Świąteczne śledzie w cytrynie z kolorowym pieprzem

 

Od kilku lat przygotowuję śledzie w cytrynie z kolorowym pieprzem. Są niezwykle orzeźwiające, lekkie i po prostu doskonałe. Sos na bazie soku i filetów z cytryny jest cudownie świetlisty. Oczywiście podstawą sukcesu są bardzo dobrej jakości śledzie. Należy uważać, aby ich za bardzo nie wymoczyć, bo wtedy stracą swój charakter i smak.

500 g płatów śledziowych
1  cebula cukrowa
2 cytryny  ekologiczne
10 g cukru pudru
150 g oleju z pestek winogron
50 g oliwy EV
1/2 opakowania kolorowego pieprzu
świeży koper lub natka pietruszki do dekoracji

 

 

Płaty śledziowe wymocz w zimnej wodzie, nie dłużej niż 2 godziny, bo stracą smak.  Odsącz śledzie i dokładnie je osusz na ręczniku papierowym.
Śledzie pokrój w ukośne paski lub kawałki. Cebulę cukrową pokrój na cienkie plasterki. Cytryny sparz i zetrzyj z nich skórkę.
Wytnij filety z cytryn – odetnij górę i dół cytryny, a następnie bardzo ostrym nożem zetnij całą skórkę. Nożem wycinaj  ,filety’ spomiędzy błon cytryny. Wyciśnij sok z pozostałości cytryn i zmiksuj go na emulsję z cukrem pudrem, otartą skórką cytrynową,  olejem i oliwą.
Układaj w słoiku : śledzie, filety z cytryn , cebulę,  kuleczki kolorowego pieprzu i zalej sosem.  Zamknij słoik i odstaw na 2 dni do lodówki lub w chłodne miejsce. Podawaj z ulubionym pieczywem.

* jeżeli śledzie wydadzą ci się za kwaśne, dodaj do słoika jeszcze pół łyżeczki cukru pudru i wstrząśnij słoikiem, aby połączyć cukier z sosem i śledziami

* do przygotowania śledzi możesz użyć samego oleju. U mnie zawsze będzie dodatek oliwy, bo tak lubimy.

5 thoughts on “Świąteczne śledzie w cytrynie z kolorowym pieprzem

  1. Śledzie z cytryną – brzmi ciekawie, spróbuję, bo ich smak mnie zaintrygował

  2. widzę że recept można wykorzystać i uczynić go mocno budżetowym, stąd moje pytanie, czy: olej z pestek winogron i oliwę można bez większej straty zastąpić rzepakowym albo innym olejem?

    • czerwonafilizanka, zawsze robię z oliwą i olejem z pestek winogron. Dla mnie rzepakowy jest mocno charakterystyczny i zakłóci smak. Zamieniłabym raczej na słonecznikowy. Ale budżetowe jedzenie nie zawsze jest dobre jakościowo.

  3. Już wiem jakie śledzie zabiorę ze sobą na wigilijną kolację, dziękuję za przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *