Świąteczny tort piernikowy. Bożonarodzeniowe desery

 

Ten piernikowy tort nie należy do moich rodzinnych tradycyjnych ciast na święta. Jest z zakładki – nowe. Postanowiłam w tym roku postawić go wśród świątecznych deserów. Należy do ciast bardziej złożonych i bardziej wymagających. Ale naprawdę wartych wysiłku. Zawiera w sobie wszystkie bożonarodzeniowe składniki – miód, korzenie, czekoladę, marcepan. Jest aromatyczny i słodki. W sam raz do świątecznej gorzkiej kawy. Przed Wami wersja demo!

 

 

Tort piernikowy świąteczny
tortownica o średnicy 20 cm lub kwadratowa forma

ciasto
3 szklanki mąki orkiszowej bio
1/2 szklanki brązowego cukru bio
1/2 szklanki płynnego miodu
200 g masła
3 jajka
4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika – 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki mielonego kardamonu, pół łyżeczki mielonego anyżu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao

masa marcepanowa
200 g mielonych migdałów
200 g cukru pudru
35 g  wody
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego

masa śliwkowa
1 słoik domowych powideł śliwkowych

krem czekoladowy z mascarpone
250 g serka mascarpone
50 g miękkiego masła
1 łyżka cukru pudru
1 tabliczka czekolady 70%

polewa czekoladowa
50 g masła
3 łyżki kakao
80 g cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki gorącej wody

biała czekolada do dekoracji

Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika wymieszaj w dużej misce. Roztop masło, dodaj cukier i miód, wymieszaj i dodaj do suchych składników.
Jajka połącz z mlekiem, dodaj do ciasta, wymieszaj wszystkie składniki do połączenia. Przełóż do tortownicy wysypanej mąką lub kwadratowej formy ze zdejmowaną obręczą. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z opcją góra-dół. Piecz ciasto przez około 40-45 minut do suchego patyczka. Zostaw do wystudzenia.

Przygotuj masę marcepanową.
Do miski wsyp mielone migdały, cukier puder, wlej wodę i ekstrakt migdałowy. Miksuj w robocie, aż zacznie się kleić. Wtedy zagnieć rękoma. Uformuj kulę. Następnie rozwałkuj na prostokąt wielkości ciasta.

Wystudzone ciasto  przetnij wzdłuż aby uzyskać trzy części. Jedną część ciasta posmaruj powidłami. Przykryj ciastem i wyłóż masę marcepanową. Przykryj trzecim plackiem. Lekko dociśnij i połóż na cieście deskę kuchenną. Zostaw na trzy godziny.

Przygotuj krem.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wystudź. Miękkie masło ubijaj mikserem z cukrem pudrem i stopniowo wlewaj czekoladę. Na koniec dodawaj mascarpone i ubijaj na wysokich obrotach, aż masa dobrze się połączy. Wstaw do lodówki.

Przygotuj polewę.
W małym rondelku rozpuść masło. Dodaj kakao i cukier puder, dobrze wymieszaj. W 2 łyżkach gorącej wody rozpuść żelatynę. Dolej do kakao z masłem i cukrem, wymieszaj.

Rozpuść w garnuszku białą czekoladę.

Ciasto posmaruj kremem czekoladowym z mascarpone i polej równomiernie polewą. Umocz wykałaczkę w białej czekoladzie i wykonaj na torcie białe esy-floresy. Zostaw do zastygnięcia.

38 thoughts on “Świąteczny tort piernikowy. Bożonarodzeniowe desery

  1. Pożeram wzrokiem. Moje smaki 🙂 Cudo !!!

  2. taki tort to bym sobie zjadła

  3. Cudownie wyglada 🙂

  4. Intryguje mnie ten torcik. Na pewno jest bardzo oryginalny i fajnie pasuje na święta 🙂 Zapisuję Twój przepis i na 99% zrobię 🙂

  5. Z mąki orkiszowej jeszcze pierników nie piekłam. Chyba najwyższy czas zeby spróbować 🙂

  6. Ja w ogóle jeszcze nie piekłam pierników i nie przepadam za nimi, ale… te zdjęcia są tak sugestywne, że mam ochotę spróbować. W końcu jak to się mówi “tylko krowa nie zmienia zdania”, ciekawa jestem efektu, o ile wyjdzie, bo ostatnio piekłam ciasto drożdżowe, chyba po raz pierwszy mi wyszło, ale… wyszło tak gigantyczne, ze aż się przestraszyłam !

  7. Aniu ale Ty cuda tworzysz 🙂 torcik wydlaga apetyczne i też bym taki chciała upiec. Boję się tylko śr mi nie wyjedzie bo jakoś ciasta nie są moją specjalnością 🙂

    • Aniu, dziękuję, ale to naprawdę nic trudnego!
      Robisz ten tort krok po kroku i musi Ci się udać.
      Trzymam kciuki!

  8. Piernikowy tort… to ciekawe :))) Musi być pyszny, tyle w nim dobroci, że to nie może smakować źle 🙂 Wygląda wspaniale i na pewno zrobię, ale niestety nie na święta, ale może na Nowy Rok ? :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    • Agnes, tak, piernikowy tort w świątecznym wydaniu musi być przepełniony dobrem.
      Będzie mi miło, jeżeli go zrobisz.
      Dziękuję.

  9. Pysznie. Uwielbiam piernik i pierniczki. Piekę sezonowo i zawsze jest pysznie. Przepis świetny i faktycznie pracochłonny

  10. Tort demo w takim wydaniu bardzo mi pasuje!
    Wpraszam się na kawałek!
    Mniam!

  11. Tort nad tortami… tyle moich ulubionych składników… piernikowa nuta, marcepan, powidła śliwkowe, mascarpone i … czekolada… wymiękłam 😉 Aniu, porywam ten przepis!!!

  12. To wygląda obłędnie, pysznie… Muszę , po prostu muszę zrobić. Ciekawe czy mi się uda? Ale spróbuję.

  13. Oj moje smaki. Ale kusisz… Pokażę córce jak przyjedzie na weekend. Pewnie też będzie zachwycona☺️ I zaraz mam okrągłe urodziny. Jak myślisz nada się na urodzinową imprezę?

    • Marzena, super. Cieszę się, że Ci się podoba.
      Ten tort w okrągłej formie jak najbardziej może być na urodzinową imprezę. Sezonowo i aromatycznie.
      Ozdób go dodatkowo korzennymi ciasteczkami.

  14. Uwielbiam piernika, to jedno z moich najukochańszych ciast. Widzę, że jest przy tym trochę roboty, ale na pewno warto. W tym roku już pewnie nie będę miec okazji, ale za rok chyba się na niego skuszę, bo pięknie wygląda.

    I zdjęcia powodują, że chce się go od razu zjeść 😀

  15. wygląda naprawdę pięknie

  16. Jaki piękny, jaki elegancki , jaki luksusowy ten piernik, Godny królewskiego stołu, mniam

  17. Pyszne ciasto na świąteczny stół i jeszcze tak ładnie podane 🙂

  18. Jestem osobą, która przygotowania do świąt planuje dwa miesiące wcześniej wiec dla mnie to idealny czas na odkrycie takich super przepisów. Dzięki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *