16 lat nie spotkałam słabego Sycylijczyka?
Propozycja pyszna!
Kasiu, z moich sycylijskich doświadczeń wynika, że jedzą je wszyscy. Słabi? Czy jakiś Sycylijczyk powie, że jest słaby?
Nie spotkałam się tam z takim podejściem do karczochów.
Przepis na sycylijskie karczochy z patelni brzmi niesamowicie apetycznie i z pewnością doda włoskiego charakteru każdej kolacji.
Miye, o tak. To typowe sycylijskie danie na każdą okazję.
Karczochy to zdecydownie mało doceniane warzywo w Polsce, a szkoda bo są pyszne
Wędrowki po kuchni,
myślę, że tak jak wszędzie. Polska nie jest tu wyjątkiem. Karczochy można kupić w markecie przez cały rok.
Do tej pory jeszcze nie kosztowałam karczochów, a może będę chciała to zmienić.
Pojedztam, polecam Ci spróbować. Może to będzie dla Ciebie pyszne doświadczenie.
Mam nadzieję, że właśnie tak się stanie.
Pojedztam,
jestem pewna, że tak.
Nie przepadam za karczochami, ale może w takim wydaniu mi zasmakują.
Angela, Sycylijczycy w przepisach na karczochy nie mają konkurencji.
Nie przepadam za karczochami, ale może w takim wydaniu mi zasmakują. Mam nadziej, że przepis okaże się super.
Angela, przepis jest super, to klasyka sycylijska. Tylko dla smakoszy.