To będą wyjątkowe święta! Jak każda ich Wielkanoc. Poza domem i rodzinnym gwarem.
Ona i On wyjadą, aby cieszyć się nowym miejscem, spokojem i dobrym jedzeniem. Będą celebrować każdą wielkanocną chwilę, a nawet dłużej. Z dala od miejskiego tempa,z naturą i ciszą za oknem.
Przeniosą świąteczne nastroje w nowe miejsce. Dom jest tam, gdzie oni.
Podzielą się ze sobą wielkanocnymi wspomnieniami, tradycją i tym co nowe.
Zabiorą ze sobą yorki, nowe książki i ulubione drobiazgi. Oswoją nową przestrzeń, udomowią i umoszczą się w niej.
Dotkną swoimi myślami rodzinne świętowanie, ale będą cieszyć się luzem i czasem we dwoje.
Wielkanocnie!
3 płaty dobrego ciasta filo (kupuję w chorwackiej piekarni)
50 g masła
200 g koziego twarożku
100 g koziego jogurtu
1 jajo z wiejskiego chowu
200 g mrożonego groszku cukrowego
1 pęczek kopru
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka liści mięty
sól i pieprz do smaku
liście ziół i kulki groszku do dekoracji
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do wypieków. Masło rozpuszczamy i studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Groszek gotujemy na parze przez 5 minut i studzimy. Zioła siekamy. Do naczynia przekładamy twaróg, jogurt i wbijamy jajo. Mieszamy i dodajemy groszek, zioła, sól i pieprz. Delikatnie łączymy wszystkie składniki.
Na blacie układamy pierwszy arkusz ciasta filo i delikatnie smarujemy masłem. Przykrywamy drugim płatem ciasta i znowu smarujemy, układamy ostatni arkusz. Na środku rozkładamy przygotowany farsz, zostawiając po kilka centymetrów wolnego z każdej strony. Krótsze boki ciasta składamy do środka i zwijamy strudel wzdłuż dłuższych boków. Przenosimy na blachę do pieczenia i smarujemy wierzch resztą masła. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-45 minut. Wyjmujemy blachę z piekarnika i zostawiamy strudel na 10 minut. Układamy go na desce lub półmisku, dekorujemy liśćmi ziół i kulkami groszku. Podajemy na ciepło lub zimno.
Bardzo wiosenny przepis!
Pati,
taki właśnie chciałam!
Bardzo fajny przepis 🙂 Pysznie wygląda 🙂
Dziękuję Aniu!
Pychotka. Miłego wyjazdu Aniu
Margot,
został zjedzony w mgnieniu oka.
Dziękuję!
Pysznie i bardzo bardzo wiosennie! Udanego wyjazdu i pobytu! Wesołych!
Kamila,
trzeba zaczarować wiosnę!
Pozdrowienia świąteczne.
Pysznie się prezentuje 🙂 Cudne kolory. Miłego wyjazdu Aniu i Wesołych Świąt!:-)
Marzena, bardzo polecam. Strudel pyszny.
Dziękuję.
Cudowne danie. Aniu kochana źyczę cudownych Świąt
Marzenko, bardzo dziękuję.
Tobie wzajemnie świątecznych wspaniałości!
Miłych chwil Aniu-we dwoje. Udanego Świętowania 🙂 Piękny ten Twój strudel
Dziękujemy Małgosiu!
Strudel wiosnę przywołuje…
Wzajemnie radosnego świętowania.
Aniu:0 Wspaniałaych, smacznych, zdrowowych i radosnych Świąt:)
Dziękuję Anita.
Jakie pyszności 🙂
Parę razy byłam na Świętach poza domem, fajnie to wspominam, pogoda dopisała akurat, nowe miejsce, piękne miejsca do spacerów. Teraz to szkoda z domu wyjść:(
Wspaniałych Świąt we Dwoje:)
Magdalena,
właśnie ja lubię nowe miejsca i świętowanie tak jak chcę.
Tutaj akurat jest pogoda!
Dziękuję.
Ja miewałam takie wyluzowane Święta, ale teraz wole spędzać je z Rodziną 🙂
pozdrawiam serdecznie i życzę miłego relaksu…
Urszula,
a ja miewam co roku taką Wielkanoc i bardzo sobie to cenię.
Najlepszego!
Jeszcze nie kupowałam ciasta filo. Pięknie wygląda Twoja strucla.
Marcepanowy kąciku,
to musisz to koniecznie nadrobić.
Dziękuję.
wiosenny i pyszny
Iza,
przynajmniej strudel wiosenny…
A pyszny bardzo.
Dziękuję.
Wielkanocny wypiek. Pachnący, konkretny, a jednocześnie lekki. Takim się zdaje 🙂 Achh…nadchodź Wielkanocy!
Małgorzata,
wyjątkowo nam smakował. Polecam jako oddech od kiełbas, żurków i mięs…